kapatma davası mı açılacak? | " /> kapatma davası mı açılacak? | "/>

En Sıcak Konular

CHP'ye kapatma davası mı açılacak?

4 Haziran 2008 19:25 tsi
CHP'ye kapatma davası mı açılacak? Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, CHP ile Kanaltürk televizyonu arasında yapılan sözleşme nedeniyle, konunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi'nin önüne geldiğini açıkladı.

CHP-Kanaltürk ilişkisi Anayasa Mahkemesi'nde

Şahin, sözleşmeyi nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, konunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi'nin önüne geldiğini hatırlattı ve "Oraya gelmiş olan bir konuda nasıl değerlendirme yapayım' dedi.


CHP ile Kanaltürk arasında ortaklık sözleşmesi olduğu ve kanalın hisselerinin yüzde 40'ına partinin ipotek koyduğu ortaya çıkmıştı. Siyasi partilerin televizyon kurması yasak olduğu için, ortaya çıkan bu kanıt, CHP için kapatma davası açılmasını gerektiriyor.


CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile Kanaltürk'ün sahibi Tuncay Özkan'ın imzasının yer aldığı sözleşmede, Kanaltürk televizyonuna 3.5 milyon dolar (2004 kuruna göre 5.7 milyon YTL) aktarıldığı kanıtlanmıştı.


RTÜK Kanunu'nun 29. maddesinde, "Siyasi Partiler, Dernekler, Sendikalar, Meslek kuruluşları, Kooperatifler, Vakıflar, Mahalli İdareler ile bu idarelerce kurulan veya bu idarelerin ortak oldukları şirketler,iş ortaklıkları, birlikler ile üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama vefinansal kurum ve kuruluşları özel radyo ve televizyon kuruluşu kuramaz ve bunlara ortak olamazlar" hükmü yer alıyor.


Ortaya çıkan skandalla birlikte, CHP, Siyasi Partiler Kanunu'nun 67. ve Anayasa'nın 69. maddesi uyarınca ticari faaliyette bulunma yasağına aykırı davrandı. Siyasi Partiler Kanunu'nun 70. maddesi uyarınca bir siyasi partinin amacına aykırı şekilde gider yapma yasağını çiğnedi. Yine CHP Siyasi Partiler Kanunu'nun 72. maddesi uyarınca parti üyelerine ve diğer gerçek ve tüzel kişilere hiçbir şekilde borç vermeme yasağını çiğnedi.


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun hükümleri uyarınca siyasi partinin mali denetimi kapsamında görüldüğünden yetkili ve görevli olan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na harcamalarla ilgili belgeleri gönderdi.

yenişafak



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs