En Sıcak Konular

İsrail dindar Yahudiler'in seks suçlarını araştırıyor

2 Haziran 2008 16:46 tsi
İsrail, ükedeki dindar Yahudi toplulukları arasında patlak veren seks suçlarıyla sarsılıyor.

Siyah elbiseleri, fötr şapkaları, sakalları ve uzun payotlarıyla dikkat çeken ve bağlı kaldıkları katı gelenekleriyle de büyük ölçüde tecrit edilmiş bir hayat süren Haredi adlı bu gruplar, ortaya çıkarılan suçların ardından İsrail makamları tarafından yakın takibe alındı.

Kadınların ailelerini geçindirmesinin beklendiği, erkeklerin ise bütün günlerini Tevrat okumaya adadığı bu çevreler, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu, Kudüs’te ise üçte birini teşkil ediyor. Ancak Mart ayından bu yana ülkenin çeşitli kesimlerinde bu gruplar arasında ensest ilişki, tecavüz ve çocuk istismarı yaşandığına ilişkin kanıtların elde edilmesi, Haredilerin ahlaki durumunun sorgulanmasına yol açtı.

Konuyu sayfalarına taşıyan Time dergisi, geçtiğimiz haftalar zarfında İsrail polisinin, mağdurların yakınları, komşular ve hastanelerden gelen bilgiler doğrultusunda bir dizi baskınlar yaparak aşırı dinci kadınlar, kocaları ve yeşiva öğrencilerini tutukladığını yazdı.

Ortaya çıkarılan suçların topluluğun yaşlılarını önce hayrete düşürdüğünü ve bu suçları işleyenlerin kendi camialarına ait olduğunu kabullenemediklerini yazan Time, ancak şimdi polisin müdahalesinden genel bir memnuniyet duyulduğunu aktardı. Cinsiyet eşitliğini savunan ortodoks kadın yazar Naomi Ragen de, “Bu şoke edici şeyler ortaya çıkmak zorundaydı. Halının altında artık yer kalmadı” diye konuştu.
Ultra ortodoks Yahudi toplulukları içindeki tecavüz ve taciz suçlarının, kadın mağdurların bu olayları ifşa etmeleri halinde bir eş bulma ihtimallerinin tehlikeye gireceğini düşünmelerinden dolayı gizli kaldığı belirtiliyor.

SUÇLU İTİRAF ETTİ, AİLELER ŞİKAYETÇİ OLMADI

Time, İsrailli bir kamu görevlisinin, genç bir Haredinin kendisine, bugüne kadar 100’den fazla kızı taciz ettiğini söylediğini, bu şahsı polise itirafta bulunması için ikna ettiğini ancak itirafa rağmen mağdurların ailelerin şikayetçi olmaması nedeniyle yasal işlem yapılmadığını anlattığını belirtti. İsrailli yetkili, suçlunun da halen serbestçe dolaştığını keydetti.

Dergiye konuşan İsrailli yetkililer, Haredilerin kamu görevlileri ve polisle işbirliği yapmasında ciddi zorluklar yaşandığını belirterek, topluluğun bu tür suçları gizleme eğiliminin, resmi makamların soruşturma ve adli işlemler yapma imkanını büyük ölçüde zorlaştırdığına işaret etti. Bir polis yetkilisi de, Harediler arasındaki seks suçları vakıasından haberdarız ancak rapor edilen olay sayısı çok az” dedi. 

Şiddet ya da seks suçlarına maruz kalan Haredilerin ilk sığınağının hahamları olduğuna dikkat çeken Newsweek, bununla beraber dini liderlerin de bu ithamlardan muaf olmadığını kaydetti. Kudüs’teki bir mahkemenin sekiz çocuk annesi bir Harediyi iki çocuğunun kemiklerini çekiçle kırmak, dışkı yemeye zorlamak, bir valiz içinde saatlerce kilitli tutmak suçlarından mahkum ettiğini yazan Newseek, bu suçun çocuklardan birinin beyin hasarı nedeniyle koma halinde hastaneye kaldırılması sayesinde günyüzüne çıktığını belirtti. Yapılan sorgulamada anne, haham olduğu söylenen Elior Chen’den aldığı talimatlar doğrultusunda çocuklarından şeytan çıkarmaya çalıştığını anlattı. Olayın ardından Kanada’ya oradan da Brezilya’ya kaçan Chen’in yakalanması için İsrail makamları çalışmalarını sürdürüyor.

Ortalama sekiz çocuk büyüten, diğer yandan, kendisini Tevrat’a adayan kocanın yerine ailenin geçimini de üstlenen Haredi kadınların, ailenin şerefini korumak adına kocalarının suçlarını gizledikleri, “lekeyi kendi üzerlerine alarak kocalarının kar gbi beyaz kalmalarını’ sağladıkları belirtiliyor.

ACİL YARDIM HATTI

Time’a göre İsrail makamlarının şiddet ya da cinsel tacize maruz kalan Harediler için tahsis ettiği acil yardım hattına başvuranların sayısı giderek artıyor. 24 saat açık olan hattın, 2004’te 477 defa arandığı geçen yılsa bu rakamın 1402’ye çıktığı belitiliyor. Yetkililer, sayıdaki artışın, yeni nesil hahamların kadınları maruz kaldıkları şiddeti bildirmeleri için teşvik etmesine bağlıyor.

Ancak Yahudi feministler, Haredi toplumundaki kadınların, her zamankinden fazla baskı altında olduğu görüşünde. İsrailli tanınmış yönetmen Anat Zuria, kutsal kitapta bildirilen kıyamet gününün yaklaştığına inanan Haredilerin giderek daha fazla radikalleştiğini, mesihin de ancak kadınlar arasında yeterince saflık ve itidal olması halinde geleceğine inandıklarını belirterek, “Cinsellikle ilgili hiçbir şey ağıza alınmıyor. İnternet yok, televiyon yok, kitap yok; ancak cinsel dürtüleri yok edemezsiniz. Bütün bu tabular zorunlu olarak onları aziz haline getirmiyor. Bazen sapık hale geliyorlar” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER İPUCU ARIYOR

Daha fazla açıklığın, suçluların yakalanması ve bu suçlara imkan veren kültürün ortadan kazınması için tek çare olduğuna dikkat çeken Time, bazı din okullarındaki öğretmenlerin, öğrencilerin ruh halindeki ani değişim, saldırganlık, yaralar ya da diğer öğrencilere karşı edep dışı davranışları izlemek suretiyle ailede yaşanan şiddet ve cinsel tacizlere ilişkin ipucu elde etme konusunda eğitildiğini de kaydetti. Bu eğitimin sonucu olarak geçtiğimiz aylarda güneydeki Nativot kentindeki okulda bir öğretmenin, bir çocuğun diğer çocuğa müstehcen tavırlar sergilediğini farkettiği, yapılan araştırmada çocuğun annesinin, kendisini terkeden kocasını ‘cezalandırmak’ için oğluyla ilişkiye girdiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Bütün bu hikayelerde olumlu bir yan bulmanın zor olduğunu belirten Time, ancak Haredilerin karanlık sırları olarak kalmasındansa günyüze çıkmalarının daha iyi olduğu değerlendirmesinde bulundu.

star



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs