En Sıcak Konular

Fransa Türkiye'yi düşman yaptı

5 Haziran 2008 12:39 tsi
Fransa Türkiye'yi düşman yaptı
Fransa’da sol eğilimli Liberation gazetesinde , Sarkozy'nin Türkiye’nin AB’ye üyeliğini engellemeye yönelik düşmanca politikaları eleştirildi

Gazetenin uluslararası jeopolitik konulardaki danışmanı Bernard Guetta’nın “Neden Türkleri tokatlıyoruz?” başlıklı yazıda Fransa’nın Türkiye’yi “hararetle, inatla ve tutkuyla engellemesinin” yanlış yapma ya da kör olmanın ötesinde bir davranış olduğu belirtildi.
Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Türkiye’nin AB’ye girişi öncesi gerekecek Fransa onayını zorunlu referanduma bağlamasını hata olarak gören yazar, Nicolas Sarkozy’nin de Türkiye’nin üyeliğine karşıtlığını seçim kampanyasına kattığını hatırlatarak, “Fransa, bir dosttan düşman yarattı” dedi. Sarkozy’nin son değişiklikle zorunlu referandum maddesini artık sadece bu ülke için uygulanacak diye daraltıp Türkiye’yi bir kez daha cezalandırdığını belirten yazar, böylece Fransa’nın bir ülkeye karşı düşmanlığını anayasallaştırdığını savundu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin son derece laik bir ülke olduğunu ve 1920’li yıllarda Fransa Cumhuriyeti’nden esinlenilerek kurulduğunu belirten Guetta, “Fransa’nın çıkarı, Türkiye’nin avukatlığını yapmaktır” dedi.
Türkiye’nin Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğuna da dikkat çeken yazar, “Türkiye’nin AB’ye, daha doğrusu AB’nin Türkiye’ye girmesiyle Fransa ve AB, Yakın Doğu kapılarında Batılı vitrin yaratmış olacak. Amerika’nın Bağdat’da savaşla yapamadığını, Ankara’da barışla yapmış olacaklar” ifadelerini kullandı.
Fransa’nın İslam korkusunun Türkiye düşmanlığında rol oynadığını, ancak asıl nedenin “Fransa’nın Avrupa korkusu” olduğunu savunan yorumcu, Avrupa’nın Fransa ve Almanya’nın kolaylıkla çekip çevirebileceği boyutları aşmasının istenmediğini ancak yapılması gereken şeyin Türkiye’ye tokat atmak değil bir “Federal Avrupa”nın temellerini atmak olacağını savundu.

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs