En Sıcak Konular

Türkiye'nin kaderini onlar belirleyecek!

4 Haziran 2008 23:20 tsi
Türkiye'nin kaderini onlar belirleyecek! Anayasa Mahkemesi verdiği kararlar ile ya CHP'yi tarihin tozlu sayfaları arasına gönderecek ya da yenilenip, gençleşmesinin önünü açacak. Yetki ve karar Anayasa Mahkemesi'nin. Tarihinin hiçbir döneminde yüksek mahkeme, Türkiye'nin kaderi üzerinde bu ka

Herhalde hiçbir zaman bir kurumun eline bu kadar büyük güç geçmedi. Vereceği 3 karar ile Türkiye’nin geleceği belirlenecek.
 
Bugün Türkiye’nin kaderini elinde tutan kurum Anayasa Mahkemesi’dir. Önünde 3 önemli dava var. 1. Türban Yasası, 2. AK Parti’nin Kapatılma Davası, 3. DTP’nin Kapatılma Davası.
 
Bunlardan ilki Perşembe günü karara bağlanmış olacak. Diğer iki karar da önümüzdeki aylarda tamamlanacak.
 
Anayasa Mahkemesi’nin gücü eline geçirmesi yeni değil. O güç geçen yıl Anayasa Mahkemesi’ne, 367 tartışmasıyla, verildi. Meclis’in ve siyasetin kendi arasında çözemediği bir sorun Anayasa Mahkemesi’ne gitti.

Mahkeme verdiği karar ile Türkiye’nin erken seçim yolunu açtı. Arkasından Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kabul edildi.
 
Belki bu karar, Türkiye’nin yeni bir sisteme attığı ilk adım olabilir. Belki de Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin Parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçişinin yolunu bu kararla açmış oldu. Aslında bu çok köklü bir değişimdi. Toplum henüz bunu çok fark etmedi.
 
Şimdi Anayasa Mahkemesi vereceği üç kararla Türkiye’nin yeni kaderini çizecek. Belki yine bunun çok farkında olmayacağız.
 
Kararların sonucu ne olursa olsun fark etmiyor. Bundan sonra tutulacak yolu Anayasa Mahkemesi belirlemiş olacak.
 
Öyle anlaşılıyor ki, Türkiye yeni bir zihniyet değişiminin sancılarını çekiyor. Anayasa Mahkemesi arka arkaya vereceği üç kararla yeni zihniyet dünyamızın nasıl olacağını belirleyecek. Neyi ne kadar düşünüp yapacağımızın sınırlarını belirleyecek.
 
Önce laiklik kavramına, cumhuriyet değerlerine ve inanç özgürlüğüne nasıl bakacağımızı belirleyecek. Değerler ile inançlar arasında yeni bir mutabakat belirleyecek. Arkasından Kürt meselesini nasıl ele alacağımızın yol haritasını bize verecek.
 
Anayasa Mahkemesi bu üç davada her ne karar verirse versin, önümüzdeki dönem hem zihni dünyamız, düşünme alışkanlıklarımız değişecek, hem de siyaset dünyası değişip yeniden düzenlenecek.
 
Bu kararlar her ne olursa olsun mevcut siyasi partilerimiz eskisi gibi yola devam edemeyecekler. Hepsi kendi içinde yeni bir düzenleme ihtiyacı duyacak. Belki de bir ölçüde başkalarıyla karışıp buluşacak.

Güç Anayasa Mahkemesi’nde

Kararlardan kimler mi etkilenecek?
 
Her şeyden önce AK Parti etkilenecek. İster kapansın ister açık kalsın fark etmez, AK Parti karardan sonra eski AK Parti olamaz. Tıpkı DTP’nin olamayacağı gibi.
 
Bugün DTP kendi içinde yeni bir arayışın peşinde. Karar bu arayışın sadece önünü açabilir. DTP’nin vereceği ilk karar, kendisini şiddetten organik olarak ayırıp ayırmayacağıdır. İkinci karar ise bölge partisi mi, ülke partisi mi olacağı sorusuna vereceği cevaptır.
 
Bütün bu kararlardan hiç etkilenmeyecekmiş gibi görünen CHP, tam tersi en çok etkilenecek parti olacak.
 
Anayasa Mahkemesi verdiği kararlar ile ya CHP’yi tarihin tozlu sayfaları arasına gönderecek ya da yenilenip, gençleşmesinin önünü açacak.
 
Yetki ve karar Anayasa Mahkemesi’nin.
 
Tarihinin hiçbir döneminde yüksek mahkeme, Türkiye’nin kaderi üzerinde bu kadar belirleyici olmadı.

cafesiyaset/Celal kazdağlı

 




Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,442 µs