En Sıcak Konular

Mülteci ve sığınmacılar için seminer...

2 Haziran 2008 20:05 tsi
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından 'Mucize Hayatlar' projesi kapsamında Van'da düzenlenen seminerde, mülteci ve sığınmacıların sorunları ile hakları anlatıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) kompleks binasındaki Tuşba Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Alev Şahar başkanlık yaptı. Programın açılış konuşmasını yapan Şahar, projenin başlama noktasının Van olduğunu, buradan Türkiye'nin 7 ayrı noktası olan Kayseri, Nevşehir, Konya, Ankara, Eskişehir ve İzmir'e sırasıyla gideceklerini söyledi. Şahar, ziyaret edecekleri illere gidecek '60. Yıl Mülteci Tır'ında resim sergisi açacaklarını, ayrıca film gösterimi ve seminerler düzenleneceklerini anlattı.

 
Ardından konuşmalarını slayt sunum eşliğinde yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Van Ofisi Avukatı Mahmut Kaçan da BM'nin kuruluşu ve mültecilere yönelik yapmış olduğu çalışmalardan bahsetti. Mültecilerin iltica etmelerinde farklı nedenler, sorunlar ve sıkıntıların bulunduğunu ifade eden Kaçan, kimlerin mülteci statüsüne girip girmediği konularında da katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye'de iltica işleyişiyle ilgili bilgilerde veren Kaçan, 2007 yılı verileri göre, Türkiye'de 12 bin 86 mülteci ve sığınmacının bulunduğunu kaydetti. Bunun bin 319'unun Van'da olduğunu anlatan Kaçan, "2007 yılı içerisinde BMMYK'ya 4 bin 413 başvuru yapılmıştır. Aileleriyle birlikte bu sayı 7 bin 640'a ulaşmıştır. 2 bin 667 kişi yerleşmek üzere üçüncü bir ülkeye gitmiştir. Kesin ve net olmamakla birlikte göç bağlantılı ve insan ticaretinden 10 bin insan yakalanarak sınır dışı edilmiştir. Üçüncü bir ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne 2 bin 400 kişi, Kanada'ya 364, Avusturya'ya 145, Finlandiya 92, İsveç'e 18 ve 8 kişi de farklı ülkelere yerleşmiştir" dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasi Bölümler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Kerem Altıparmak ise mülteci ve sığınmacıların sorunlarının uluslararası bir sorun olduğunu belirtti. İnsan hakları kavramının mülteci ve sığınmacı haklarının kapsadığını ifade eden Yrd. Doç. Altıparmak, mülteci haklarının bir insan hakkı olduğunu kaydetti. Ülkelerin ilticaya yönelik izledikleri çalışmalardan da bilgiler veren Altıparmak, Türkiye'de mülteci hukuk uzmanının bulunmadığından bahsetti.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla seminer sona erdi.

iha
 



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs