En Sıcak Konular

Perinçek ve Baykal'a polis isyanı

5 Haziran 2008 17:43 tsi
Perinçek ve Baykal'a polis isyanı 
Polis müdürlerini isyan ettiren CHP listesinin sırrı anlaşıldı. Uğur Dündar'ın da tepkisini çeken, Baykal'ın kampanyasının perde arkası.

CHP'nin üst üste karıştığı skandallardan kurtulmak için gündeme soktuğu 'emniyet içindeki F tipi yapılanma' iddiaları, temcit pilavı gibi her terfi döneminde gündeme getiriliyor. Hedef belli, mayıs ayı içerisinde şekillenen ve haziran ayında gerçekleşen terfileri etkilemek. Çünkü kadro az, talipli çok...

Bu yıl terfi edenler ile APK Daire Başkanlığı'nda bekleyen yaklaşık 1200 civarında birinci sınıf emniyet müdürü var. Fakat bu müdürlerin atanabileceği 81 adet il emniyet müdürlüğü, 32 daire başkanlığı, 30 polis okulu müdürlüğü olmak üzere yaklaşık 150 aktif görev var. Tüm teşkilat içerisinde müfettiş kadrosunda 150 birinci sınıf emniyet müdürü olduğu da göze alındığında aktif görev yapacak 300 civarında emniyet müdürü var. Yani bankamatik müdürü olarak 900 civarında müdür bir sonraki tayin dönemini beklemek zorunda. Tablo bu şekilde olunca kulisler, lobiler, yıpratma faaliyetleri özellikle bu mevsimde yoğun bir şekilde yaşanıyor. Öyle ki teşkilatta sık sık sağa sola paslanan 'F Tipi Yapılanma' listelerine ilgili ilgisiz herkes konuyor.

HEDEFTEKİ 528 KİŞİ

Türkiye'de ilk listeyi, disiplin puanlarının düşmesi sebebiyle akademiden atılan Rafet Yılmaz hazırladı. Yılmaz, okuldan atılma gerekçesini perdelemek için 98 teşkilat mensubunun ismini içeren 'Fethullahçı polisler' dilekçesini akademi başkanlığına sundu. Dilekçe işleme kondu ve adli soruşturma takipsizlik, idari soruşturma ise dosyanın işlemden kaldırılması ile sonuçlandı.

1999'da dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ve 19 arkadaşı karıştıkları tele-kulak skandalı sonrası görevden alındıktan hemen sonra ikinci liste yine Aydınlık Dergisi'ne haber oldu. Tam 528 kişi. Emniyet kendi iç mekanizmalarını harekete geçirdi ve gerekli incelemeleri yaptı. Bahse konu 528 kişiden sadece 14'ünün ' belki' cemaat mensubu olabileceğini tespit edildi. Üçüncü liste ise geçtiğimiz günlerde Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik operasyonda birçok yöneticisi 'terör örgütü üyesi olmak' iddiası ile tutuklu bulunan Aydınlık'ta yer aldı yine.

YARGI KAPATTI

57 kişilik listede teşkilatın istihbarat ve organize suçlarla mücadele şubesi müdürleri suçlanıyordu. İddiaları inceleyen mahkeme soruşturmaya bile gerek görmedi ve konuyu kapattı. Hatta savcılık listeyi düzenleyen isimler hakkında soruşturma açtı. Fakat siyasi arenada, CHP'nin yaptığı gibi malzeme olarak kullanılmaya devam ediyor. Geriye dönüp bakıldığında listelerde dikkat çeken bazı noktalar var. Çok önemli operasyonlara imza atan birimlerin yöneticileri listelere konuyor.

İlk iki listeye 28 Şubat döneminde ve takip eden süreçte çetelerle başarıyla mücadele eden başarılı polisler alındı. Ergenekon, Sauna, Atabeyler gibi operasyonları yapan polis birimleri şefleri de son "Fethullahçı" listesinde. İlginç olan, listeye alınan isimler kritik görevlerinden uzaklaşınca, listeden de düşüyor. Hanefi Avcı gibi. Ya da Sabri Uzun gibi listeye giriyor. Yani kritik görevde olanlar listelere alınıyor, pasif yada taşra görevlerine tayinleri çıkan aynı isimler nedense listeden çıkıyor. Bir bakıma 'zararsız' hale geliyor. 1999’da ortaya atılan listesinin basına servis edilmesinden sonra o dönemde Radikal'ndeki köşe yazarı olan Tuncay Özkan, Haziran 1999'da şunları yazmıştı: "Fethullahçı polisler listesinde Alevi kökenliler, Fethullah Gülen'den çok 'Yeni Rakı'yı sevenler de var. Ama hepsi Fethullahçı oluveriyorlar. Neden?"

DÜNDAR’IN İSYANI

Listelere isyan eden tecrübeli gazeteci Uğur Dündar ise aynı dönemde Hürriyet'teki köşesinde şunları yazmıştı; "Kamu düzenini tehdit eden çetelerle mafyaya karşı büyük başarılar sağlayan bu ekip, şimdi karalanarak pasifize edilmek isteniyor. Karalama yöntemi de konjonktüre uygun olarak seçilmiş: Fethullah Gülen cemaatine mensup olmak. Başarılı polisleri töhmet altında bırakıyorsunuz. Ayıptır."

Yine siyasi olarak kritik günlerden geçiyoruz. Yine kritik görevlerdeki isimleri ihtiva eden bir liste var. Acı olanı ise, "Sav dinleniyor" fiyaskosundan kurtulmak için CHP başka bir yalana sarılıyor. Ne diyelim, "Suya düşen yılına sarılır".

Aktif haber



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs