En Sıcak Konular

'ÖSS'de Kürt öğrenciler dezavantajlı'

2 Haziran 2008 18:41 tsi
Sebahat Tuncel, ana dilde eğitim yapamadıkları için Kürt kökenli öğrencilerin ÖSS'de daha dezavantajlı olduğunu ileri sürdü.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, gençlerin ÖSS sınavına sokularak elenmemesi gerektiğini belirterek, "Gençler hangi alanda eğitim görmek istiyorlarsa o alanda eğitimlerine devam etmelidir" dedi.

7 Haziran'da İstanbul Kadıköy'de yapılacak olan ''ÖSS Duvarını Yıkalım'' mitingini düzenleyecek olan öğrencilerle birlikte TBMM''de bir basın toplantısı düzenleyen Sebahat Tuncel, Türkiye'de çok önemli bir genç nüfusun bulunduğunu ve bu genç nüfusun çok önemli sorunları bulunduğunu ifade etti. Gençlerin, bir yandan üniversite sınavlarında elenme, bir yandan da üniversiteyi bitirdikten sonra işsiz kalma sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Tuncel, "Gençlerin sınavlarda elenmemesi ve yarışa sokulmaması gerekir. Biz, gençlerin hangi alanda eğitim görmek istiyorlarsa, o alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu, ülkenin geleceği açısından önemli'' diye konuştu.

Basın toplantısında Volkan Gülşen ve Tuğba Engel isimli öğrenciler de ÖSS'yi eleştiren bir açıklama yaptılar. Volkan Gülşen isimli öğrenci, Kürt kökenli öğrencilerin ana dilde eğitim yapamamaları ve ana dillerinde sınava girememeleri nedeniyle ÖSS'de daha fazla mağdur olduklarını ve elendiklerini söyledi.

Gazetecilerin, 'ana dilde eğitimin sınavlarda nasıl bir etkisinin olduğunu'' sorması üzerine Volkan Gülşen, Kürt kökenli öğrencilerin okula başladığında önce Türkçeyi öğrenmek zorunda kaldığını, bunun da eğitimde bir dezavantaja neden olduğunu belirterek, Kürt öğrencilerin özellikle uzun paragraf sorularında zorlandığını söyledi. Aynı soru üzerine Sebahat Tuncel de, ÖSS sonuçlarına bakıldığında her yıl en az öğrenci veren illerin başında Hakkari, Siirt, Şırnak'ın geldiğini hatırlattı. Tuncel, "Bunun temelinde hem sosyo-ekonomik boyut var, hem de anadilde eğitim yapılmaması vardır. Sınava giren diğer çocuklardan daha dezavantajlı başlıyor" dedi.

Cihan



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs