En Sıcak Konular

Yıllar sonra aynı sağlık skandalı

31 Mayıs 2008 10:03 tsi
Yıllar sonra aynı sağlık skandalı Siverekli Müzeyyen Işıkgöz'ün 12 yıl önce yaşadığı "AIDS'li kan" dramı, Urfa'da 12 yıl sonra tekrarlandı. İşte "bu kadar da olmaz!" dedirten sağlık skandalı...

Aynı kentte 1996’da doğum yapan Müzeyyen Işıkgöz’e yine AIDS’e yol açan virüsü içeren kan verilmişti

1996 yılında doğum yapan Siverekli Müzeyyen Işıkgöz’e Şanlıurfa’da Kızılay tarafından AIDS’li kan verilmişti. Işıkgöz’ün bebeği AIDS hastalığından dört yıl sonra öldü. Müzeyyen Işıkgöz, yıllarca hasta ve ölüm korkusuyla yaşadı. 2007’de öldü. Bu sağlık skandalı, Şanlıurfa’da 12 yıl sonra tekrarlandı. 1.5 yaşındaki Y.Ç’ye yanık tedavisi görürken hastanenin kan bankasından HIV taşıyan kan verildiği öne sürüldü.

Şanlıurfa merkeze bağlı Ulucanlar Köyü’nün Karagöz Mezrası’nda yaşayan 1.5 yaşındaki Y.Ç’nin üzerine sıcak su döküldü. Vücudunda yanıklar oluşan Y.Ç., yakınları tarafından 26 Mart 2008 günü Şanlıurfa Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi’ne götürüldü. Burada tedavisi sırasında küçük çocuğa kan verilmesi gerekti. Hastanenin kan merkezinde daha önce bir bağışçıdan alınan ve HIV taşıdığı öne sürülen kan verildi. 16 Nisan 2008’de taburcu olan Y.Ç’de plastik cerrahi polikliniğinde yapılan hazırlıklar sırasında istenen ELISA tetkikinde HIV tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı doğruladı

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Y.Ç ve ailesini uçakla tedavi için Ankara’ya gönderdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Y.Ç.’nin tedavisine başlandı. Skandalın ortaya çıkmasının hemen ardından Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir başmüfettiş, Şanlıurfa’ya gelerek konuyla ilgili inceleme başlattı. İncelemelere devam eden başmüfettişin talimatıyla ihmali bulunduğu öne sürülen bir hemşire ile bazı görevliler açığa alındı.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Nevzat Yetkin ile Şanlıurfa Devlet Hastanesi Başhekimi İdris Ahmet Çakır olayı doğrularken açıklama yapmaktan kaçındı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Y.Ç’nin ve ailesinin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı belirtilerek “Bebeğe HIV’li kan verilmesi ile ilgili ihmali görülen bütün görevli ve ilgililer hakkında gereken her türlü idari ve adli işlemler yapılacaktır” denildi.

Hiç ders alınmadı

1.5 yaşındaki Y.Ç’yi hastalığın pençesine düşüren bu olay bir anne kıza yaşatılan kâbustan hiç ders alınmadığını gözler önüne serdi. Siverekli Müzeyyen Işıkgöz, 1996’da Şanlıurfa Doğum Hastanesi’nde sezaryenle kız çocuğunu dünyaya getiriyordu. Kızılay’dan alınarak verilen bir ünite kanda HIV vardı. 2000’de bebeği Rukiye AIDS nedeniyle öldü. 11 yıl hastalıkla savaştı. Kocası Sedat Işıkgöz, hastalığın duyulmasından sonra komşu ve akrabalarının kendilerinden uzaklaştığını, evlerinden taşınmalarının istendiğini anlatıyordu. Işıkgöz, on yıl hastalıkla mücadele ettikten sonra 100 kilodan 20 kiloya düşmüştü. 2007’de, 41 yaşındayken öldü. Işıkgöz ailesi, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’dan 110 bin YTL tazminat kazanmıştı.

samanyoluhaber



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs