En Sıcak Konular

İngiltere'de telefon dinleme skandalı

5 Haziran 2008 13:34 tsi
İngiltere'de telefon dinleme skandalı
İngiltere'de belediyelerin, binlerce kişinin telefonlarını dinleyip, elektronik postalarını okuduğu ortaya çıktı

İngiltere'de belediyelerin, terörle mücadele yetkilerini kullanarak binlerce kişinin telefonlarını dinleyip, elektronik postalarını okuduğu ortaya çıktı.

The Daily Mail gazetesinin haberine göre, belediyelerin, köpek kaçakçılığı, izinsiz petrol stoğu, büyü yaparak ya da inançları kullanarak hastaları iyileştirme gibi faaliyetlerde bulunduğundan şüphelenilen kişiler hakkında kanıt toplamak amacıyla bu yola başvurduğu anlaşıldı.

Haberde, bazı belediyelerin "ulusal güvenliği koruma" amacıyla çıkarılan Terörle Mücadele Yasası'nın tanıdığı yetkileri kullanarak sıradan memurlarına gizli operasyon yetkisi verdiği de belirtildi.

Muhalafetteki muhafazakarların gölge İçişleri Bakanı David Davis, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu durum çok geniş yetkilerin uygunsuz bir şekilde kullanılmasının nasıl kontrolden çıktığının çıplak bir göstergesi. Bu yetkiler sadece ciddi suç ve ulusal güvenliğin tehdit altında olduğu durumlarda kullanılmalıdır" dedi.

Gazete, bilgiye erişme serbestliği yasalarını kullanarak 152 belediyeye bu yasayı kullanarak kaç kişinin telefon konuşmaları ve elektronik postalarını izleme altına aldığını sordu.

Yanıtlar, 152 belediyeden sadece 31'inin bu yetkiyi kullanmadığını ve kullanan belediyelerin toplam 936 kişinin özel bilgilerine baktığını ortaya çıkardı.

İngiltere'de ulusal güvenliğin tehdit altında olduğu ya da ciddi bir suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla kullanılması gereken bu yetkiler, polis ve istihbarat servislerinin yanı sıra sayıları 474 olan belediyelere de verilmiş bulunuyor.

Demokratik hak ve özgürlüklerin savunucusu kurumlar, bu yetkilerin işgüzar bürokratların elinden alınarak hakimlere verilmesi çağrısında bulunuyor.

 CNN TÜRK



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,763 µs