En Sıcak Konular

Rusya'nın Türkiye'ye sebze oyunu...

1 Haziran 2008 15:29 tsi
Yaş meyve ve sebze ihracatında Antalya ve Mersin'den sonra üçüncü sırada yer alan Fethiye, Rusya'nın 7 Haziran'da domates ithalatını durduracağı haberleri ile sarsılıyor. Bazı internet sitelerinde yer alan haber sonrasında pazarda kilosu 1 YTL'ye satı

Bir internet sitesinin haberine göre 2008 yılı içerisinde Türkiye'den ithal edilen 4 milyon ton tarımsal üründe, Rus yasalarının izin verdiği oranların üzerinde nitrat ve diğer kimyasal maddeler bulundu. Bunun üzerine de Rusya 7 Haziran'da Türkiye'den yapılan ihracatı durdurma kararı aldı. Yaş sebze ve meyvede rekoltenin en yüksek olduğu dönemde, ihracatın merkezi Rusya'dan gelen bu haber, Fethiye'deki üretici, komisyoncu ve ihracatçıları şaşkına çevirdi.

SİYASİ BİR KARA
Olayın; Rusya'nın doğalgaza karşı ihracat restini çektiği siyasi bir karar olduğu, ihracatçılar ve üreticiler arasında tartışılırken, Fethiye Çamköy ve Karaçulha sebze hallerinde ihracata gönderilen domatesin kilosu 70 kuruştan 30 kuruşa düştü. İhracattan geri kalan ürünün bir bölümü 15 kuruşa iç piyasaya sürülürken, büyük bir bölümü de salça fabrikasına gönderilmeye başladı. Üreticiler, 20 kg domatesi 75 kuruştan salça fabrikası için kamyonlara boşaltmaya başladı.

SÖYLENTİ BİLE BÜYÜK ZARARA SOKTU
Mayıs-Haziran ayının domates üretiminin en hızlı olduğu dönem olduğunu belirten sera üreticisi Adem Çürük, Rusya'ya ihracatın durdurulacağı söylentisinin bile kendilerini büyük zarara soktuğunu söylüyor. Söylentiyle birlikte fiyatların anında düştüğünü anlatan Çürük, "Aldığımız bilgiye göre 7 Haziran'da Rusya Türkiye'den ihracatı durdurma kararı almış. Böyle bir durumda iç piyasaya süreceğimiz domates, yaşanan bolluk nedeniyle elimizde kalacak. Bizde salça için yok fiyatına satıyoruz" dedi. Yine domates üreticilerden Rıdvan Çil, "Yaz sezonu domatesin tam mevsimi, bir ay daha fiyatların bu seviyede gitmesi bizi kurtarırdı. İlaç konusuna gelince ise bu mevsimde ilaç kullanılmaz. Domatesin en kaliteli, en lezzetli olduğu dönem. İlaç olmaz bu tarihte" şeklinde konuştu.

İLAÇ ULUSLARARASI KABUL EDİLEN DEĞERLERDE
Rusya'ya ihracat yapan Yaşar Oktay ise Rusya'nın ileri sürdüğü ilaç kalıntısının uluslararası kabul edilen değerlerde olduğunu kaydetti. Yurt dışına gönderilen ürünlerin her gün laboratuar tahlillerinin alındığına işaret eden Oktay, "Rusya'nın kararı piyasayı anına etkiledi. Bu kadar ürünü iç piyasa kaldırmaz. Salça kamyonları gelmeye başladı. İki yıl öncesi de böyle olmuştu" dedi.

Bir başka yaş sebze komisyoncusu Abdullah Güldür de üretici ve diğer komisyoncular gibi domatesin sadece salça fabrikalarında değerlendirileceğini belirtiyor. Yaşanan gelişmenin siyasi olduğu üzerinde duran Güldür, şöyle konuştu: "İki yıl öncesi de böyle sorun yaşanmıştı. Bu olay siyasi de olabilir. Kalıntıdan olduğunu sanmıyorum. Aynı ilaçlar geçen yıl da kullanılıyordu, bu yıl da kullanılıyor. Geçen haftaya göre fiyatlar yarı yarıya düştü. Önümüzdeki hafta hiç para etmeyecektir."

KİLOSUNU 40-50 KURUŞA VERİYORDUK ŞİMDİ KASASINI VEREMİYOUZ
Seradan topladığı domatesleri salça fabrikasına gitmesi için kasasını 75 YKR'den satan üretici Ömer Eker ise, "İç piyasa yok. İhracata kilosunu 40-50 kuruşa veriyorduk, şimdi kasasını bu fiyata veremiyoruz" derken salça fabrikası için üreticiden domates alan İsmail Musluk, çiftçinin durumunu özetledi.

Eker, bir kasa domatesi mecburen 75 kuruşa aldıklarını anlatırken, çiftçinin para kazanmak yerine serasını temizlenmesi için domatesini salça fabrikasına gönderdiğini söyledi. Eker, "İnsanlar domatesi sağa-sola dökse koku, pislik ve sinek oluyor. Biz üreticiye az da olsa ekonomik katkıda bulunuyoruz, hem de ürünün çöpe dökülmesini engelliyoruz" dedi.

NEREDEN ÇIKTI BU HABER
www.turkrus.com adlı sitede yayınlanan ve şok etkisi yapan haberde, daha iki gün önce iki ülke bakanlarının attığı imzalarla işbirliğini geliştirme kararı alan Türkiye ile Rusya arasında ilişkilere umulmadık bir sorun gölge düşürdü. Rusya, Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını 7 Haziran'dan geçerli olmak üzere yasakladı.

Tarım Bakanlığı'na bağlı Rosselkhoznadzor tarafından yapılan resmi açıklamada, 'yasak kararının Türkiye'den gelen ürünlerde yüksek miktarda kimyasal zararlı maddeler saptanması üzerine alındığı' ileri sürülüyor.

cihan
 

 



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs