En Sıcak Konular

AKP kapatılırsa seçmenin tepkisi ne olacak?

2 Haziran 2008 08:00 tsi
AKP kapatılırsa seçmenin tepkisi ne olacak? AK Parti'nin kapatılması, halkın siyasi tercihini değiştirecek mi? İşte araştırma sonuçları...

Parti kapatılsa da halkın tercihi değişmeyecek
Metropoll Araştırmalar Merkezi'nin anketine göre, AK Parti'nin kapatılması, halkın siyasi tercihini değiştirmeyecek. Halkın yüzde 49'u partinin kapatılması halinde Başbakan Erdoğan'ın destekleyeceği partiye oy vereceğini açıkladı.


Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, AK Parti hakkındaki dava kapatma ile sonuçlansa bile halkın siyasi tercihinde herhangi bir değişkiliğe neden olmayacak. Araştırmaya katılanların 48.8'i partinin kapatılması durumunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın desteklediği partiye oy vereceğini açıkladı. Araştırmaya katılanların yüzde 72.9'u Deniz Baykal'ın CHP liderliğine tekrar seçilmesini olumsuz karşılarken, CHP'ye oy veren seçmenlerin de yüzde 65.9'u Baykal'ın tekrar genel başkan olmasına karşı çıktı. Araştırma AB'ye olan desteğin de artığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 62'sinin bugün bir referandum olsa Türkiye'nin AB'ye katılması yönünde evet oyu kullacağını açıkladı. AK Parti kapatılmalı mı sorusuna, katılımcıların yüzde 69.3'ü kapatılmamalı görüşünü dile getirirken, yüzde 25.3'ü kapatılmalı cevabını verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 88.8 gibi büyük bir çoğunluk sigaraya getirilen yasağa destek verdi.

Erdoğan yasaklı da olsa partisine oy verir misiniz?

Peki AK Parti kapatılırsa seçmenlerin tepkisi ne olacak? AK Parti'nin kapatılması ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi durumunda yapılacak seçimde yine Erdoğan'ın desteklediği partiye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48.8 olarak belirlendi. AK Parti kapatılmalı mı sorusuna, katılımcıların yüzde 69.3'ü kapatılmamalı görüşünü dile getirirken, yüzde 25.3'ü kapatılmalı cevabını verdi.

 

 

Halk sigara yasağından memnun

Araştırma sonuçları halkın kapalı mekanlara getirilen sigara yasağından memnun olduğunu da ortaya koydu. Kapalı mekanlardaki sigara yasağını yüzde 84.8'lik çoğunluk desteklediğini bildirdi. Vatandaşların AB'ye yönelik desteğinde artış olduğu gözlendi. Araştırmaya katılanların yüzde 62'si, bugün bir referandum olsa Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımını destekleyeceğini söyledi. Araştırma raporunda, Türkiye'de son aylarda yaşanan olaylardan sonra Avrupa Birliği'ne olan desteğin önemli oranda arttığına dikkat çekildi.

Kendi seçmeni bile Baykal'ı istemiyor

Araştırma, Deniz Baykal'ın CHP'nin genel başkanlığına tekrar seçilmesinin kamuoyunu memnun etmediğini ortaya koydu. Baykal'ın yeniden seçilmesini halkın yüzde 72.9'u olumsuz karşıladığını belirtirken, olumlu karşılayanların oranı ise sadece yüzde 17.8 çıktı. CHP'li seçmenin de yüzde 65.9'luk büyük çoğunluğu Baykal'ın yeniden genel başkan olmasına karşı olduğunu söyledi.


yenişafak



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs