Muhtemel 4 başörtüsü kararı ve sonuçları | " /> Muhtemel 4 başörtüsü kararı ve sonuçları | "/>

En Sıcak Konular

Muhtemel 4 başörtüsü kararı ve sonuçları

5 Haziran 2008 13:55 tsi
Muhtemel 4 başörtüsü kararı ve sonuçları Başörtüsü davasında raportör davanın şekil yönünden reddini istemişti ancak bu rapor bağlayıcı değil. Anayasa Mahkemesi üyelerinin önünde ise 4 ayrı seçenek var.

Türkiye’de bugün tüm gözler başörtüsü düzenlemesindeki karar için Anayasa Mahkemesi’ne çevrildi. Yüksek mahkemenin iptal başvurusunu bugün karara bağlaması bekleniyor. Mahkemenin türban davasında 4 farklı karar verme ihtimali bulunuyor. İşte, muhtemel mahkeme kararları ve muhtemel sonuçları...

Şekil yönünden ret
Mahkeme raportörü davaya ilişkin raporunda “Yüksek mahkemenin anayasa değişikliklerini ancak şekil yönünden inceleyebileceğini vurguladı. Mahkemenin esasa giremeyeceğini belirterek davanın reddedilmesi yönünde görüş bildirdi. Raporun üyeler için bağlayıcılığı yok. Eğer rapordaki görüşler doğrultusunda karar verilirse dava şekil yönünden reddedilir, “yetkimiz yok” denir. Böylece başörtüsü düzenlemesi yürürlükte kalır.


Yasanın iptali
Yüksek mahkeme, raportörün görüşünün aksine davanın esasına girebilir. Başkanvekili Osman Paksüt de şekil denetiminin sadece aritmetik bir işlemden ibaret olmadığını söylemiş, aralarında laikliğin de bulunduğu değiştirilemez ilkelere uygunluğun de göz önünde bulundurulacağını belirtmişti. Eğer esasa girilirse başörtüsü düzenlemesinin iptali gündeme gelebilir.

Yok hükmünde sayılması
Yüksek Mahkeme’nin düzenlemeyi yok hükmünde sayması için TBMM’nin yetkisini aşarak anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek laiklik ilkesini değiştirmeye yönelik bir işlem yaptığına hükmetmesi gerekiyor. Böyle bir karar Ak Parti hakkında açılan kapatma davasını büyük ölçüde etkileyecek.

Yorumlu ret
Mahkeme, başörtüsü yasağına dayanak teşkil eden 1991 tarihli içtihadı emsal gösterbilir, “Yürürlükte olan türban düzenlemesi mevcut durumu değiştirmemiş, başörtüsü yasağını kaldırmamıştır” diyerek iptal istemini reddedebilir. Bu durumda anayasa değişikliği yürürlükte kalır ancak üniversitelerde başörtüsü yasağı devam eder.


NTV



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs