En Sıcak Konular

Görür: Marmara'daki kabuk çatırdıyor

1 Haziran 2008 14:26 tsi
1999 depreminden bugüne kadar gerekli önlemleri almadığını belirten Prof. Görür, "Marmara'nın altındaki kabuk çatırdıyor" dedi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, ''Çin'deki deprem Marmara fayını etkiler mi?'' sorularına ilişkin olarak, ''Marmara fayı 1999'da zaten tetiklenmiştir'' dedi ve ''Marmara'nın altındaki kabuk çatırdıyor'' iddiasında bulundu.

İstanbul Yaşam Derneği'nce düzenlenen "Beklenen Marmara depremi" başlıklı sempozyuma katılan Prof. Dr. Naci Görür, 2007 yılında özel bir denizaltıyla Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu fayına dalış yapmıştı.

Prof. Dr. Görür, fay boyunca gaz ve su çıkışlarının olduğunu, bunun da fayın canlı olduğunu gösterdiğini dile getirerek, çağdaş ülkelerde böyle bir şey olduğunda fay üzerinde gözlem istasyonları kurularak veri toplanacağını söyledi.

Görür, "Denildi ki önümüzdeki 30 sene içinde bu her an olabilir. Şimdi Marmara'nın altındaki kabuk çatırdıyor. Bekliyoruz, her an bu deprem olabilir. Marmara'nın tabanında canlı bir fay sistemi var" dedi.

Görür, 1999 Marmara depreminden bugüne kadar yöneticilerin gerekli önlemleri almadığını da belirtti.

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI"

Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'nın altındaki fay 1999 yılında tetiklenmiştir. 1999'da meydana gelen depremle 220 yılda birikmesi gereken enerji 55 saniyede Marmara'ya yüklenmiştir. Kurşun namluya verilmiştir. Tetiğin çekilmesini bekliyor. 1999 Gölcük depremi, Marmara bölgesini topun ağzına getirdi" dedi.

Görür, "Önümüzdeki 30 sene içerisinde her an bu olabilir denildi. Şimdi Marmara'nın altındaki fay çatırdıyor. Şanslıyız 9 yıl bir şey olmadı. Şanssızız çünkü bu 9 yılda yöneticilerimiz gerekli önlemleri almadı" diye konuştu.

Naci Görür ayrıca, "Marmara'nın altında gözlem istasyonu kurulmalı, bu akışkanlar ölçülmeli. Çünkü burada olacak ani değişiklikler depremin habercisi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Naci Görür, İstanbul'da deprem şartları dikkate alınmadan yaşanan inşaat patlamasına da dikkat çekti.

Görür, "Yüzlerce rezidans yapılıyor kendi ifadelerine göre 250 bin yapmışlar hedefleri 500 bin konut... İşin içinde depremin 'd'si yok" dedi.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın hazırladığı rapora göre, olası depremde yaşanacak kayıplarla ilgili bilgi de veren Görür, "Perdede rakamlar 30- 40 bin can kaybı, 120 bin yaralı..." şeklinde konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs