En Sıcak Konular

Gıda üretimi yüzde 50 artmazsa...

3 Haziran 2008 19:55 tsi
Gıda üretimi yüzde 50 artmazsa... BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Roma'da düzenlenen konferansın açılışında hükümetlere 2030 yılına kadar gıda üretimini yüzde elli artırma çağrısı yaptı.

Dünya nüfusunu besleyebilmek için üretimin iki katına çıkması gerekiyor

Genel Sekreter kırk kadar ülkede ayaklanmalara yol açan gıda krizine çözümün hükümetlerin tarım sektörünü canlandırmasında olduğunu söyledi.

Ban, kısa vadede ise hükümetleri gıda maddeleri ihracatında sınırlamaları kaldırmaya ve ithalat vergilerini asgariye indirmeye çağırdı.

Genel Sekreterin konferans sırasında ayrıca Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerden, çiftçilere gıda maddesi yerine biyoyakıt üretmekte kullanılan ürünleri yetiştirmeleri için verdikleri subvansiyonları aşamalı olarak kaldırmalarını istemesi bekleniyor.

Gıda ve Tarım Örgütü, eğer sanayileşmiş ülkeler hasadı artırıcı önlemler almaz, ticaretin önündeki engelleri kaldırmaz ve muhtaç durumdaki insanlara gıda sağlamazlarsa, dünyayı küresel bir felaketin beklediği uyarısında bulunmuştu.

Son kriz nedeniyle, varolanlara ek olarak 100 milyon insanın da açlık tehdidiyle karşı karşıya kaldığı tahmin ediliyor. Yoksul ülkelerin gıda ithalatının faturası ise, bu yıl yüzde 40 civarında artacak.

BM raporu

Gıda krizine çözüm konusunda çalışma yürüten Genel Sekretere bağlı uzman ekip konferansa sunmak üzere 15 milyar dolara malolacak bir dizi önlem içeren 38 sayfalık bir rapor hazırladı.

 
Gıda fiyatlarındaki artış kırka yakın ülkede gösterilere yol açtı

Raporun bazı bulgularına konuşmasında yer veren Genel Sekreter Ban, gıda krizi sayesinde dünyanın nihayet yoksullara yeterince gıda ulaşamaması sorununu çözme şansını yakalayabileceğini söyledi.

Ban, "Tehdit gayet açık. Ama bu kriz aynı zamanda bize bir fırsat sunuyor" diye konuştu.

Genel Sekreter sözlerini, "gıda maddelerinin fiyatlarının aşırı yükselmesine karşı önlem almalıyız ama uzun vadede asıl odaklanmamız gereken şey gıda güvenliğinin sağlanması" diye sürdürdü.

BM Genel Sekreteri, en yoksulların gıda maddelerine ulaşabilmesini sağlayabilmek için yardım faaliyetlerini artırmak, küçük ölçekli tarım üretimini teşvik etmek, ihracat sınırlamaları ve ithalat vergilerini asgari düzeye indirmek gerektiğini de ekledi.

Bazı ülkelerin önlem olarak ihracatı sınırladıklarını ya da fiyatları kontrol etmeye çalıştıklarını söyleyen Ban, hükümetleri fiyatlara tek yanlı olarak müdahelede bulunmamaya çağırdı.

Ban, eşgüdümlü olmayan çabaların fiyatları daha da yükselteceğini ve piyasayı daha da bozacağını söyledi.

Biyoyakıt tartışmalı

Roma'daki konferansta anlaşmazlığa yol açacak bir konunun biyoyakıtlar olması bekleniyor.

 
Geçen yıl mısır hasadının çoğu biyoyakıt üretimine gitti

Geçen yıl örneğin ABD'de üretilen mısırın çoğu yiyecek olarak değil etanol gibi yakıtların üretilmesinde kullanıldı.

Toprağın gıda yerine biyoyakıt üretimi için kullanılması, bir çok uzman tarafından gıda üretiminin azalması ve fiyatların yükselmesinin sebepleri arasında görülüyor.

Gıda aynı fatura iki misli

100 milyon kişinin daha açlık tehdidiyle karşı karşıya gelmesi ve yoksul ülkelerin gıda ithalatının faturasının, bu yıl yüzde 40 civarında artması bekleniyor.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün gıda tüketimi uzmanlarından Abby Abbassian, faturanın yoksul ülkelerin daha fazla tüketmesinden kaynaklanmadığının özellikle altını çiziyor.

Abbasssian, "İthalat açısından baktığınızda, ülkelerin çoğu aşağı yukarı geçmişteki kadar gıda maddesi ithal etmiş. Zaten bunlar da temel gıda maddeleri. Ama, iki kat daha fazlaya maloluyor bu. Zira, gıda fiyatları yüzde 100 arttı." diyor.

Yatırım

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün başkanı Jacques Diouf ise sorunun çözülmesi için kararlı adımlar atılması gerektiğinin altını çiziyor ve krizin çözümü için ciddi yatırımlar gerektiğini vurguluyor:

"Kısa vadede, 750 milyon dolar tutarında bir gıda yardımı gerektiğini belirttik. Ayrıca, yoksul ülkelerin çiftçilerine destek için, tohum, gübre ve hayvan yemi satın alabilmelerinde yardımcı olabilmek amacıyla 1 milyar 700 milyon dolar gerektiğini söylüyoruz."

Ama soruna kökten bir çözüm bulabilmek için, yani şu anda 6 milyar olan ve 2050 yılına kadar 9 milyarı bulacak olan dünya nüfusunu besleyebilmek için üretimin iki katına çıkması gerekiyor.

Bunu sağlamak için de, yılda 30 ila 50 milyar dolar civarında yatırım gerekiyor.

İslam ülkelerine yardım

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya gelen İslam Kalkınma Bankası üyeleri, yükselen gıda fiyatları ile baş edebilmeleri için yoksul Müslüman ülkelere beş yıl içinde 1,5 milyar dolar yardımda bulunma kararı aldı.

Bu çerçevede, Afganistan, Bangladeş, Nijerya ve Moritanya gibi ülkelere kısa dönemde gübre ve tarım makinaları satın almaları için yardım edilecek.

Uzun vadede ise araştırma ve geliştirmeye ağırlık verilmesi hedefleniyor.

bbc

 



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs