En Sıcak Konular

1963'te kayboldu bugün toprağa verildi

31 Mayıs 2008 19:45 tsi
1963 yılında kaybolan ve kimliği DNA ile tespit edilen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın danışmanı, eski Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kutlay Erk'in babası Mustafa Arif, bugün Gazimağus'da toprağa verildi

Kıbrıs'ta Türk ve Rum kayıpların akıbetini araştıran Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmaları sonucunda güney Lefkoşa'nın Strovolos bölgesinde yapılan kazılarda tespit edilen ve DNA yoluyla kimliği belirlenen, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın danışmanı, eski Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kutlay Erk'in babası Mustafa Arif, bugün Gazimağus'da toprağa verildi.

Mustafa Arif için Lala Mustafa Paşa Camisinde kılınan cenaze namazına Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, İçişleri Bakanı Özkan Murat, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı İbrahim Mete Yağlı, bazı milletvekilleri, Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, bazı yetkililer, Erk'in ailesi ve vatandaşlar katıldı.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ı temsilen Müsteşarı Vasos Georgiu, Güney Kıbrıs'taki Birleşik Demokratlar Hareketi (EDİ) partisinden bir heyet, Slovakya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi, bazı yabancı temsilciler de cenaze töreninde hazır bulundu.

Cenaze namazının ardından, Mustafa Arif'in naaşını cenaze arabasına Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Soyer ile oğlu Kutlay Erk birlikte taşıdı.


Kutlay Erk, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, 1952 yılında Merkezi Cezaevinde gardiyan olarak göreve başlayan babasının, 1963'de toplumlar arası çatışmalar sırasında hastalanarak Lefkoşa'daki devlet hastanesine yattığını ve 23 aralıkta Merkezi Cezaevinden gelen arkadaşları tarafından hastaneden alındığını ve 44 yıl 5 ay kendisinden haber alamadıklarını anlattı.

Hem mutlu, hem hüzünlü, karmaşık duygular içerisinde olduğunu söyleyen Erk, babasının, yaşamı boyunca bir gün dönecek umudunu taşıyan annesi Radiye Hanım'ın yanında sonsuza dek yatacağını kaydetti.

Bugün 45 yılı kapatacaklarını ve içlerindeki ateşi gömeceklerini belirten Erk, ''Tabutun önünde dururken 50 yıldır yaşanan olayları hatırlayarak, Kıbrıs'ta sürdürülebilir bir barışın ne kadar gerekli olduğunu görüyoruz'' dedi.

Kayıpların bulunmasının bir hak olduğunu, politize edilmemesi gerektiğini ifade eden Erk, Kıbrıslı Türk ve Rum kayıp ailelerinin acı ve kederlerinin ortak olduğunu belirterek, tüm kayıpların bulunması dileğinde bulundu.

Erk, kayıplarla ilgili yapılan çalışmalar nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Ferdi Sabit Soyer olmak üzere tüm katkı koyanlara teşekkür etti.

Erk, konuşmasının sonunda babasına seslenerek, ''Baba aramıza hoş geldin. Ölene dek seni bekleyen sevgili eşinin yanında sonsuza dek rahat uyu'' dedi. 

aa 



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,480 µs