En Sıcak Konular

Başörtüsü için kara anı!

4 Haziran 2008 09:06 tsi
Anayasa Mahkemesi, AKP'ye kapatma davasını da yakından ilgilendirecek üniversitede türbanı serbest bırakan değişiklikle ilgili kararını veriyor.

Anayasa Mahkemesi, üniversitede türbanı serbest bırakan anayasa değişikliğinin iptali başvurusunu yarın görüşüyor. Karar, AK Parti'ye kapatma davasını da yakından ilgilendirecek.. 
 

Anayasa Mahkemesi, AK Parti davasını da yakından ilgilendiren ve üniversitelerde türbanı serbest hale getirmek üzere yapılan anayasa değişikliğinin iptali başvurusunu yarın görüşmeye başlıyor. Yüksek Mahkeme'de yarın başlayacak karar oturumlarında, ilk olarak CHP ve DSP milletvekillerinin Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinin iptali isteminin reddi yönünde görüş bildiren raportör Osman Can'ın raporu okunacak. Görüşmelerde düzenleme "yok hükmünde" sayılmazsa "iptal talebi" ele alınacak.

LAİKLİK İLİŞKİSİ
Anayasa Mahkemesi'nin önünde 4 yol bulunuyor. Bu olasılıkların türban yasağı ve AK Parti davasında sonuçları şöyle gerçekleşecek:

1- YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI: Karar Meclis'in yetkisini aşarak anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek 2'nci maddesini değiştirmeye yönelik bir işlem yaptığı anlamına gelecek. Bu yöndeki bir karar, AK Parti'yi zor durumda bırakır. Karar, laikliği ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim anlamına gelir.

2- İPTAL: Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliği iptal etmesi. Yok hükmünde sayılmasından farkı, bundan sonra laikliğe aykırı olmamak kaydıyla değişiklik yapılabileceğine vize anlamına geliyor. Bu karar da kapatma davasını olumsuz etkiler.

SERBEST KALABİLİR
3- YORUMLU RET: Yüksek Mahkeme, 1991'de YÖK Kanunu'na türban serbestisi için konulan düzenlemeyi iptal etmemişti. Ancak halen yürürlükte olan değişikliğin üniversitelerde türbanı serbest hale getirmediğine, Mahkeme'nin de laikliğe aykırı olan türbana izin vermediğine işaret etmişti. Benzer kararla türban yine serbest olamayacak. Ancak uygulamada farklılar olacak.

4- RET: Üniversitelere türbanlı öğrenci alınmasının yolu açılacak.

aktifhaber



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs