En Sıcak Konular

Yarınlar Aleviler için çok iyi olacak

2 Haziran 2008 12:31 tsi
Alevi dedesi, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ‘’Şundan emin olunuz ki yarınlar Aleviler için kesinlikle çok daha iyi olacaktır’’ dedi...

Viyana Alevi Kültür Birliği (VAKB) Derneğinin düzenlediği ‘’Aleviliğin Dünü, Bugünü ve Yarını’’ içerikli açıkoturum için davet edilen Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan konferans salonuna alkışlar içerisinde girdi. Prof. Dr. İzzettin Doğan ile beraber Kosovalı Seyyit Şeyh Ali Naki Horosani ve araştırmacı yazar Ayhan Aydın da panele katıldı.

VAKB’nin ‘’Güçlü Alevilik Birlikten Geçer’’ pankartı altında başlayan açıkoturum, gençlerin bağlama ezgisi ile başladı. Oturumu yöneten VAKB Başkan yardımcısı Ali Temel ilk sözü dernek başkanı Kâzım Gülfırat’a verdi. Gülfırat, bu açıkoturumu Alevilerin birlik ve beraberlik duygularına tercüman olmak için düzenlediklerini, ancak bazı kesimlerin buna destek vermek yerine engel oluşturmaya çalıştıklarını belirterek ‘’Aleviler burada, halk birlik ve beraberlikten yana’’ dedi. Daha sonra söz alan VAKB Dedeler Kurumu Başkanı İlyas Atmaca yoğun katılım sağlayan halka teşekkür ederek birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.

Programda olmamasına rağmen AVF Onursal Başkanı Prof.Dr. İzzettin Doğan’ı görmek için Almanya’dan gelen Kosova Alevi / Bektaşi Halife’lerinden Seyyit Şeyh Ali Naki Horosani yaptığı konuşmada, ‘’81 yaşındayım ve artık yolun sonu göründü. Almanya’ya tedavi için gelmiştim. Hoca’mın geldiğini duyunca sağlığımda son bir kez görmek için tedavimi bırakıp buraya geldim. Arnavutluk’ta 600 bin Alevi var. Bunların belki de yarısı Batı Avrupa’nın çeşitli kentlerine dağılmış. Prof.Dr. İzzettin Doğan Hoca’mdan rica ediyorum, bize sahip çıkın ve toparlanmamıza yardım edin’’ diyerek duygusal bir konuşma yaptı.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevilerin Hz. Muhammed’den günümüze kadar uzanan tarihsel sürecini anlatarak Alevi İslam inancının Türkiye’de resmi olarak tanınması için Alevi kuruluşlarının gösterdiği çabaları ve aldığı mesafeyi aktardı. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Prof.Dr. Doğan ‘’Şundan emin olunuz ki yarınlar Aleviler için kesinlikle çok daha iyi olacaktır’’ dedi.

Konuşması içinde siyasal iktidarlardan Alevi haklarını alma çabalarından örnekler sıralayan Doğan, iktidarların bu hakları verme konusunda isteksizliğine vurgu yaptıktan sonra, 'Ancak sizlerin desteği ile Cem Vakfı artık Alevilerin bu haklarını alma aşamasına girmiştir’’ dedi.

Konferansın 2. bölümünde Cem Vakfı’nın ve kendisinin siyasal duruşu ile ilgili sorulara cevap veren Doğan, ‘’Unutmayınız ki amacımız barış içerisinde hiç kimsenin burnu kanamadan haklarını alması için çaba gösteriyoruz. İç barışı sağlamak çok zordur. Biz iç dinamikleri germeden bu mesafelere geldik ve emin olunuz ki uzattığımız barış elini güçlendirmek hepimizin görevidir’’ dedi.

Kendisine sorulan soruları cevaplayan Doğan, Aleviliğin tanımı konusunda ki sorulara da ‘’Aleviliğin tanımı bellidir ve Alevilik İslamın özüdür’ açıklamasını yaptı. Prof.Dr. Doğan’a, VAKB Başkanı Kâzım Gülfırat daha sonra ‘’Alevilik konusundaki büyük katkılarından’’ dolayı bir plaket verdi.

Açıkoturumu dinlemeye gelen geniş kalabalık daha sonra Araştırmacı Ayhan Aydın, Seyyit Şeyh Ali Naki Horosani ve Prof.Dr. İzzettin Doğan ile fotoğraf çektirdiler.

Panel coşkulu alkışlar içinde sona erdi.

(Habercem.com)
 



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs