müebbet! | " /> müebbet! | "/>

En Sıcak Konular

Darbe ile suçlanan Küçük için müebbet!

6 Haziran 2008 08:07 tsi
Darbe ile suçlanan Küçük için müebbet! Haziran 2007'de başlatılan ve bir yıldır sürdürülen Ergenekon soruşturmasında iddianamenin tamamlandığı öğrenildi. Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Oktay Yıldırım ve Zekeriya Öztürk için müebbet isteniyor... İşte ayrıntılar...

Haziran 2007'de başlatılan ve bir yıldır sürdürülen Ergenekon soruşturmasında iddianamenin tamamlandığı öğrenildi. İddianamede, TCK'nın 312, 314 ve 315'inci maddelerine dayandırılan suçlamalarda en ağır ceza Veli Küçük'e istenirken, Küçük'le birlikte Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Oktay Yıldırım ve Zekeriya Öztürk'ün darbeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet cezası ile yargılanmaları isteniyor.

1120 SAYFA, 200 KLASÖR

Soruşturmayı yürüten savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından kaleme alınan iddianame yaklaşık 1120 sayfa... İddianamenin, 15'i dinlenen telefon konuşmalarının dökümlerinden oluşan 200 klasörlük bir de "eki" bulunuyor. Halen Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın önünde bulunan iddianamenin hangi gün mahkemeye sunulacağı ise henüz kesinlik kazanmadı. Edinilen bilgiye göre, 48'i halen tutuklu olmak üzere iddianamede adı geçen sanık sayısı 97... Veli Küçük'ten Doğu Perinçek'e kadar sanıkların her biri için iddianamede, suç tanımları, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hangi maddesine göre yargılanacakları ve haklarında hangi cezaların istendiği de yer alıyor.
 

"SİLAHLI ÖRGÜT ÜYELİĞİ"

Buna göre iddianamedeki tüm sanıklar için savcılık, Türk Ceza Kanunu'nun 314'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında düzenlenen, "silahlı örgüte üye olmak" suçundan yargılama yapılmasını istedi. TCK'nın "Silahlı Örgüt" başlıklı 314'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında, "Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir" ifadesi yer alıyor. 314'üncü maddenin birinci fıkrasında ise "Bu kısmın 4 ve 5'inci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla" denilerek, TCK'nın, "Devletin Güvenliğine Karşı İşlenen Suçlar ile Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" başlıklı bölümlere gönderme yapılıyor.

EN AĞIR CEZA KÜÇÜK'E

İddianamenin en önemli bölümü, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin gibi isimler hakkında belirlenen suçlar ve istenen cezalarla ilgili. İddianamede davanın 1 numaralı sanığı olarak, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla tutuklanan emekli tuğgeneral Veli Küçük hakkında, TCK'nın 314'üncü maddesinin birinci fıkrasına göre "silahlı örgüt kurmak ve yönetmekten" dava açılması isteniyor. TCK'nın 314'üncü maddesinin birinci fıkrası aynen şöyle: "Bu kısmın 4 ve 5'inci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

ASIL CEZA 312'NCİ MADDEDEN

Ancak Veli Küçük hakkında asıl büyük ceza, TCK'nın "Hükümete Karşı Suç" başlıklı 312'nci maddesinden isteniyor. 312'nci maddenin ilk fıkrasında, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir" denirken, ikinci fıkrada da "Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur" denilerek, sanığın diğer maddelerden aldığı cezaların da, "bu maddeden aldığı cezaya ekleneceğinin" altı çiziliyor.

Alemdaroğlu, Selçuk ve Kömürcü için 314. madde

Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Oktay Yıldırım, Zekeriya Öztürk, iddianamede, Veli Küçük gibi 312'nci maddeden yargılanması istenen diğer isimler... Bu sanıklar için hem 312 hem de 314'üncü maddenin ikinci fıkrasından ceza isteniyor. Evlerinde patlayıcı, silah ve mühimmat ele geçirilen Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Zekeriya Öztürk ve Oktay Yıldırım gibi emekli askerler için bu maddelere ilave olarak ayrıca, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis öngören 315'inci maddeden yargılama talep ediliyor.

ADİL SAÇAN'IN ADI YOK

Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, gazeteci İlhan Selçuk ve Güler Kömürcü için ise örgüt üyelerini yargılanacağı, 314'üncü maddenin ikinci fıkrasına göre yargılama isteniyor. İddianamede, Ergenekon soruşturmalarında ismi önceden geçenlerden, eski polis müdürü Adil Serdar Saçan yer almıyor.

TCK'NIN İLGİLİ MADDELERİ

HÜKÜMETE KARŞI SUÇ

* Madde 312 - (1) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

* (2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

SİLAHLI ÖRGÜT KURMA

* Madde 314 - (1) Bu kısmın dördüncü ve 5'inci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

* (2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, 5 yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

* (3) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, aynen uygulanır.

SİLAH SAĞLAMA

* Madde 315 - (1) Yukarıdaki maddede tanımlanan örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silah temin eden, nakleden veya depolayan kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

sabah



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,404 µs