En Sıcak Konular

Japonlar Avrupalı Türkiye istiyorlar

5 Haziran 2008 13:13 tsi
Japonlar Avrupalı Türkiye istiyorlar Milliyet gazetesi dış politika yazarı Semih İdiz bugünkü köşesinde Cumhurbaşkanı Gül'ün Japonya gezisini irdeliyor. İdiz, Japonya'nın Türkiye'ye ilgisizliğinin ve güven sorununu gidermenin yolunu vurguluyor.

Semih İdiz

Japonya ile ilişkiler Türk-AB ilişkilerine bakıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’den ziyaret eden ilk devlet başkanı sıfatıyla dün geldiği Tokyo’da gazetecilerle konuşurken, bunun bir turistik gezi olmadığını, aksine, somut sonuçlar almaya dönük bir ziyaret olduğunu söyleme gereğini duydu.
Gül’ün bu sözleri elbette ki buradaki programının magazin boyutunun ön plana çıkarılarak yanlış yorumlara yol açmasından duyduğu endişeyi yansıtıyordu.
Verdiği bilgiler ise, iki millet arasında var olan son derece olumlu duygulara rağmen, Türk-Japon ilişkilerinin özellikle ekonomik alanda anlamlı bir düzeye çıkarılması için  büyük çabalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyordu.
Gül’ün de işaret ettiği gibi, Japonya bugün sadece dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip değil. Aynı zamanda dünyada en çok tasarruf yapan ülke. Bu çerçevede de sürekli dış ticarete ve yatırım olanaklarını araştırmaya endekslenmiş bir politika güdüyor.
Bu amaçla da  mesafeye bakmadan sürekli yeni olanakları araştırıyor. Hindistan, Kore ve Çin’den artarak gelen rekabet ise bu arayışı zorunlu kılıyor. Japonya, aynı zamanda yurtdışına yılda 17 milyon turist gönderiyor.

Türkiye’ye ‘güven sorunu’

Ancak, Japonya’nın bu devasa ekonomik ölçeğine karşılık, Türkiye ile ekonomik ilişkileri düşündürücü düzeyde az. Türkiye bugün Japonya’ya sadece 360 milyon dolar tutarında mal satarken, karşılığında sadece 2.4 milyar dolar tutarında mal alıyor.
Türkiye’deki Japon yatırımlarının düzeyi ise potansiyeli hiçbir şekilde yansıtmıyor. Bu arada her yıl dış ülkeleri ziyaret eden milyonlarca Japondan sadece 160 bini Türkiye’ye geliyor.
Peki neden? Bunu Gül’e de sorduk. 
Cumhurbaşkanı’na göre, Japonlar son derece dikkatli insanlar ve bir konuda karar vermeden üç dört kez, hatta beş kez düşünüyorlar. Bu sözlerden bir “güven sorunu” olduğu anlaşılıyor.
Burada söylenenlere göre, Japonlar Türkiye’yi esas itibariyle bir Ortadoğu ülkesi olarak görüyorlar. Ankara’nın AB perspektifi ise Türkiye açısından Ortadoğu’ya has istikrarsızlıktan kurtulup Avrupa’ya has siyasi istikrara kavuşmanın yolu olarak değerlendiriliyor. 

AB üyeliğinin getirecekleri

Buradaki büyükelçilik kaynaklarına göre, Ankara’nın AB ile üyelik müzakerelerine başlaması,  yatırımlarına yeni ve güvenli bir kapı açılacak diye Japonları başta çok heyecanlandırmış. Ancak, ne yazık ki, Türkiye ile AB arasında yaşanan sorunlar bu hevesi önemli ölçüde söndürmüş.
Hal böyle olunca, Türkiye’de yaşanan siyasi çalkantılar da zaten güven konusunda aşırı hassas olan bir ülkede güvensizlik duygusunu körüklemiş. Buna karşılık, Türkiye’nin jeostratejik konumu da enerjide dışa bağımlı olan Japonya’da göz ardı edilemiyor.
Onun için, Japon tarafında da ilişkileri geliştirme arzusu sürüyor. Özetle, Türkiye’de siyaseten istikrarlı bir ortamın tesis edilerek Ankara’nın AB perspektifinin güçlendirilmesiyle Türk-Japon ikili ekonomik ilişiklerinin canlanacağı anlaşılıyor.
Bu da bizde AB’nin Türkiye açısından önemini azımsayan ve kendimize yeni ortaklar aramaya başlamamızı önerenler açısından düşündürücü olmalı. Küresel bir dünyada Türkiye’nin AB üyeliğinin, sadece Avrupa ile değil, tüm dünyayla ilişkilerimizi olumlu etkileyecek bir gelişme olacağını artık görebilmeliyiz.



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs