En Sıcak Konular

Filistin işgali İsrail'i uçuruma götürüyor

4 Haziran 2008 22:16 tsi
Filistin işgali ve devam eden çatışmalar, son 20 yılda İsrail'in savunma harcamalarında ilave 15 milyar dolara mal oldu

İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali, ekonomisine de ağır darbe vuruyor. İsrail'deki bir düşünce kuruluşu tarafından yapılan araştırma, işgal ve Filistinlilerle devam eden çatışmaların, son 20 yılda İsrail'in savunma harcamalarında ilave 15 milyar dolara (1 dolar: 36.6 şekel) mal olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmayı yürüten Tel Aviv'deki Adva Centre adlı bağımsız politika merkezi, işgal nedeniyle ekonomik kalkınmanın aksadığını, ülkede eşitsizliğin yayıldığını ve devlet bütçesinden askeri harcamalar için ciddi kesintiler yapılmak zorunda kalındığını belirtti.

Adva'nın 'İşgalin Maliyeti' adlı raporu, İsrail ekonomisinin Filistin topraklarındaki çatışmalara rağmen başarılı olduğu yönündeki yaygın görüşü de çürütüyor.

İSRAİL'İN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Raporda, "Gerçek şu ki Filistinlilerle ihtilaf, İsrail'in boynuna asılmış bir taş gibi. Ekonomik büyümesini zayıflatıyor, bütçesine yük oluyor, toplumsal kalkınmasını sınırlıyor, vizyonunu karartıyor, uluslararası konumuna zarar veriyor, ordusunu tüketiyor, siyasi bölünmeye neden oluyor ve İsrail'in bir Yahudi devlet olarak geleceğini tehdit ediyor" gibi çarpıcı tesbitlere yer verildi.

Raporda, 1997 ila 2006 arasında İsrail'in sağladığı yüzde 43'lük ekonomik büyümenin, aynı dönemde dünyadaki yüzde 67'lik büyümenin hayli gerisinde kaldığına da dikkat çekiliyor.

Savunma bütçesinin büyük ölçüde gizli olmasından dolayı savunma harcamalarına ilişkin kesin rakamlara ulaşmanın neredeyse imkansız olduğuna dikkat çeken Adva, bununla beraber işgal altındaki bölgelerde artan faaliyetleri finanse etmek amacıyla savunma bütçesine yapılan ilavelerin, 1989 ila 2008 arasında 36.6 milyar şekele ulaştığını kaydetti.

Raporda ayrıca, 2005 yılında Gazze'deki Yahudi yerleşimcilerin tahliyesinin 9 milyar şekele mal olduğu, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği güvenlik duvarının maliyetinin ise 13 milyar şekeli bulacağı ifade ediliyor. Raporda, "İsrail, ihtilafın devam etmesi ve üzerinde mutabık kalınan adil taksimin yapılmamasının ağır bedelini ödüyor" cümlesi yer alıyor.
İşgalin İsrail toplumundaki yansımalarına da değinen Adva, İsrailli her beş aileden birinin yoksul sınıfında olduğunu, oysa bu oranın 1970'lerde 10 aileden biri olduğunu hatırlattı. 2001 ila 2005 arasında sosyal güvenlik ödemeleri, çocuk yardımları, işsizlik ödemelerinin de ciddi ölçüde azaldığını kaydeden Adva, bütün bu olumsuzluklarda belirli ölçüde işgal nedeniyle artan savunma harcamalarının etkisi olduğunu kaydetti.

The Guardian / Dünya Bülteni

 



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs