" /> "/>

En Sıcak Konular

Ankara’da garip bir sessizlik!

5 Haziran 2008 14:02 tsi
Ankara’da garip bir sessizlik! Başkent siyaset mahfillerinde şu sıralar adeta ölüm sessizliği yaşanıyor. Sebebi Anayasa Mahkemesi’nde şu sıralarda görüşülmekte olan ‘Başörtüsüne serbesti getiren yasa değişikliği’. Peki karar ne olacak?

Anayasa Mahkemesi üyeleri kısa süre önce öğle yemeği molası verdiler ve şu sıralarda da yeniden görüşmelere başladılar. Konu; Ak Parti ve MHP'nin ortak girişimiyle TBMM'den geçirilen Başörtüsüne serbesti getiren yasa değişikliği.

Aslında mahkemeden ne çıkacağı, daha doğrusu ne kararların çıkabileği biliniyor. Ama asıl önemlisi, esasta ayrı olmasına rağmen, AKP’nin kapatılma davası ile yüksek mahkemeden çıkacak karar arasından bir beklenti ilişkisi kurulacağı.

Aslında, AİHM kararları ile bugün görüşülen yasa değişikliği ve kapatma davası arasında subjektif ilgi arayanlar için sürpriz değil bu durum. Öyle ya da böyle Ankara ile birlikte Türkiye bu karara odaklanmış durumda.

Peki Anayasa Mahktemesi bugüne neler diyebilir, ne karar alabilir? Toplam 4 olası sonuç ihtimali bulunuyor.

Mahkemenin verebileceği ilk karar “şekil yönünden ret”. Mahkeme raportörü raporunda Yüksek mahkemenin anayasa değişikliklerini ancak şekil yönünden inceleyebileceğini vurgulamış, mahkemenin esasa giremeyeceğini belirterek davanın reddedilmesi yönünde görüş bildirmişti. Tabii bu raporun mahkemeyi bağlayıcılığı yok. Ama bu yönde karar alınırsa, dava şekil yönünden ret edilmiş olacak ve türban düzenlemesi yürürlükte kalacak.

İkinci ihtimal, yasanın iptali. Raportörün tersine mahkeme davayı esastan görüşebilir.  Esasen, Başkanvekili Osman Paksüt de şekil denetiminin sadece aritmetik bir işlemden ibaret olmadığını söylemiş, aralarında laikliğin de bulunduğu değiştirilemez ilkelere uygunluğun da göz önünde bulundurulacağını belirtmişti. Bu halde yasanın iptali gerçekleşebilir.

Bir başka olasılık düzenlemenin yok sayılması. Bunun anlamı şu;  TBMM'nin yetkisini aşarak anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek laiklik ilkesini değiştirmeye yönelik bir işlem yaptığına hükmetmesi.

Son ihtimal ise yorumle ret. Yüksek Mahkeme, türban yasağına dayanak teşkil eden 1991 tarihli içtihadı emsal gösterebilir, iptal istemini reddedebilir. Bu durumda anayasa değişikliği yürürlükte kalır ancak üniversitelerde türban yasağı devam eder.



Bu haber 1,133 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,175 µs