En Sıcak Konular

Sizin kolunuz kaç ytl?

6 Haziran 2008 11:57 tsi
Cezaevi operasyonuna iş makinesi ile müdahale edilmesi sonucu 8 yıl önce kolu kopan mahkûmun kazandığı 150 bin YTL"lik tazminat, Adalet ve İçişleri bakanlıklarını rahatsız etti. Bakanlıklar, Burdur E Tipi Cezaevi"nde 5 Temmuz 2000"de yaşanan olaylara d

Cezaevi operasyonlarında yaşanan insan hakkı ihlallerini en net ifade eden olay olarak tarihe geçen Burdur Cezaevi operasyonu, Danıştay 10. Dairesi"nin aldığı bir kararla bir kez daha gündeme geldi.
Burdur E Tipi Cezaevi"nde 5 Temmuz 2000"de yaşanan olaylara dozerle müdahale eden cezaevi yönetiminin koğuş duvarını yıkması sonucu duvarın altında kalarak kolundan ağır yaralanan Veli Saçılık adlı mahkûm, sağ kolunun parçalanması üzerine önce Burdur Devlet Hastanesi"ne ardından da Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hastanesi"ne sevk edildi.
Kendilerine kopan kolun burada da dikilemeyeceği söylenince yıkılan Saçılık"ın ailesi, kısa bir süre sonra kesilen kolun Isparta"da bir sokak köpeğinin ağzında bulunmasıyla neye uğradığını şaşırdı.

OPERASYONU YAPANLAR YARGILANMADI
Olayın ardından bir hukuk mücadelesi vererek Adalet ve İçişleri Bakanlıkları"nı 150 bin YTL tazminat ödemeye mahkûm ettiren ve sorumluların yargı önüne çıkarılmasını bekleyen Saçılık, Adalet ve İçişleri bakanlıklarının yerel mahkemenin kararının bozulması istemiyle Danıştay"a yaptığı başvurunun geçtiğimiz günlerde kabul edilmesi üzerine bir kez daha yıkıldı.
Danıştay 10. Dairesi, Saçılık"ın isyana katılıp katılmadığının ve kolunun kopmasında kusuru bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiğini ifade ederek Antalya 1. İdare Mahkemesi"nin tazminat kararını bozdu.
Kararı değerlendiren Veli Saçılık, o tarihten bugüne olayda sorumluluğu bulunan cezaevi yönetiminden ya da jandarmalardan hiçbirinin yargı önüne çıkarılmadığını ifade ederek, “Bu kararı siyasi olarak nitelendiriyorum. Zaten hiçbir para kolumun karşılığı olamaz ama madem mahkemenin verdiği tazminatı da çok görüyorlar, o zaman onlar da benim kopan kolumu geri versinler” dedi.
Cezaevine girdiği davadan beraat ettiğini de hatırlatan Saçılık, olaylarda sorumluluğu bulunmasının mümkün olmadığını dile getirdi.
Saçılık, iç hukukun işlememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde açtığı davanın devam ettiğini ve bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağını söyledi.

***
Davadan beraat etti
Burdur E Tipi Cezaevi"nde 5 Temmuz 2000"de yaşanan olaylara dozerle müdahale eden cezaevi yönetimi koğuş duvarını yıktı. Olayda, Emek gazetesini satarken yakalanıp, "yasadışı örgüte yardım ve yataklık" suçlamasıyla yargılanan Veli Saçılık"ın sağ kolu parçalandı. Saçılık"ın, kolunun Burdur Devlet Hastanesi"nde dikilememesi üzerine Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi"ne sevk edildiği, burada da dikilemeyen kolun çöpe atıldığı anlaşıldı. 5 ay sonra cezaevinden tahliye olan Saçılık, yeniden yargılanma talebiyle mahkemeye başvurdu ve Saçılık"ın beraatına karar verildi. Saçılık, bu arada İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhine de tazminat davası açtı. Antalya 1. İdare Mahkemesi, Saçılık"a 100 bin YTL maddi,
50 bin YTL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Birgün



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs