En Sıcak Konular

Irkçılık’ın fendi Feminizm’i yendi

6 Haziran 2008 16:45 tsi
Irkçılık’ın fendi Feminizm’i yendi
Hillary Clinton, Barack Obama karşısında kadın olduğu için mi yenildi? Clinton, “Hillary Bacı” olsaydı, havlu attığı Amerikan Başkanlık adaylığı yarışını kazanabilir miydi?

Amerikan Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olmak için son ana kadar yarışan Hillary Clinton, Barack Obama karşısında artık havlu attı. Clinton’la ilgili çok yazılıp çizildi. LiveScience’da yayınlanan bir yorumda Clinton’ın yenilgisinin sosyolojik nedenleri irdelendi.

New York Üniversitesi’nden psikolog Caroline Keating’e göre, toplumdaki cinsiyet kalıpları Clinton’u “asla kazanamayacağı” bir yarışa soktu. Keating şunları söyledi: “Beyaz bir kadın kürsüye çıkıp lider gibi davrandığında. Yani agresif, ukala ve tutkulu davrandığında. Bu bizim cinsiyet kalıplarımızdaki kadınlıkla çelişir. Her ne kadar Hillary Clinton bunu iyi idare ettiyse de, böylesi bir kadını sevmek zordur”. Buna ek olarak, liderlik vasıfları kafalardaki kadın imajıyla örtüşmediği belirtildi.

Yine de Hillary Clinton’un buraya kadar gelebilmesi Virginia Üniversitesi’nden Larry Sabato gibi uzmanlara göre büyük bir başarı. Çünkü Hillary’nin çıkışı, Amerika’daki kadın siyasetçiler için önemli bir yolu açmış oldu. Uzmanlar, eğer rakip Obama olmasaydı, Hillary’nin şansı daha fazla olurdu görüşünde birleşiyor.

Cinsiyet Irka karşı

Hillary, kadınlar için büyük bir başarı sağlasa da, asıl başarı kuşkusuz Barack Obama’nın. Çünkü Amerika’nın yazılı olmayan Başkanlık kanunundaki “Beyaz olmayan biri başkan olamaz” kuralını yıktı. Birçok sosyolog, Amerikan tarihin en karanlık ve en vahşi arşetipini oluşturan ırkçılığın feminizm yenmesinin sürpriz olmadığı görüşünde.

Sosyolog Keating, buna karşılık, cinsiyet ayrımının o ya da bu şekilde toplumda var olduğu ve kabul edildiğini fakat ırkçılığın ise bu tarihten gelen süreçle ilgili olarak daha çok aşılmaya çalışıldığına gönderme yapıyor. 

“Hillary Bacı” olsaydı?

Uzmanlara göre, Hillary Clinton’un yenilgisi kadın olmasıyla da doğrudan ilintili. Çünkü toplumlardaki kabullere göre, bir kadın hem güzel hem de güçlü olamıyor. Bu durumu New Jersey’den Nancy Ditomaso şu sözlerle açıklıyor:

“Beyaz kadınların ikilemi, kalıpların liderliğe ilişkin özellikleri içermemesi. Kalıplardaki kadınlar, sevecen, hoş, konuşkan, edilgen, zayıf, kibar ve anlayışlıdır. Buna karşılık liderlik; sertlik, yüksek ses, ukalalık, agresiflik ve maceraperestlik kelimeleriyle anılır. Ve bu kelimelerin hepsi erildir”.

Timetürk



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs