En Sıcak Konular

Amerika’da BOP heyecanı kalmadı

3 Haziran 2008 18:21 tsi
Amerika’da BOP heyecanı kalmadı Obama’nın danışmanı, eski Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Masası Şefi Philip Gordon, "ABD’de artık Ortadoğu'da demokrasi heyecanı kalmadı” dedi. Gordon ayrıca Türkiye'ye Ermeni tasarısına da hazır olması gerektiğini söylüyor.

Amerikan düşünce kuruluşu Brookings Institute (Brookings Enstitüsü) ile TÜSİAD tarafından dün İstanbul’da düzenlenen “Amerika’da Başkanlık Seçimi ve ABD-Türkiye İlişkilerine Etkileri” konulu konferansa, Gordon’un yanı sıra ABD’deki Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in danışmanı ve eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Burt, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Mark Parris ve Brookings Institute Başkanı Strobe Talbott’un da aralarında bulunduğu eski diplomat ve uzmanlar katıldı.

‘Eksik demokrasi tartışma yaratır’

Obama’nın danışmanı Gordon, Türkiye’de “tam demokrasinin” olmaması durumunda bunun ABD- Türkiye ilişkilerini bitirmeyeceğini, ancak büyük tartışmaya yol açacağını savundu. 

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in kampanya danışmanı Richard Burt de Türkiye’de tam demokrasi eksikliği olursa bunun iki ülke arasındaki ilişkileri kötü bir sona sürüklemeyeceğini, ancak politik ve kültürel ilişkileri tehdit edeceğini bildirdi. Richard Burt, McCain’in başkan seçilmesi durumunda ABD’nin Türkiye de dahil tüm müttefiklerine Başkan George W. Bush’tan çok daha fazla danışacağını da söyledi. Burt, “McCain, Bush gibi, Ya bizimlesiniz ya değilsiniz’ yaklaşımı içinde olmayacak. Müttefiklerimizle daha fazla görüş birliği arayışı içinde olacak. Ama bunun karşılığında da daha fazla işbirliği bekleyeceğiz” diye konuştu.

 ‘Ermeni tasarısına hazırlanın’

Obama’nın danışmanı Philip Gordon, Obama’nın ve çok sayıda Demokrat Partili milletvekilinin ‘Ermeni soykırımı’ tasarısının kabul edilmesinden yana olduğunu anımsatarak,   “Ermeni tasarısı bu kez Kongre’ye sizin için çok daha zor şartlarda geliyor, Türk dostlarımıza tavsiyem, tasarı geçerse ne yapacağınız şimdiden düşünün” dedi.
ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Mark Parris de seçimi kim kazanırsa kazansın Kongre’deki Demokratların sayısında artış olacağına dikkat çekerek, bu durumun tasarının gelecek yıl Kongre’den geçme ihtimalini de artırdığını vurguladı.

Milliyet



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs