En Sıcak Konular

Kimleri dinleyeceklerdi?

6 Haziran 2008 12:40 tsi
İstanbul'da mali polisin bir iş merkezine yaptığı baskında Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen 62 adet elektronik cihaz ele geçirildi.

Yasal olmayan yollarla Çin'den getirildikleri öğrenilen cihazlarların dinleme yapma imkanı verdiği ve bu nedenle polisin cihazlara el koyduğu belirtildi.

Ele geçen malzemeler arasında ses ve görüntü sinyali kesme özelliğine sahip cihazların bulunduğu ve bunların kullanımının yasak olduğu açıklandı. Kol saati gibi kamufle edilerek ses kaydı yapmaya yarayan cihazların da bulunduğu operasyonda iş yeri sahibi gözaltına alındı.

Ankara'da Anayasa Mahkemesi üyesinin polise şikayetiyle uzun süre tartışılan dinleme iddialarının ardından İstanbul polisi harekete geçerek bazı iş merkezlerine baskın yaptı. Özellikle elektronik eşya satan iş yerlerini denetleyen Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Çin'den getirilen bazı elektronik eşyalarla karşılaştı. Şişli'deki Perpa isimli iş merkezindeki iş yerlerinde yapılan incelemede çok sayıda Çin kökenli elektronik eşya ele geçirildi. İlk incelemelerde cihazların kaçak yollarla Türkiye'ye getirildiği belirtilirken, cihazların bulunduğu iş yerinin sahibi Yaşar B. gözaltına alındı.

-ELE GEÇEN CİHAZLAR ARASINDA SES VE GÖRÜNTÜ ENGELLEYİCİ BİLE VAR-
Dinleme olaylarının sıkça konuşulduğu bir ortamda mali polisin operasyonunda elektronik eşya satan iş yerinde ve herkesin ulaşabileceği bir şekilde ele geçen malzemeler şaşkınlık oluşturdu. İş yerinde bulunan malzemeler arasında 3 adet sinyal kesici cihaz, 2 adet kablolu kamera kayıt cihazı, 3 adet toplantı toplantı dinleme kayıt yaka mikrofonu cihazı, 1 adet görüntü kesme cihazı, 1 adet saat şeklindeki ses kayıt cihazı, 1 adet duvar ses dinleme cihazı, 2 adet ev ve sabut telefon dinleme cihazı, 3 adet sinyal bulucu kalem, 1 adet böcek olarak tabir edilen dinleme cihazı bulunan 62 adet cihaz ele geçirildi. Mali Polis'in yaptığı açıklamada cihazların çoğunun kullanımının yasal olduğu ancak bazılarının kesinlikle kullanılamayacağı belirtildi. Yasak kapsamında bulunan cihazların ses ve görüntü engelleme özelliği taşıyan aletler olduğu belirtildi. "Jammer" olarak bilinen cihazların hangi amaçla Türkiye'ye getirildiği ve alıcılarının kimler olduğu araştırılıyor.

Gözaltına alınan iş yeri sahibi Yaşar B. gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Yaşar B. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Polisin el koyduğu diğer cihazların kablosuz kamera kayıt cihazları, lens mercek kamera, sinyal bulucu kalemler, dinleme cihazları elektro şok cihazları, voltaj yükselticiler ve bilgisayarlar olduğu açıklandı.

CİHAN




Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs