En Sıcak Konular

1 milyar kişi açlığın pençesinde

4 Haziran 2008 12:05 tsi
1 milyar kişi açlığın pençesinde 40 ülkede ayaklanmaya yol açan gıda krizine Roma'da çözüm aranıyor.

40 ülkede ayaklanmaya yol açan gıda krizine Roma’da çözüm aranıyor. BM Genel Sekreteri, 2030’a kadar üretimin yüzde 30 artırılmasını istedi. Aksi takdirde 1 milyar kişi açlıktan ölebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Roma’da devlet başkanları ve bakanlar düzeyindeki zirve toplantısı dün başladı. 100’ü aşkın ülkenin temsil edildiği zirvede, dünya liderleri, iklim değişikliği ve biyoenerjinin gıda güvenliğine yönelik tehditlerine çözüm bulma amacıyla görüş alışverişinde bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, açlık sorunuyla mücadelede hükümetlerin yeni politikalar üretmek durumunda olduklarını belirterek, “dünyanın daha fazla gıda üretimine ihtiyacı var. Talep artışı doğrultusunda, 2030’a dek gıda üretimini yüzde 50 oranında artırmak gerekiyor’’ diyerek uyarıda bulundu. 2015’te dünya nüfusunun 7,2 milyarı bulacağını belirten Genel Sekreter, kısa vadede hükümetleri gıda maddeleri ihracatında sınırlamaları kaldırmaya ve ithalat vergilerini asgariye indirmeye çağırdı. Sivil toplum kuruluşları ve Dünya Bankası’nın zirve öncesinde verdiği ortak mesaj ise, yükselen gıda fiyatlarının küresel bir felaketi tetikleyebileceği ve yoksul ülkelerin söze değil icraata ihtiyacı olduğu yönünde. Son kriz nedeniyle, 850 milyon aç insana 100 milyon kişinin daha ekleneceği tahmin ediliyor. Yoksul ülkelerin gıda ithalatının faturası ise, bu yıl yüzde 40 civarında artacak.

Soruna kökten bir çözüm bulabilmek için, yani şu anda 6 milyar olan ve 2050 yılına kadar 9 milyarı bulacak olan dünya nüfusunu besleyebilmek için üretimin iki katına çıkması gerekiyor. Bunu sağlamak için de, yılda 30 ila 50 milyar dolar civarında yatırım gerekiyor.

Kızılhaç’a göre artan açlık, savaş bölgelerindeki durumu daha da şiddetlendirebilir. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’e göre de artan gıda fiyatları nedeniyle Afrika’da 30 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

BİYOYAKIT TARTIŞMASI

Roma’daki tartışmalı konulardan birisi de biyoyakıtlar. Dünyanın en büyük biyoyakıt üreticileri olan ABD ve Brezilya, tarım alanlarını gıda yerine biyoyakıt üretimine ayırdıkları için bazı AB ülkeleri ile gelişmekte olan ülkelerin eleştirilerine hedef oluyor. Geçen yıl ABD’de üretilen mısırın çoğu yiyecek olarak değil etanol gibi yakıtların üretilmesinde kullanıldı. Toprağın biyoyakıt üretimi için kullanılması, gıda üretiminin azalması ve fiyatların yükselmesinin sebepleri arasında görülüyor.

Makarna ile doydular

2002 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Zirvesi’nde yedikleri pahalı yemekler yüzünden ikiyüzlülükle suçlanan dünya liderleri, bu zirvede daha sade bir mönü tercih ettiler. Yeni mönüde ıstakoz ve kazın yerini makarna, mozarella peyniri ve ıspanak aldı. Liderlerin yemekte şarap olarak da Orvieto Classico Poggio Calvelli 2005 içtikleri ve sonrasında mısır tatlısı yedikleri belirtildi. Zirvenin son günü, yani yarınki mönüde ise courgette tart (makarna), peynirli risotto, sebzeli yahni, limonlu dondurma ve çilek sosu bulunuyor.

Akşam
 



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs