En Sıcak Konular

Gül, yarın Japonya'ya gidiyor

2 Haziran 2008 14:13 tsi
Türkiye ile Japonya arasında Ertuğrul Firkateyni'nin 1890 yılında battığı deniz faciasıyla başlayan dostluk ilişkileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu hafta Japonya'ya gerçekleştireceği resmi ziyaretle en üst düzeye taşınacak.

Cumhurbaşkanı Gül, Japon İmparatoru Akihito'nun davetlisi olarak yarın bu ülkeye gidiyor. Gül'e, ziyaretinde Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek ile üst düzey bürokratlar ve çok sayıda iş adamı eşlik edecek.

İkinci Abdülhamit döneminde, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji'ye takdim etmek üzere Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni'nin dönüş yolunda 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimato açıklarında batması, iki ülke ilişkilerinin başlangıcını oluşturdu. Faciada, firkateyndeki heyetin başkanı Tuğamiral Osman Paşa ile birlikte 581 denizci hayatını kaybetti. Bu deniz kazasından kurtulan 69 denizciye Japon Hükümeti ve halkı tarafından yakın ilgi gösterildi ve kurtulan denizciler, daha sonra bir Japon heyetince Türkiye'ye getirildi.

TÜRKİYE'NİN DOSTLUK ELİ


Türkiye'nin de İran-Irak Savaşı sırasında Japonya'ya uzattığı dostluk eli, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin dönüm noktalarından biri oldu. İran-Irak savaşının sürdüğü 1985 yılının Mart ayında Tahran'da mahsur kalan 215 Japon vatandaşı, Irak'ın kenti bombalamasına saatler kala Türk Hava Yollarının düzenlediği özel bir seferle Türkiye'ye getirildi.

Japonya'da 2003 “Türk Yılı” olarak kutlandı ve 165 etkinlikle Türkiye'nin yurt dışındaki en kapsamlı tanıtım faaliyeti oldu. Türkiye'de de 2010 “Japonya Yılı” ilan edildi. Japonya Yılı etkinliklerinden sorumlu olacak komitenin başkanlığını Toyota Başkanı Fujio Cho yapıyor. Yönetim komitesinde Itochu, Mitsubishi, Honda, Mitsui gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti'ni 6 Ağustos 1924'te tanıyan Japonya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin alt yapısı imzalanan anlaşmalarla tamamlandı. Ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesi, 1955'te imzalanan Ticaret ve Tediye Anlaşmaları, 1992'de imzalanan Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması ile 1993 yılında imzalanan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması dahil olmak üzere büyük ölçüde tamamlanmış bulunuyor. Gül'ün ziyaretinin ana eksenini de ekonomi ve ticaret oluşturuyor. Gül'ün ziyareti nedeniyle Tokyo'da Türk-Japon İş Forumu, Osaka'da ise Yatırım Forumu toplantıları düzenlenecek.

Yen'in değer kazanması, Çin, Hindistan ve Güney Kore gibi yoğun rekabet gösteren ülkeler karşısında ülkede yatırım olanaklarında zorlanan Japon iş adamlarına, Türkiye'deki yatırım imkanları anlatılacak.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Japonya ile ticaret hacmi 2000 yılından bu yana 2.5 ile 4 milyar dolar arasında seyrediyor. Türkiye'nin Japonya'ya gerçekleştirdiği ihracatın ana kalemlerini yüzde 42 oranında gıda maddeleri, yüzde 23 oranında makineler ve ulaşım araçları ve yüzde 16 oranında tekstil ürünleri oluşturuyor.

Türkiye'nin Japonya'ya en büyük ihracat kalemini ton balığı oluşturuyor. 2005 yılında 55 milyon dolarlık orkinos ihracı yapılırken, bu rakam 2006 yılında 64 milyon dolara yükseldi. Japonya'ya orkinos ihracının 100 milyon dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Türkiye'nin Japonya'dan ithalatının tamamına yakını ise sanayi ürünlerinden oluşuyor.

Japonya'da rekabet edebilecek Türk mallarına ilişkin piyasa araştırmalarının bulunmayışı, Türk mallarının Japonya'da az tanınması, piyasaya girmek için yapılması zorunlu olan reklam ve tanıtım faaliyetleri giderlerinin Japonya'da çok yüksek olması, standartlar ve ambalajlama sorunları, uzak yol taşımacılığının pahalılığı, iki ülke iş kültürlerinin birbirinden farklılığı ve Türk ve Japon iş adamlarının geniş kapsamlı platformlarda bir araya gelerek birbirlerini yakından tanıma olanaklarının olmaması, ihracatın istenilen düzeye erişememesinin nedenleri olarak sıralanıyor.

İki ülke arasındaki ticaret açığının Türkiye'ye gelecek doğrudan Japon yatırımlarıyla dengelenmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Finans ilişkileri açısından da Türkiye'nin önemli ortaklarından biri olan Japonya'da Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından Türkiye'ye 1972 yılından bu yana yaklaşık 7.5 milyar dolar kredi sağlandı. JBIC'ten finansmanı sağlanan ve sağlanması öngörülen projeler arasında Büyük İstanbul İçmesuyu II. Merhale Projesi, Ankara İçmesuyu (Gerede Sistemi) Projesi, İstanbul'daki Köprülerin ve Viyadüklerin Depreme Karşı Güçlendirilmesi Projesi, Boğaz Tüp Geçiş Projesi (Marmaray), Bozüyük-Mekece Karayolu Projesi ve İzmit İçme Suyu Projesi yer alıyor.

Japon Hükümeti, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem sonrasında yürütülen çalışmalar için de çeşitli krediler sağladı.

Japon Hükümeti, 1995 yılında Ankara'da açtığı Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Ofisi vasıtasıyla Türkiye'de çok sayıda teknik işbirliği projesi yürütüyor. Üretim, ulaşım, enerji, telekomünikasyon, tarım ve tıp alanlarında bugüne kadar Japonya'da düzenlenen programlara 2 binin üzerinde Türk uzman katıldı.

Yeni Şafak



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs