En Sıcak Konular

Hülya Koçyiğit'ten çok tartışılacak sözler

31 Mayıs 2008 22:10 tsi
Türk sinemasında 200'den fazla filmde rol alarak 45 yılını dolduran sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, sinemadaki yeni sanatçıları kızdıracak açıklamalar yaptı.

Türk sinemasında 200'den fazla filmde rol alarak 45 yılını dolduran sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Gaziemir Buluşmaları'nda hayranlarıyla biraraya geldi.

Filmlerinde rol almak için genç ve güzel olmanın sinamaya ilk başladığı yıllarda olduğu gibi bugünde hala önemli bir unsur olduğunu, eğitim ikinci tutulduğunu söyledi.

Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Gaziemir Buluşmaları'nın mayıs ayı konuğu olan Hülya Koçyiğit, 'Türk sinemasında kadının yeri' konulu panelde kadın hayranlarıyla biraraya geldi.

Genç ve güzel olan kadınların işin eğitimi alan kişilere göre sinemada yer alabilmesinin daha kolay olduğunun altını çizen Koçyiğit, kendisininse yıllar önce sinamaya hasbel kader oyunculuk eğitimi alarak başladığını, sürekli olarak da kendini geliştirmek için çalıştığının altını çizdi.

Sanatçı Koçyiğit, "Sadece genç ve güzel olduğun için sinemada yer alabiliyorsun. Bunu pek aklım almazdı. Karakter olarak hep kendimi eğitmeye, yenilenmeye yönlendirdim. Bugün için gögsümüze gere gere üniversitede mesleğimizi öğrenen gençlerimiz var diyoruz. Ama neden gençlerimiz bugün dahi içimizde yer almakta zorluk çekiyor derseniz bugünde hala genç ve güzel olduğunuz için birazda ilgi duyduğunuz için en güzel ve kaliteli dizilerde size yer veriyorlar. Ancak bu şekilde rol alan birçok kişi, sinemayı gerçekten meslek olarak benimsemediği için kaçacaklar" dedi.

Son yıllarda oldukça revaçta olan dizilerde rol alıp almamayacağının sorulması üzerine sanatçı Hülya Koçyiğit, "Dizi çekmek hiçte tahmin edildiği kadar kolay değil. O kadar ağır çalışma şartları koyuyorlar ki, bir kere sabah başladığınız zaman akşam işin ne zaman biteceği belli değil. Uykusuz kalıyorsunuz, yorgun oluyorsunuz, ordan oraya gitmeniz gerekiyor. Günü gününü ezber yapmanız grekiyor, bir sonraki bölümde ne olcak bilmiyorsunuz. Karekterlerin ismini bile şaşırıyorlar, çok süretle yapılması gereken ve ağır bir iş. O yüzden çokda gönüllü değilim açıkcası ama sizlerle birlikte olmak istiyorum. Şu anda bir hazırlığım yok ama bazen gönlümü çeliyor" diye cevap verdi.

Türk sinamasının son yıllardaki en büyük yeteneğinin Fatih Akın olduğunu ve Türkiye'ye her platforma başarıyla temsil ettiğini belirten Koçyiğit, 45 yıl önce rol aldığı 'Susuz Yaz' filminin Cannes Film Festivali'nde gösterilmesinden dolayı da Akın'a teşekkür etti.

Bir hayranının Türk sinamasının efsane karakterlerinden biri olan Aliye Rona ile aynı filmde oynamasının kendisi için zor olup olmadığını sorması üzerine Koçyiğit, "Aliye Rona, set dışında da sertti ama çok tatlı sertti. Ona saygı duymamak hayran olmamak mümkün değildi. Benden çok deneyimliydi. Çok güçlü kariyeri vardı. Ne istediğini, niçin istediğini çok iyi biliyordu. Disiplinliydi, mesleğine çok saygılı bir insandı." dedi. Rona'nın hayatı boyunca Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı canlandırmak istediğini ifade eden Koçyiğit, Rona ile ilgili bir anısını paylaştı: "En büyük arzusu Zübeyda Hanım'ı oynamaktı. Ölmeden önce yönetmen arkadaşımız Ülkü Erakalın, ona sahiden bir film çekiyormuş gibi kamera götürmüştü. Felçliydi ama bir sahne ezberlemesi gerekiyordu. Bunu ezberlersen Aliye abla Zübeyde Hanım'ın hayatını çekiyoruz dedi. Hasta haliyle bir gecede ezberlemiş. Ertesi gün inanılmaz birşeydi. Kamera çalıştı ve o sahneyi oynadı. Ama daha sonrasına ömrü yetmedi. Huzurunuzda rahmetle yadediyorum"

Eski sinema filmlerinin bugünlere gelmesinde gerçeğe yakın olmasının ve samimiyetin payının çok büyük olduğunu ifade eden Koçyiğit, gençlerede, "Amaç popüler olmak, para kazanmak değil, her zaman varolabilmek." tavsiyesinde bulundu. Koçyiğit, başarısında ailesinin büyük payı olduğunu, kendinden bir parça bulamadığım rolleri kabul etmediğini de sözlerine ekledi.

Gaziemir Belediye Başkanı Adnan Yüksel de, ''Gaziemir Buluşmaları'' projesinde amaçlarının, vatandaşlarla sanatçıları, akademisyenleri buluşturdukların belirterek, böylece vatandaş ve belediye arasındaki iletişimin daha verimli hale geleceğini söyledi. Konuşmaların ardından Yüksel, Koçyiğit'e çiçek vererek teşekkür etti. 

cha



Bu haber 1,289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs