En Sıcak Konular

Herkesin haberleşmesi izleniyor

1 Haziran 2008 12:40 tsi
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Emniyet İstihbaratı’nın talebi üzerine Türkiye’deki bütün haberleşmelere ilişkin kayıtların Emniyet’e verilmesi kararını aldığı ortaya çıktı.

Türkiye son dönemde ortaya çıkan “dinleme” skandalları ile çalkalanırken Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bir kararla tüm Türkiye’deki telefon görüşme ve internet haberleşmelerinin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na verildiği ortaya çıktı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kadir Kayan’ın, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Akyürek’in talep yazısı üzerine 25 Nisan 2007’de verdiği 2007/2084 sayılı kararda, şöyle deniliyor:

İzleme gerekçesi nedir?

“Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın yazısında belirtildiği gibi ülkemiz genelinde bölücü terör örgütlerinin takibi, militanlarının yakalanması, gerçekleştirebilecek eylemlerin önceden haber alınarak önlenmesi açısından kişiler aleyhine delil olmayacak şekilde münhasıran istihbarat hizmetlerinde kullanılmak üzere tüm detay kayıtlarının alınması yönündeki isteminin 5397 sayılı yasa ile değişik 2559 sayılı yasanın ek 7. maddesi uyarınca kabulüne... Yurt dışı çıkışları dahil olmak üzere, Türk Telekom AŞ tarafından işletilen sabit telefon veya MOBİL (NMT), Turkcell, Vodafone (Telsim), Avea (Aria-Aycell) GSM şirketleri ile UMTH Şirketleri tarafından işletilen ve telefon üzerinden yapılan iletişime ait sinyal (tüm detay) bilgilerinin kullanıcı ve makine, SMS alıp-gönderme, GPRS bağlantılarının, GPRS üzerinden internet bağlantılarının, Türk Telekom AŞ, internet servis sağlayıcıları ve UMTH firmalarının internet bağlantıları üzerinden DATA ve ses (voip) transferi, DATA hattı üzerinde haberleşme ve FAKS bilgilerinin 25.4.2007 tarihinden itibaren ileriye dönük 3 (üç) aylık dönemde oluşacak detay kayıtlarının 5397 sayılı kanun gereği olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından temin edilip canlı (on-line) olarak alınmasına (...) karar verildi.”

Vekiller istisna mı?

Mahkeme kararında iznin sınırları çizilirken “kamu kurum ve kuruluşları adına kayıtlı telefonlar ile kamuda görevli amir ve memur konumunda bulunanların resmi ve şahsi olarak kullanımında bulunan iletişim araçlarına ait bilgilerin” görev ve çalışma kapsamı dışında bırakılmasına karar verildi. Kamu görevlilerinin yakınlarının kapsam dışında bırakılmadığı için kamu görevlilerinin dinlenme ve izlenmesi de dolaylı olarak sağlanmış oldu. Kararda dokunulmazlığı olan milletvekillerine yönelik özel bir vurgu yok. Vekillerinin “memur” kavramına girmemesi nedeniyle bu kapsamda telefonlarının detay kayıtlarının alınmış olabileceği belirtiliyor.

Köşk’teki seçimde..

Akyürek’in “Gizli” ibareli talep yazısında dinleme kararı “cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleriyle ilgili meydana gelebilecek muhtemel provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi için” talep edildi. Talep kararında DHKP-C, MKP (Maoist Komünist Parti), TKP-ML/TİKKO (Türkiye Komünist Partisi - Marksist Leninist / Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu), PKK, dini motifli terör örgütlerinin eylemlerinin ve organize suç örgütü faaliyetlerinin önlenmesi için de telefon, internet ve faksların izlenmesi gerektiği savunuldu.

Aynı gün izin çıktı

Akyürek’in 25 Nisan 2007 tarihini taşıyan talep yazısının “ilgi” kısmında “Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliğinin 26.1.2007 gün ve 2007/364 sayılı kararı” yazılırken yazının içeriğinde “İlgi sayılı hakim kararının süresi 25.4.2006 tarihi itibari ile sona erecektir” denilmesi dikkat çekti. Kararın Akyürek’in talep yazısı ile aynı gün çıkması da bu kararın otamatiğe bağlandığı ve her 3 ayda bir yenilendiği konusundaki şüpheleri artırıyor.

İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek talep etti

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kadir Kayan bu kararı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in talep yazısı üzerine 25 Nisan 2007’de verdi. Akyürek, “Gizli” ibareli talep yazısında dinleme kararı “cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleriyle ilgili meydana gelebilecek muhtemel provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi için” talep edildi.

vatan



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,556 µs