'Kara koyun' referandumu! | " /> 'Kara koyun' referandumu! | "/>

En Sıcak Konular

İsviçre'de 'Kara koyun' referandumu!

1 Haziran 2008 12:24 tsi
İsviçre'de 'Kara koyun' referandumu! İsviçre'de halk, göçmen karşıtı Halk Partisi'nin tasarını oylamak üzere bugün sandığa gidiyor.

İsviçre'de seçmenler, sağcı ve göçmen karşıtı İsviçre Halk Partisi'nin sunduğu yeni vatandaşlık tasarısını oylamak üzere bugün sandığa gidiyor.

Göçmenleri "kara koyun" olarak gören SVP, İsviçre vatandaşlığına geçişi zorlaştırmak için hazırladığı tasarıyı referanduma sunuyor. İsviçre vatandaşı olmak için göçmenlerin bağlı bulundukları kent veya kasabanın yönetimine başvurması gerekiyor.

Başvurular belediyedeki toplantıda halkın oyuna sunuluyor. Bazı belediyeler ise gizli oylama yapıyordu. Ancak Federal Hükümet, 5 yıl önce gizli oylamaları yasakladı ve göçmenlere itiraz etme hakkı tanıdı.

HEDEF GİZLİ OYLAMA

Vatandaşlık için yıllardır bekleyen göçmenlerin büyük bölümü Türkiye, eski Yugoslavya ve Afrika ülkelerinden. 5 yıl öncesine kadar gizli oylama yapılan Schwyz Kasabası'nda yaşayan Türk kökenli Elias Ego ve Manuel Dogdu, ırkçı partinin sunduğu tasarıya şiddetle karşı çıkıyor.

Elias Ego vatandaşlık için yaptığı dördüncü başvurusunda kabul edilmiş. Manuel Dogdu ise tam 4 kez reddedilmiş ve artık umudunu yitirmiş durumda. Manuel Dogdu, "Neden İsviçre vatandaşı olamadığımı anlayamıyorum. Burası benim evim, burada doğdum" diyerek isyan ediyor.

 Elias Ego, başvurusunun kabul görmediği ilk 3 oylama sonrasında okula gittiği zaman insanların kendileriyle dalga geçtiğini ve bunun utanç verici olduğunu anlatıyor. SVP, her belediyenin İsviçre vatandaşı olmak için başvuran kişilerin talebini kendi istediği şekilde kararlaştırmasını istiyor.

SVP'nin hedefinde başvurusu reddedilen bir kişinin itiraz yolunu kapatmakta bulunuyor. Partinin hedefinde gizli oylamaları tekrar yasal hale getirmek ve vatandaşlık kazananların sayısını azaltmak bulunuyor.

IRKÇI PARTİDEN KIŞKIRTAN AFİŞ

Seçim döneminde afişlerinde "İsviçre bayrağı üzerindeki kara koyunu tekmeleyen 3 beyaz koyun" kullanan ırkçı parti SVP, referandum için de aynı tipte kışkırtıcı bir afiş seçti. Bu afişte de "sarı ve siyah elli kişiler İsviçre vatandaşlığına uzanıyor."

'SUÇ ORANLARINI GÖÇMENLER ARTIRDI' DİYORLAR

7.5 milyon nüfuslu İsviçre'nin yüzde 5'inin yabancılardan oluştuğunu ve bunun da Avrupa'daki en yüksek oran olduğunu belirten SVP yetkilileri, cezaevlerinde yatan suçluların yüzde 70'inin yabancı kökenli kişiler olduğunu belirterek halkı referandumda tasarıya "Evet" demeye çağırıyor.

İsviçre vatandaşı olmak için bu ülkede en az 12 yıl yaşamak gerekiyor. Ülkenin dilini ana dili gibi bilmek, kültürünü ve kanunlarını da anlamak şartı bulunuyor. Ayrıca bu ülkede doğmak vatandaşlık hakkını da sağlamıyor.

dunyabulteni



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs