En Sıcak Konular

Şemdinli davası eylül ayına ertelendi

6 Haziran 2008 18:37 tsi
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005 tarihinde Umut Kitabevi'ne el bombası atılmasıyla ilgili Van Askeri Mahkemesi'nde görülen davaya devam edildi.

Mahkeme heyeti, ifadeleri alınmayan 4 tanığın ifadelerine başvurulması ve olayın meydana geldiği tarihlerde teslim olan terör örgütü PKK üyelerinin ifadelerinin alınması konusunda ilgili birimlere talimat yazılmasını kararlaştırdı.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005 tarihinde Umut Kitabevi'ne el bombası atılması olayıyla ilgili tutuksuz yargılanan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in, Van Askeri Mahkemesi'nde yargılandığı davaya devam edildi.

Müdahiller Seferi Yılmaz ile Metin Korkmaz'ın hazır bulunduğu duruşmaya, sanıklar astsubay başçavuşlar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş katılmadı.

Mahkemede tanık olarak dinlenen müdahiller Seferi Yılmaz ve Metin Korkmaz, olayın üzerinden 3 yıl geçtiğini belirterek, ifadelerinin tekrar edilmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Yücel Savrul'un, müdahillerin 3 yıl önce verdiği ifadeyi okumasının ardından Yılmaz ve Korkmaz, ifadelerine ekleyecekleri bir konunun olmadığını kaydetti.

9 Kasım 2005 tarihinde olay yerinde bulunan 11 tanığın ifadelerinin okunduğu duruşmada, sanık avukatları Mahmut Güler ve Yurdakan Yıldız, tanıkların çoğunluğunun esnaf olduğunu ve ilçede yaşadığını bildirerek, tanıkların, terör olaylarının yoğun olduğu ilçede gerek güvenlik, gerekse ekonomik nedenlerden kendilerini riske atmayacağını, bu nedenle de yönlendirilmiş olarak ifade verdiklerini öne sürdü.
 
Seferi Yılmaz ise avukatların beyanına katılmadığını vurgulayarak, tanıkların olayı gördükleri şekliyle anlattığını, Avrupa'dan ya da İstanbul'dan getirilmeyen, ilçede yaşayan kişiler olduğunu söyledi.
 
Mahkeme Başkanı Savrul'un, iddia makamına söz vermesi üzerine savcı Hakan İleri, tanık ifadelerinde yer alan patlama sesi ve telefon konuşmalarının duyulup duyulmayacağı konusunun kapsamlı bir keşifle aydınlatabileceğini açıklayarak, mahkeme heyetinden olay yerinde kapsamlı keşif yapılmasını talep etti.

Yaklaşık 1 saat süren duruşma sonunda, mahkeme heyeti, ifadeleri alınmayan 4 tanığın ifadelerine başvurulmasını ve olayın meydana geldiği tarihlerde teslim olan terör örgütü PKK üyelerinin ifadelerinin alınması konusunda ilgili birimlere talimat yazılmasını kararlaştırdı.

Keşif konusunun daha sonra değerlendirilmesi yönünde kararın alındığı mahkeme, 19 Eylül 2008 tarihine ertelendi.

Bu arada, Van Askeri Mahkemesi'nde 14 Aralık 2007 tarihinde görülen duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmesi üzerine mahkemeyi protesto eden müdahil avukatlarından Dincel Aslan ile Murat Timur da duruşmayı izleyici sıralarından takip etti.

Olay

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili Van 3'üncü Ağır Mahkemesi'nde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, kararın usül yönünden bozulmasını kararlaştırmıştı.

13 Haziran 2007 tarihinde yeniden Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne göndermişti.
 
Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihinde görülen ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırmıştı.

cnnturk



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,834 µs