En Sıcak Konular

Putin Batı'ya yine sopa gösterdi

31 Mayıs 2008 22:13 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Paris'te başkan gibi ağırlanması kadar Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamalar da dünya basınında yankılandı.

Rusya'nın 'sömürge bir ülke olmadığını' kaydeden Putin NATO'nun genişlemesine da karşı durmaya devam edeceklerini söyledi.

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyelikleri ile ilgili soruyu yanıtlayan Putin, "NATO'nun genişlemesine prensip olarak karşıyız. NATO Sovyet tehdidine karşı oluşturulmuş askeri birlik. Ancak Sovyetler Birliği yıkılalı çok oluyor. Avrupa'nın ortasında görünmez yeni Berlin duvarları kurmaya hiç gerek yok." dedi.

Bismark'ın uzun zaman önce ifade ettiği 'iyi dilek açıklamaları ve yönelimlerinden çok potansiyelin dikkate alınması gerektiği' sözünü hatırlatan Rusya Başbakanı, "Her şeyi açık olarak görebiliyoruz. NATO'nun askeri varlıkları sınırlarımıza doğru her geçen daha fazla yaklaşıyor. Niçin? Artık hiç kimse birbirini daha fazla tehdit etmesin." çağrısı yaptı.

NATO'nun kime karşı birlik oluşturduğunu sorgulayan Putin, "Şimdi Sovyetler Birliği yok. Onun yerini alacak herhangi bir organizasyon da söz konusu değil. NATO'nun genişleme çalışmaları küresel anlamda tehdit oluşturan diğer konularla mücadeleye engel oluyor. Taraflar arasında güvensizlik oluşturuyor." değerlendirmesi yaptı.

Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyelikleri ile birlikte hemen sınırlarında kurulacak askeri üslerden rahatsız olacağına değinen Putin, "Biz bu ülkelerin bugün NATO'nun bir parçası olmasının ardından, yarın da bu ülkelerde Rusya'ya karşı füzelerin yerleştirileceğinden eminiz. Bu bizim için ciddi bir tehdit algılaması." dedi.

ABD'nin açık desteğini alan Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyelikleri için önemli bir aşama olan 'Üyelik Aksiyon Planı'na dâhil edilmeleri Nisan ayında yapılan Bükreş zirvesinde reddedilmişti. Ancak NATO yılsonunda yapılacak zirvede konunun yeniden gündeme alınmasını kararlaştırmıştı.

Moskova Washington'un Doğu Avrupa'ya kurmaya çalıştığı füze savunma sistemlerinden de rahatsız. Rusya ABD'nin sistemin İran ve Kuzey Kore gibi nükleer füze elde etme ihtimali olan ülkelere karşı geliştirildiği gerekçesini reddediyor. 

cha



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs