En Sıcak Konular

Hillary Clinton'a büyük darbe!

1 Haziran 2008 12:16 tsi
Hillary Clinton'a büyük darbe! Demokrat Parti komitesinden Clinton'a darbe niteliğinde karar.

ABD'de Demokrat Parti'de idari işlerden sorumlu kurallar komitesinin tartışmalı iki eyalete ilişkin aldığı ve Hillary Clinton için darbe niteliği taşıyan kararın ardından Barack Obama, partinin başkan adaylığını kazanmaya daha da yaklaştı.


Komitenin tartışmalı Michigan ve Florida eyaletlerinin ön seçim sonuçlarına ilişkin aldığı kararla, her iki adayın bu eyaletlerde aldığı delege oylarını yüzde 50'şer azaltarak yarıya indirmesinin ardından Hillary Clinton'ın bütün dezavantajına karşın mücadeleyi Ağustostaki parti kurultayına taşıyabileceği bildiriliyor.


Michigan ve Florida, geçen yıl parti genel merkezinin kurallarını ihlal ederek ön seçimlerini erkene aldığı için ceza olarak buralardaki sonuçların genel hesaba katılmaması kararlaştırılmıştı. Bunun sonucu olarak genel yarışta önde giden aday Obama buralarda kampanya yapmamış, Clinton ise sınırlı siyasi faaliyet göstermiş ve sonuçta iki "sembolik" ön seçimi de kazanmıştı.


Florida ve Michigan'in diskalifiye edilmesine ses çıkarmayan Clinton, şu sıralarda bu eyaletlerdeki sonucun tamamen geçerli sayılmasını ve kendisine avantaj sağlanmasını istiyordu. Sorunu çözmek için toplanan kurallar komitesi, hem iki eyaleti kısmen affedip delege çıkarmalarına izin verdi, hem de delege oylarının sayısını yarıya indirdi.


Komitenin kararıyla Clinton bu iki eyalette Obama'dan 25 fazla delege çıkarıyor. Ancak bu rakam, Obama'nin genel yarıştaki delege sayısı üstünlüğünü önemli ölçüde azaltmadığı için Hillary Clinton'a yetmiyor. Obama, karardan sonra bile delegelerde 175 farkla önde gidiyor.


-DEMOKRAT PARTİ'DE GERGİNLİK YÜKSEK


Clinton'ın toplantıdan istediğini alamaması üzerine yardımcılarından komite üyesi Howard Ickes, diğer komite üyelerine hitaben, "bugün burada partinin birliği yönünde doğru olan yapılmadı. Hillary Clinton, bu kararı partinin lisans komitesine götürme hakkını saklı tutuyor" dedi.


Hillary'nin itirazını lisans komitesine götürmesi, mücadelenin, partinin ağustos sonunda Denver kentinde yapacağı kurultaya taşınması anlamına gelebilecek.


Toplantının kamuya açık bölümünü izleyen Clinton yandaşları da karara büyük tepki göstererek, komiteyi, ABD başkanlığını Cumhuriyetçi aday John McCain'e hediye etmeye çalışmakla suçladı.


-OBAMA'DAN ÇAĞRI


Obama ise karardan sonra yaptığı konuşmada, ilk defa dolaylı olarak Clinton'a çekilmesi çağrısında bulundu.


Hillary'nin kararı lisans komitesine götürme tehdidine ilişkin görüşünün sorulması üzerine Obama, "Senator Clinton neyi yapacağına en iyi kendisi karar verebilir. Ancak Senator Clinton ile eşi eski Başkan Bill Clinton'ın bu ülkeyi sevdiğine inanıyorum. Onlar bu partiyi seviyor. Dolayısıyla onların doğru şeyi yapacağına inanıyorum" dedi.


Obama, artık ön seçimlerin sona ereceği bu hafta başkan adaylığı için gereken delege sayısına ulaşmayı umduğunu söyledi.


Demokrat Parti'de bugün, ABD'ye bağlı bir ada olan ancak eyalet statüsü taşımayan ve Clinton'ın favori olduğu Puerto Rico'da ön seçim yapılacak. Salı günü ise nüfus açısından küçük eyaletler Montana ve South Dakota'da ön seçimler yapılacak. Bu iki eyalette de Obama favori görülüyor.


-OBAMA, HAFTA İÇİNDE YARIŞIN BİTMESİNİ UMUYOR


Komite toplantısından sonra ortaya çıkan yeni durumda, partinin başkan adaylığı için 2 bin 118 delegenin desteğini sağlamak gerekiyor. Obama'nin halen 2 bin 52, Clinton'in bin 877 delegesi bulunuyor.


Son üç ön seçimde Obama'nın en az 35 seçilmiş delege daha kazanması, 2 bin 118'e ulaşmak için gereken sayıyı da halen kararını açıklamamış süper delegelerden sağlaması en güçlü ihtimal olarak görülüyor.


Henüz taraf belirlememiş olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve parti başkanı Howard Dean gibi üst düzey parti yöneticilerinin, hafta içinde Obama'ya desteklerini dile getirmesi bekleniyor. Bu isimler, yarışın daha fazla uzamasının kasımdaki başkanlık seçiminde partiye telafi edilmesi zor zararlar vereceğini düşünüyor.

bugün



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,400 µs