Sen onu külahıma anlat' | " /> Sen onu külahıma anlat' | "/>

En Sıcak Konular

'El-Kaide mi bitti? Sen onu külahıma anlat'

2 Haziran 2008 15:41 tsi
'El-Kaide mi bitti?  Sen onu külahıma anlat'
The Independent’ın ünlü Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, CIA’nin patronu Michael Hayden’in “El-Kaide bitti” açıklamasını yüzüne öyle bir çarptı ki! İşte o makale…

The Independent’ın ünlü Ortadoğu uzmanı ve yazarı Robert Fisk, CIA’nin patronu Michael Hayden’in “El-Kaide bitirildi” açıklamasını 2 Haziran’daki yazısında sert şekilde eleştirdi. Amerikan Ortadoğu ve hatta dünya politikasının nasıl iflas ettiğinin kaba hatlarla değerlendirdiği  makalesinde Fisk, Amerika’nın Ortadoğu’da kazanıyormuş gibi görünse de, kendi evinde kaybetmek üzere olduğunu da üstü kapalı olarak ifade etti.

Robert Fisk’in bu çarpıcı makalesini TimeTürk okurları için tercüme ettik.

Şimdi el-Kaide bitti mi? Sen onu git denizcilerine anlat

Şimdi el-Kaide “neredeyse bitirildi”, öyle mi? El-Kaide’ye karşı büyük ilerlemeler olmuş ve aslında bitirilmişmiş. “Her şeyi hesaba katarsak, çok iyiyiz” diyor CIA’nin patronu Michael Hayden, Washington Post’a. Devamını da şöyle getiriyor: “El-Kaide’nin Irak’ta stratejik yenilgiye yakın. Suudi Arabistan’da da öyle. Tüm dünyada el-Kaide’nin ciddi gerilemesi var. Burada ben ‘ideolojik olarak’ kelimesini kullanacağım zira tıpkı İslam dünyasının büyük bir kısmı onların İslam anlayışını reddediyor”. Belki beni kandırabilirdiniz.  

Afganistan’da 6 bin ölü, 10 binlercesi de Irak’ta. Mezopotamya’da intihar saldırısız gün yok. Amerikan ordusu tarihinin intihar rekorlarını kırıyor. Arap basını Hayden’in kurumlanmasını onun kafasına vura vura işliyor. 31 Aralık’tan sonra ABD üsleri kalıcı olacak. Tüm bunlardan sonra kazandık mı yani?

İki yıl kadar önce, ABD Müşterek Kurmay Başkanları’nın (joint chiefs of staff) sıradışı yöneticisi General Peter Pace (şu anda emekli) ile savaşın “Kazanmıyoruz ama kaybetmiyoruz” yorumunu aynı şekilde yapmıştık. George Bush’un Savunma Sekreteri, Robert Gates de Pace’in “Kazanmıyoruz ama kaybetmiyoruz” ile aynı fikirde olduğunu söylemişti.

“Haçlılardan 22 kat daha büyük güçle Müslümanlarla savaşıyoruz”

Irak üzerine karmakarışık raporunu yeni tamamlayan James Paker sonrasında şöyle dedi: (Güler misin, ağlar mısın?) “Kaybettiğimizi söylenebileceğini sanmıyorum. Aynı şekilde kazandığımızdan da emin değilim” Daha sonra Bush deklare etti: “Kazanmıyoruz; Kaybetmiyoruz”. Iraklılara yazık. Neyse ki artık, biz gerçekten, gerçekten biz kazanıyormuşuz. En azından el-Kaide “neredeyse”- bu “neredeyse”ye aman dikkat- yeniliyormuş. Mike Hayden bize öle diyor yani.

Ben mi sadece bunu deliğe varan bir çocukluk olarak görüyorum? Orta Doğu’da adaletsizlik olduğu sürece el-Kaide kazanacaktır. Haçlılar zamanındakinden 22 kat daha fazla (hesaplamalarım oldukça kesin) İslam dünyasında bulundukça, Müslümanlarla savaş içinde olacağız. Orta Doğu’daki cehennem felaketi artık Pakistan’a Afganistan’a, Irak’a, Gazze’ye ve hatta Lübnan’a sıçrarken mi biz kazanıyoruz?

“El-Kaide ordu değildir”

Evet, Irak’taki direnişçilerin yarısına para ödeyerek el-Kaide içinde yer alan kuzenlerini öldürmelerini sağlayarak kendimize bir zaman kazandık. Evet, Suudi Arabistan’ın kafa uçuran ve işkence yapan rejimini destekliyoruz. “Su Tahtası İşkencesi (water-boarding)”ne olan iştiyakımızın ardından sanırım kimsenin bununla sorunu olmayacaktır.

Çünkü el-Kaide, bir düşünme şeklidir bir ordu değil. Acı, korku ve zalimlikten beslenir. Bizim zalimliğimiz ve baskımızdan. İslam dünyasını Apache helikopterlerimiz, tanklarımız, Humvee’lerimiz, toplarımız, bombalarımız ve “dost” diktatörlerimize hükmetmeye devam ettikçe, el-Kaide var olacaktır.

Washington’daki Bush rejiminin son demine kadar bu deliliği yaşamak mı zorundayız? Bu muhteşem, imparatorluk şehrinde Orta Doğu’da “bizim” ne yaptığımızı anlayan kimse yok mu? Nasıl oluyor da The Washington Post, 9/11 saldırılarını önlemede çuvallamış CIA’nin bir memurunun fantezilerine yer ayırabiliyor? Tabi, bize söylenene, yani ikiz kulelere çarpacak uçaklarla ilgili bir Arapça telefonun zamanında çevrilmediğine inanacak olursak. İran’ı mı bombalayacağız? Bu mudur beklenen? Yoksa Lübnan’da İsraillilerin ve Hizbullah’ın çarpışacağı vekâleten İran-Amerikan savaşımı mı? Yoksa Mike el-Kaide’nin İran’da olduğuna mı inanıyor?

“Adaletsizlik yarasının irini biziz”

İsrail, Arap toprağı üzerinde sadece Yahudilere ait yerleşim yerleri açmaya devam ediyor. Washington’dan ses yok. Kanuna aykırı bu yerleşimlerle George Bush’un derdi yok.  Tüm bunlar nefret ve hayal kırıklığı yaratıyor ve tabi haklı yakınmalara. Washington bu büyük ayıbın, hakaretin sürdürülmesini önlemeyecek. Arap gazetelerini her sabah açıyorum ve bu dünyadaki Bin Laden’lerin neden yok olmayacağını söyleyen yeni sebepler buluyorum.

Bu hafta Gazze’den gelen şu habere bakın. 8 Filistinli öğrenci Birleşik Devletler’de okumak için Fulbright bursları kazandı. Ne düşünürdünüz, Amerika’nın özgürlük ülkesine Müslüman gençleri getirmek onun yararınadır değil mi? Fakat hayır. İsrail, onların Gazze’den çıkmasını izin vermedi. İsrail’in Amerika’nın yanında olduğunu söylediği “teröre karşı savaşın” bir parçası olarak. ABD de bursları iptal etti. Hayır, tabi ki kendinizi böyle bir saçmalık için el-Kaide intihar bombacısına dönüştürmeye değmez. Ancak dünün gazetelerinde daha kaba, daha önemsiz ve daha tehlikeli bir şey bulamazdınız. 

Mike Hayden bunu okur mu? Yoksa o, Washington’un çoğunluğu gibi, tavuklara“kışt” diyemeyecek kadar İsrail’den korkuyor mu? CIA fark etmiyor ya da hayal etmiyor mu, Orta Doğu’da adaletsizlik yarasının cerahatlenmesine izin verdikçe el-Kaide devam edecek? Neden güçlerimiz,- bu soru Bağdat’ta bana soruldu- Pakistan, Afganistan, Irak, Ürdün, Türkiye, Mısır, Cezayir (evet, Tamanraset yakınlarında ABD özel güçleri var), Bahreyn, Kuveyt, Yemen, Umman, Suudi Arabistan, Katar ve Tacikistan’dalar (Yine evet, Afganistan’daki güçlerimiz için Fransızların bombardıman pilotları Duşanbe’deler) ?

“Müslümanların istediği özgürlük “bizden” özgür olmak”

Bu demir perdeyi Orta Doğu’da büyüttükçe biz el-Kaide’yle, el-Kaide bizle savaşta olacak. Bu yeni demir perde, bu arada, Greenland’dan başlayıp İngiltere ve Almanya içine alarak Bosna ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye kadar uzanıyor. Öte tarafta kim var? Rusya, Çin ve Hindistan.

Bunlar sormadığımız ve Mike ve CIA’deki ahbaplarına The Washington Post’un da sormaya cesaret edemeyeceği türden sorular. Evet, demokrasi, özgürlük ve insan hakları üzerine oflarız puflarız da, Müslüman dünyaya gelince zırnık koklatmayız. Onların istedikleri tek özgürlük, “bizden” özgür olmak. Ki bu el-Kaide türü yapılanmaları doğuran özgürlüktür. Korkarım ki, bizim onlara vermek istemediğimizde budur.

Mike Hayman, Müslüman dünyanın el-Kaide’nin “İslam form”unu reddettiğini düşünebilir. Fakat ben bundan kuşkuluyum. Aslında ben el-Kaide’nin güçlendiğinden şüpheleniyorum. Mike diyor ki Irak’ta ve Suudi Arabistan’da yenildiler. Peki ya Londra’da yenildiler mi? Ya Bali? Hatta New York ve Washington?

Timetürk



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs