En Sıcak Konular

Dünya basını gelişmeyi nasıl duyurdu?

6 Haziran 2008 13:49 tsi
Dünya basını gelişmeyi nasıl duyurdu? Anayasa mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Haberin duyurulması ardından yabancı haber ajansları, haberi son dakika olarak verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, tüm dünya yankılandı. Yabancı medya, “çok sert” olarak nitelendirdiği kararı AKP için “darbe”, “en kötü senaryo”, “ciddi terslik”, "incitici tokat" gibi yorumları yaptı. Yabancı medya, “Laikler önemli bir muharebe kazandı”, "Mahkeme en sert yorumu yaptı" gibi ifadeleri de kullandı.

New York Times gazetesi, Türkiye'nin en yüksek mahkemesinin aldığı kararla, türban yasasını bozduğunu belirterek, "Türkiye'nin en yüksek mahkemesi Üniversitelere kadınların tübanlı girmesini sağlayacak kanun değişikliği kararını, Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bozarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine karşı can acıtıcı bir tokat attı" şeklinde değerlendirdi. Gazete, Anayasa Mahkemesi'nin, 9'a karşı 2 oy ile aldığı kararla, Türkiye'de laik elitler, ordu, yargı ve laik siyasi parti ile İslamcı geçmişi olan Erdoğan arasındaki tartışmada son perdeyi indirdiğini yazdı.

Hükümetin, Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu kararı siyasi olarak değerlendirdiği yorumunu yapan gazete, yaz sonunda aynı mahkemenin Başbakan Erdoğan ve partisinin mensubu 70 üyesi hakkında siyasi yasaklama ile ilgili karar vereceğini vurgulayarak, "Bu (bugünkü) karar iyiye işaret değil" şeklinde yazdı.

AP: AK PARTİ İÇİN YENİLGİ

AP haber ajansı, haberinde kararı, "AK Parti için yenilgi" olarak yorumladı. Anayasa mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Haberin duyurulması ardından yabancı haber ajansları, haberi son dakika olarak verdi.

AP haberinde kararın "AK Parti için yenilgi" olduğu yorumunda bulundu. Reuters de haberinde, kararın, AK Parti'nin kapatılmama için yaptığı çabalara "darbe" olduğunu kaydetti. Ajanslar, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını, uzmanların, AK Parti'nin kapatılma davası için "kötüye işaret olarak gördüğünü" kaydetti.

BLOOMBERG: KARAR SONRASI DOLAR DÜŞTÜ

Merkezi New York'ta bulunan Amerikan Bloomberg Haber Ajansı, Anayasa Mahkemesinin türbanla ilgili kararını abonelerine flaş haber olarak duyurdu. Ajansın, Ankara mahreçli haberinde, Anayasa Mahkemesinin türbanı reddeden kararının, Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir darbe niteliğinde olduğu belirtilerek, "İslam ile devlet işlerini karıştırdığı iddia edilen, AK Parti ve Erdoğan hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi yasak kararı verme şansı yükseldi" şeklinde yorum yapıldı. Kararın, 9'a karşı 2 oyla alındığını kaydeden ajans, kararın açıklanmasının ardından Türk lirasının dolara karşı 1,3 oranında düştüğünü belirtti.

CEZİRE: KARAR AK PARTİ İÇİN YENİLGİ

Anayasa Mahkemesi'nin türban yasağının kaldırılmasını amaçlayan anayasa değişikliğini iptal etmesinin yankıları sürüyor.

El Cezire televizyonu “Karar, dini ve bireysel özgürlükler çerçevesinde türbana izin vermeye çalışan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir yenilgidir” dedi. El Cezire, “Türk mahkemesi, türban yasağını korudu” başlıklı haberinde bazı gözlemcilerin kararını, kapatma davası için olumsuz bir işaret olarak olabileceğini düşündüklerini kaydetti. El Cezire, karar üzerine liranın dolara karşı zayıfladığını, piyasaların, AB adayı Türkiye'de uzun siyasi belirsizliklerden korktuklarını bildirdi.

FT: LAİKLER ÖNEMLİ BİR MUHAREBE KAZANDI

Financial Times gazetesi, “Türkiye'nin laik sistem dün sosyal olarak muhafazakar hükümete karşı önemli bir muharebe kazandı” diye yazdı. Kararın “Felç edici siyasi krizi” uzatacağını savunan gazete, “Karar, geniş ve belirsiz etkileri nedeniyle finansal piyasalarda daha çok karmaşa yaratabilir” değerlendirmesini yaptı.

NEW YORK TIMES: AKP'YE İNCİTİCİ TOKAT

New York Times, kararla, Anayasa Mahkemesinin AK Parti'ye "incitici bir tokat" attığını belirterek, Türkiye'nin siyasi sisteminin kuşaklardır darbelerle ve yargı kararlarıyla seçilmiş hükümetlerin işine karışan laik bir elit tarafından kontrol edildiğini kaydetti. Haberde AK Parti'nin Türkiye tarihinde bu gücü kırmak için en ileriye gidebilen bir siyasi parti olduğu belirtildi.

GUARDİAN: AK PARTİ İÇİN KORKULUYOR

İngiliz The Guardian da, Anayasa Mahkemesinin “siyasi olarak tartışmalı bir yasa”yı iptal ettiğine, AK Parti konusunda korkuların olduğuna dikkat çekerek “Karar Türkiye'nin geleceği için önemli etkileri var” dedi. Gazete, kararın AK Parti için "terslik" oluşturduğunu da yazdı.

BBC: MAHKEME HÜKÜMETİN TÜRBAN GİRİŞİMİNİ BLOKE ETTİ

-İngiliz BBC, "Bazılarınca, türban yasağı İslam'ı devlet etkinliklerinin haricinde tutmanın bir sembolü olarak laik devletin en temel unsurlarından biri olarak görülüyor. Ordu, mahkemeler ve üniversitelerden oluşan laik kuruluşlar yasağın reforma uğramasına muhalefet ediyorlar" dedi.

THE TIMES: KARAR İKTİDAR İÇİN TEHDİT

İngiliz The Times de, Mahkemenin kararını AK Parti için "tehdit" olarak yorumlarken "AK Parti Türkiye'nin saygın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk laik prensiplerine bağlı kaldığı konusundaki protestolara rağmen, gizli bir İslami gündeme sahip olduğu konusunda yönetici elit ve dine ihtiyatlı yaklaşan kentli halkın korkularını yatıştıramadı" dedi.

LE MONDE: AKP İÇİN EN KÖTÜ SENARYO

Fransız Le Monde, Anayasa Mahkemesi'nin kararı için “Adalet ve Kalkınma Partisi için ciddi bir tersliktir” dedi. Gazete, “Anayasa Mahkemesi kararı, AK Parti için en kötü senaryo” ifadesini de kullandı.

LİBERATİON: KARAR ÇOK SERT

Fransız Liberation da “çok sert” olarak nitelendirdiği kararın AK Parti'nin yasaklanmasının bir işareti olabileceği yorumunu yaptı.

LE FİGARO: HÜKÜMET İÇİN CİDDİ TERSLİK

Büyük Fransız gazetelerinden Le Figaro da, kararın sürpriz olmadığını belirterek “İktidardaki muhafazakar Müslümanlar ile laik bürokrasi arasındaki savaş iklimi ortamında gelen bu karar, hükümet için ciddi bir terslik” görüşünü dile getirdi.

EL PAİS: ANAYASA MAHKEMESİ İSLAMİ HÜKÜMETE KARŞI TAARRUZDA

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, “Türk Anayasa Mahkemesi, İslami hükümete karşı taarruza geçti” başlıklı haberinde “Türkiye, istikrarsızlık sarmalına yeniden girdi” değerlendirmesini yaptı.

EL MUNDO: AK PARTİ İÇİN SERT DARBE

İspanyol El Mundo da, kararın AKParti için “çok sert bir darbe” olarak yorumlandığını belirterek “Bu karar, Başsavcının AK Parti'yi yasaklama girişim ile yakından bağlantılı olarak da görülüyor” diye yazdı.

CNN INTERNATİONAL: MAHKEME EN SERT YORUMU YAPTI

CNN International da, Anayasa Mahkemesinin, Türk Parlamentosunun sınırlarını aştığı yönündeki bir karar verdiğine dikkat çekerken “Mahkeme en sert yorumunu yaptı” dedi.

yeni şafak



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,472 µs