Venedik refleksi! | " /> Venedik refleksi! | "/>

En Sıcak Konular

Başsavcı Yalçınkaya'nın Venedik refleksi!

1 Haziran 2008 09:04 tsi
Başsavcı Yalçınkaya'nın Venedik refleksi! Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya, hazırlanan iddianamenin Venedik Kriterleri’ne aykırı olmadığını belirtti.

AK Parti’nin amacına ulaşmak için demokratik yolları kullandığını vurguladı.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti hakkında açtığı kapatma davasında verdiği esas hakkındaki görüşünün büyük bölümünde davanın Venedik Kriterleri'ne aykırı olmadığı görüşünü dile getirdi. Yalçınkaya, Venedik Kriterleri'ne karşı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) "fanatizm ve ekstremizm" kuralını hatırlattı.

‘Milli Görüş’ün devamı

Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ve Venedik Kriterleri bakımından davayı şu sözlerle irdeledi:

AB'nin yargı kurumu AİHM, Türkiye'nin laikliğe ilişkin düzenlemelerini haklı bulmuştur. Davalı parti AB ile müzakere sürecini laikliğe aykırı faaliyetlerde bulunma için uygun ortam olarak değerlendirmiş, hedeflerine engel olarak gördüğü bazı kurumları tasfiye etmek için kullanmıştır. Nitekim, davalı parti 22 Temmuz 2007 Seçimleri'nden güçlenerek çıkınca, kendisini rejimin gözünde meşrulaştıracak iç ve dış ittifaklara (AB dahil) sırt çevirmiş, ideolojik aslına, yani MNP, MSP, RP, FP'nin ideolojik omurgasını oluşturan ve bu partilerle birlikte laik rejim karşıtlığı tescillenen 'Milli Görüş' diye adlandırdıkları çizgide yoğunlaşmıştır.

Samimiyetsizlik iddiası

Seçimlerden sonra bu ittifaklara ihtiyacı kalmadığını düşünen ve devleti bir ılımlı İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürme yolunda anayasal değişikliklere hız veren davalı partinin aniden AB'ye yakınlaşması ve AB hukukundan medet umması 'ironi' olduğu kadar laik Avrupa söylemindeki samimiyetsizliğinin de göstergesidir. Venedik Komisyonu raporunda yer alan yasaklama ilkeleri, yalnızca 'şiddet' ile sınırlı değildir. Yasaklama ilkeleri arasında, 'ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük' de bulunmaktadır.

Laikliğin dinsel hoşgörüyü güvence altına alan bir ilke olduğu gerçektir. Venedik Komisyonu Belgesi'ne ve AİHM kararlarına dayanarak AKPM, parti kısıtlamaları konusunda aldığı kararda fanatizm ve ekstremizmin demokrasi için tehlikelerinin göz önünde tutulması gerektiğini vurgulamış bir parti amacına ulaşmak için demokratik yolları kullanıyor olsa dahi kapatılabileceği kuralını getirmiştir. Davalı partinin eylemlerinin bir şeriat devletine giden yolu açmaya yönelik olduğu açıktır. Şeriatın şiddet unsurunu da içerdiği (cihat) ve Avrupa kamu düzenine aykırı olduğu AİHM kararlarıyla ortaya konulmuştur."
 
bugün



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs