En Sıcak Konular

Baba'nın dost sofrasında kim var?

1 Haziran 2008 11:47 tsi
Baba'nın dost sofrasında kim var? Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Çankaya'da iken çektirdiği 'Aile Fotoğrafı' ile çok konuşuldu. Bu fotoğrafta kimler vardı, kimler? Demirel son olarak sevdiği isimleri bir dost sofrasında topladı. Peki bu sofrada kimler var? İşte isimler:

Bostancı Greenpark Otel’de ’Bahar Dönemi Bilimsel Toplantısı’nda konuşan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, daha sonra Caddebostan’daki Büyük Kulüp’te, dostlarıyla öğle yemeği yedi.

Dostları, Demirel’in sağlığını çok iyi gördüklerini, yılların kendisini yıpratamadığını söylediler. Bu sözler üzerine Demirel, "Zaman hepimize şöyle ya da böyle bir darbe vurdu" dedi. Yemeğe TBMM eski Başkanı Sabit Osman Avcı, eski bakanlar Orhan Eren, Necdet Menzir ve Yüksel Yalova, eski milletvekilleri Rasim Küçükel, eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Tüfekçi, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Bilgel, işadamları Emin Cankurtaran, Eray Kapıcıoğlu ve Gündüz Kaptanoğlu, gazeteci Hulusi Turgut ve Demirel’in özel doktoru Aylin Cesur katıldı.

Rotahaber.com'dan Bilal Turhal, Demirel'in Aile Fotoğrafı'nda kimler olduğunu ve bugün bu isimlerin nalar yaptığını yazdı..İşte bu yazı...

Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde çektirdiği ‘aile fotoğrafı’ndan tüm yapraklar dökülse de hemen hemen herkesin yaptığı yanına kar kaldı. Cavit Çağlar İnterbank’ı, Yahya Murat Demirel ile Şevket Demirel Ege Bank’ı, Kamuran Çörtük Bayındır Bank’ı batırdı.  Demirel’in kayınbiraderi Ali Şener'in adı arsa yolsuzluğuna karıştı.

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1999 sonbaharında çektirdiği ve "Bu, bizim ailemiz" dediği fotoğrafta "manevi oğulları" olarak nitelendirdiği ve bankasının içini boşaltmakla suçlanan İnterbank'ın eski sahibi Cavit Çağlar, Demirel'e yakınlığından dolayı bir çok ihale aldığı ileri sürülen Kamuran Çörtük yer alıyordu. Ayrıca fotoğrafta yer alan Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener de Çörtük'le olan yakınlığıyla tanınıyordu.

Bir dönem aniden zengin olup holding kuran ve aldıkları bankaların içini boşaltarak şirketlerine aktaran bu batık banka patronları bir zamanlar Demirel’in aile fotoğrafına giren çok özel kişiliklerdi. Toplumda bu aile fotoğrafındaki isimlerin artık hiç mi hiç itibarları kalmadı. Büyük kısmı kanundan kurtulmanın yolunu buldu. Ortak yönleriyse devlete milyarlarca dolarlık borcu yıktıktan sonra ortalıktan kaybolmaları oldu. Tarihe Demirel zenginleri olarak geçen bu isimlerin peşine düşmek isteyenlere ise hala bazı güçler engel oluyor.

YAKIN AKRABA DEMİRELLER’E DOKUNULAMIYOR
Ege Bank davasıyla ilgili şirketlerine el konulan Şevket Demirel’in uzun kolları TMSF başkanı Ahmet Ertürk’e devletin alacağını tahsil etmesine engel oluyor. Örnek olarak Danıştay 13. Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Egebank'tan doğan zararların bankanın eski hâkim ortağı Murat Yahya Demirel'in babası Şevket Demirel'in mallarının satılarak tahsiline ilişkin kararının yürütmesini durdurdu. TMSF, Şevket Demirel’in el konulan Göltaş Şirketler Topluluğu’na elinde yeni deliller bulunduğunu öne sürerek yeniden el koydu. Ancak Ege Bank’tan kaçırılan 1.3 milyar dolardan bir haber yok.

Şevket Demirel: Süleyman Demirel'in kardeşi, "2. Yahya" Yahya Murat'ın da babası... Yahya Murat, 1993 ocağında "Başbakan'ın yeğeni, SEKA ürünlerine zam gelmeden 1 gün önce 2.5 milyar liralık duralit aldı" haberiyle basında boy göstermeye başlamış. Yeğen Demirel'in Genel Müdürü olduğu şirketin yönetim kurulu başkanı ise babası Şevket Demirel.

AİLE FOTOĞRAFININ EN ZIPKIN ÜYESİ YAHYA MURAT DEMİREL OLDU
Ege Bank’ın içini boşaltan yeğen Yahya Murat Demirel dahil ciddi bir hapis cezası almadığı gibi devlet yurtdışına kaçırıldığı tespit edilen paraları da geri getiremedi.
Yatla ülkeyi terketmek üzereyken Bulgaristan kara sularında yakalanarak Türkiye’ye geri getirilen  Yahya Murat Demirel tekneyle yanlışlıkla çok açıldıklarını söyledi. 2 yıllık bankacılık deneyiminde, "bir bankanın içinin nasıl boşaltılacağını" herkese bütün ayrıntılarıyla gösteren yeğen Demirel ve avanesine maalesef dokunmak mümkün olmadı. 

DEMİREL: ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR ( FOTOĞRAF YANDI)
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel , Egebank Davası `nda tutuklu yargılanan bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel `in tahliye olmasına `aile olarak çok sevindiklerini` açıkladı. Süleyman Demirel , Ankara OSTİM `de bir fabrikanın açılış töreninin ardından gazetecilerin yeğeni Yahya Murat Demirel `in önceki gün tahliye olmasıyla ilgili soruları üzerine, `Ateş düştüğü yeri yakar. Tahliyesine aile olarak çok sevindik.` dedi.

Demirel’in aile fotoğrafının en değerli üyelerinden biri de şüphesiz Cavit Çağlar’dı. Çağlar devlet kredisiyle devlet arazisini alıp üzerine yine devlet parasıyla tekstil tesisleri kurabilen ender bir kişilik oldu. Ayrıca bu kadarıyla da yetinmeyen Çağlar, sahibi olduğu bankanında içini boşalttı. Ancak batık bankacıların dokunulmazlığı olan bir ülkede yaşadığımız için ona da bir şey olmadı.

CAVİT ÇAĞLAR ZAMAN AŞIMINA OYNADI AMA OLMADI
TMSF’NİN el koyduğu İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar ile oğlu Mustafa Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın “Kara Para Aklama Kanunu’na Muhalefet” suçundan yargılandığı davayı, zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldıran Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

 5 YILA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ
Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Ekim 2002’de “Kara Para Aklama Kanunu’na Muhalefet” suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın iddianamesinde, İnterbank’ın hakim sermayedarları Cavit Çağlar, Şükrü Şenkaya ve Mustafa Çağlar’ın bankanın yönetim kurulunu hile ile kandırarak paravan firmalara kredi açılması, bu kredilerin paravan firmaların hesaplarına 163 milyon 640 bin YTL ile 106 milyon 430 bin dolar para aktardıkları öne sürülüyordu.

KAMURAN ÇÖRTÜK: BAYINDIR BANK’I BATIRDI

Kamuran Çörtük, Süleyman Demirel’in en değer verdiği avanesiydi. Bayındır Holding birçok kez aldığı işlerde başarısız olmasına rağmen her nasılsa devlet bankalarından kredi alabiliyordu. Zaten batık bankacıların içinde borçları ilk yapılandırılan ve cebine yeniden para konularak piyasaya sürülen ilk müflis işadamı oldu.

Vakıfbank'ın liderliğinde 15 alacaklısı ile anlaşan Bayındır Holding, 399 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırdı.

BANKAYI SOYMAK YETMEDİ NAYLON FATURA DA KESTİ

İzmir'deki Balina Operasyonu'nda, Kamuran Çörtük'ün sahibi olduğu Bayındır Dış Ticaret'in 1 trilyon 508 milyar liralık naylon fatura kullandığı belirlendi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in aile fotoğrafında yer alan Çörtük'ün, Galatasaray Kulubü Başkanı Faruk Süren yöntemiyle naylon faturalarla vergi iadesi aldığı saptandı.
 Çörtük'üm sahibi olduğu Bayındırbank'a 10 Temmuz 2001'de içinin boşaltıldığı gerekçesiyle el konuldu.
Çörtük hakkında Sahibi olduğu Bayındır Grubu’nun Vakıfbank’tan kullandığı kredilerle ilgili olarak, Devlet Denetleme Kurulu’nun ‘usulsüzlük’ raporu var. Ayrıca 60 trilyonluk bir hayali ihracat olayı ile de suçlanıyor.Çörtük, tüm bunlara rağmen son ana kadar devletin yardım elini hissetti. bankalardan Bayındır İnşaat için 44, Sagra için 5 milyon dolarlık gayrinakdi kredinin yanı sıra, vergi ve SSK borcunu ödemek için de 8.5 milyon dolar ilave nakit kredi aldı.

SONUNDA BİRİLERİ DUR DEMEYİ AKIL ETTİ
 Çörtük’e sonunda bir dur diyen çıktı da halkımızın parası sürekli heba olmaktan kurtarıldı. BAYINDIRBANK'IN adı 'Birleşik Fon Bankası oldu. Sagra da önceki gün 77 milyon dolara satılarak devletin zararının bir nebze olsun karşılanmasına çalışıldı. Çörtük’ün batırdığı işlerden bazıları  Pakistan'la diplomatik krize neden olan bir türlü bitirelemeyen otoyol işi, Romanya'daki banka, fabrikalar… Bolu Dağı geçidinde başı sıkışınca İtalyan Astaldi firması da Çörtük’ü yanına almıştı.

KAYINBİRADER ALİ ŞENER DEVLET ARSASINA EL KOYMAK İSTEDİ
Fotoğrafta yer alan Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener de Çörtük'ün adamı olarak, köşkteki şahsi harcamaları ve İstanbul'da el koymaya kalktığı ancak beceremediği 10 trilyonluk arsayla anılacaktı. (Şener bu işi başarabilseydi. 65 dönümlük arazinin üzerine 1150 villa inşa edecekti. Kabaca ortalama 200 bin dolardan sayılsa, Şener'in buradan vurgunu 230 milyon dolar veya yaklaşık 230 trilyon lira olurdu.)


ORMAN ARAZİLERİ KAPATMAYA ÇALIŞTI
Otomotivden inşaata, sanayiden akaryakıt ticaretine kadar birçok sektörde şirketleri olan Şener, Türkiye Kalkınma Bankası eski Genel Müdürü Özal Baysal’ın göreve getirilmesi ve korunması ile suçlandı. ‘Gayrimenkul kralı’ olarak anılan Nevzat Ak’la birlikte trilyonluk orman arazilerini ele geçirme operasyonuna da adı karıştı.

I. YAHYA: ADINI HAYALİ SUNTA İHRACATI İLE DUYURDU
Yahya Demirel: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in diğer yeğeni I. Yahya 52 yaşında ve Hacı Ali Demirel'in oğlu... Yahya Demirel adını hayali sunta ihracatıyla duyurdu. Yahya, cezaevinde yattı, çıktı, vuruldu, iyi oldu. Şekerbank'tan büyük paralar çekti. Kıbrıs'ta bir banka kurdu, sonra kapatıldı. Yahya Demirel, usulsüz teminat mektubu sağlamaktan 1 yıl 3 ay hapis yattı ve sahibi olduğu şirketleri baz morfin kaçakçılığından haksız vergi iadesine kadar bir dizi yasadışılıkla suçlandı.
1988'e gelindiğinde hayali sunta ihracatı olayı çoktan kapandı. Yatırımcı yeğen yerinde durmadı. Bu kez de Şekerbank'ı 20 milyon dolar dolandırdığı gerekçesiyle (amcası Süleyman Demirel'le kucaklaştığı bir fotoğrafın eşliğinde) Sabah gazetesinin 1. sayfasına haber oldu. 1992'de 1. Yahya'nın Kıbrıs Yatırım Bankası'nı satın alması da gazetelere manşet oldu.


DEMİREL HOLDİNG'İN PATRONU HACI ALİ DEMİREL'Dİ

Hacı Ali Demirel: 2000 Ekiminin ilk günlerinde Egebank tartışılırken Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel de, bir başka davadan mahkemede terliyordu. Hacı Ali; Demirel ailesinin kontrolünde olan Orma, Haymak, Terakki Kollektif, Kuştur, Göltaş ve Peraja-Coca Cola gibi şirketlerin ortağı…

Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde devlet bankalarında aldığı krediler kamuoyunda tartışıldı. Dünya Kalkınma Bankası'ndan alınan 2.5 milyon dolarlık kredinin 1.2 milyon doları Demirellere ait Terakki Şirketi'ne verdiği öne sürüldü. Kamuoyunda hakkında tartışılan konular arasında usulsüz ihaleler, kaçak imar ve başbakan kardeşten destek gördüğü yer aldı. Borçlarından dolayı Kasım 1999 ve Nisan 2000'de hakkında iki ayrı tutuklama kararı verildi. İstanbul Tarabya'daki yalısı kredi borcuna karşılık olarak İşbankası'na geçti. Malki davasında Veli Sözdinler cinayetinde azmettirici olarak yargılandı ve Nisan 2000'de delil yetersizliğinden hakkında takipsizlik kararı verildi.

GÖZ AÇIK YENGESİ BİLE KKTC'DE BANKA SATIN ALDI

Şefika Demirel: Süleyman Demirel'in yengesi. Hacı Ali Demirel'in eşi ve Yahya'nın annesi... Süleyman Demirel'in başbakan olduktan 6 ay sonra 1992 martında KKTC'de banka satın alıyor. Hemen izleyen aylarda Halk Bankası'ndan KKTC'deki bankaya kredi çıkartılıyor. Ve 1994'te banka batıyor.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın Emin Çölaşan'ın talebi üzerine gönderdiği yazılı açıklamaya göre de Vakıfbank ise öbür yeğen Yahya Murat Demirel'in şirketine ilk krediyi 1992'de açmış. Milliyet'ten Meral Tamer haklı olarak soruyor, "Neden 1990 ya da 1991 değil de, 7. Demirel hükümetinin kurulduğu kasım 1991'den sonra?" Yalova'nın açıklamasına göre1994'ten sonra krediler kesilmiş.

Hürriyet/Cafesiyaset




Bu haber 2,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs