kefiye takarsan... | " /> kefiye takarsan... | "/>

En Sıcak Konular

ABD'de kefiye takarsan...

31 Mayıs 2008 09:54 tsi
ABD'de kefiye takarsan... Bir reklamda oynayan ABD’li ünlü şef, ‘Filistinlilerin kullandığı ‘kefiye’ olarak adlandırılan şaldan takınca "terörist" ilan edildi. Ve reklam anında yayından kalktı...

Şef Rachel Ray’in oynadığı Dunkin Donuts reklamı, ABD’de olay yarattı. Boynunda Filistinlilerin kullandığı ve ‘kefiye’ olarak adlandırılan eşarpla görünen Rachel, muhafazakâr kesimin tepkisini çekti. Siyasi yorumcu Michelle Malkin, “Cihat amacı taşıyan katil Filistinlilerin giydiği bu kıyafetle reklamlara çıkıyor. Açıkca propaganda ve teröristlik yapıyor. Bu reklam yasaklanmazsa firmayı protesto edelim” dedi.

Dunkin Donuts da Malkin’ın başlattığı kampanyanın büyümesi üzerine ilanı geri çekti ve internet sitesindeki fotoğrafları kaldırdı. Şirket yetkilileri, “Reklamın gerçek amacı buzlu kahve pazarlamaktı. Ancak, reklam amacından saptırıldı ve yanlış anlaşılmalara yol açtı. Dolayısıyla reklamı çekme kararı aldık” diye konuştu. Ray’in giydiği siyah-beyaz ipek eşarbı Urban Outfitters üretmişti. Giyim firması benzer tepkiler nedeniyle eşarbın satışını durdurmuştu.

Michelle Malkin adlı muhafazakar siyasi yorumcunun başlattığı ve ardından çeşitli muhafazakar gruplar tarafından da desteklenen kampanyada, Rachel Ray’in eşarbıyla terörizme destek verildiği iddiaları, Dunkin Donuts firmasının, internette yer alan reklamını geri çekmesine neden oldu.

Yaser Arafat

Şef Rachel Ray’in kullandığı siyah-beyaz eşarbın, ABD’de Urban Outfitters adlı giyim firması tarafından piyasaya sürüldüğü ve Urban Outfitters’ın da, gelen protestolar üzerine geçen yıl bu eşarbın satışını durdurduğu belirtiliyor. Malkin, reklam geri çekilmediği takdirde Dunkin Donuts ürünlerinin Amerikalılar tarafından protesto edilmesi yönünde çağrı yapmıştı.

Rachel Ray’in söz konusu eşarpla görüldüğü internet sayfasındaki reklam, 7 Mayıs’ta yayınlandı, tepkiler üzerine geçen hafta Dunkin Donuts’ın girişimiyle kaldırıldı.

Donkin Donuts, reklamın gerçek amacının buzlu kahve pazarlamak olduğunu ve bu amaçtan sapıldığı yönünde yanlış anlama ihtimali dolayısıyla reklamı geri çekme kararı aldığını açıkladı.

“İNANILMAZ BİR CAHİLLİK” YORUMU
Geri çekilen reklamda Rachel Ray, elinde buzlu kahveyle, kiraz çiçeklerinin önünde, tartışma yaratan eşarbıyla poz veriyor. Firma, suçlamalara karşı, eşarbın, reklam hazırlanırken bir stilist tarafından seçildiğini ve hiçbir sembolizmin söz konusu olmadığını savunuyor.

Reklamın kaldırılması kampanyasını yürüten muhafazakar Michelle Malkin ise, inanılmaz iddiasında, Rachel Ray’in boynundaki eşarbın “kefiye” adı verilen geleneksel Arap eşarbına benzediğini, Ray’in eşarbı tıpkı Araplar gibi bağladığını, bunun “İslami aşırılık ve terörizmin” simgesi olduğunu iddia ediyor.

Michelle Malkin


Malkin, yazdığı bir yorumda da, kefiye için inanılmaz iddialarda bulundu. “Cihat amacı taşıyan katil Filistinlileri sembolize ediyor” diyen, “Filistin’in efsane lideri Yaser Arafat tarafından kefiyenin meşhur edildiğini” söyleyen Malkin, “kafa kesen teröristlerin boynunda da kefiyenin görüldüğü” yazdı. Michelle Malkin, modacıların böyle bir eşarp dizaynıyla ortaya çıkması ve solcu demokrat kesimin de buna destek vermesini ise “inanılmaz bir cahillik” olarak niteledi.

ABD’de yemek programlarının en tanınan yüzü olan ve sayısız yemek kitabı bulunan Rachel Ray, dünyanın birçok ülkesinde yayınlanan, Türkiye’de de e2’de yayınlanan programında, her akşam evlere konuk oluyor, 30 dakikada hazırlanabilecek en pratik yemekleri gösteriyor.

İddialar üzerine Chicago Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve Ortadoğu’nun medyada yansıması konusunda uzman olan Amahl Bishara, MSNBC’ye yaptığı açıklamada “Arap kültürünün yanlış anlaşıldığını” ifade etti ve “Sağcı bir yazarın kefiye ile terörizm arasında böyle bir bağ kurabilmesi, karmaşık Arap kültürünün bazı Amerikanlar tarafından ne kadar dar bir vizyona hapsedildiğinin güzel bir örneği. Kefiye Filistin’de her gün kullanılan, işe, okula giderken takılan bir aksesuardır” dedi.

‘KEFİYE’Lİ ÜNLÜLER
Kefiyenin ünlü kişiler tarafından kullanımı daha önce de dünya gündemini meşgul etmişti. Bundan üç yıl önce şarkıcı Rick Martin üzerinde Arapça, “Kudüs bizimdir” yazan kırmızı desenli bir kefiye takmıştı. Olayın ardından Martin dikkatsizliği için özür dilemiş, “Bana verilen kefiyenin üzerinde Kudüs ile ilgili o yazıların olduğundan haberim yoktu. Benim bu mesajı yaymak istediğimi düşünen herkesten özür dilerim” demişti.

Venezüela başkanı Hugo Chavez, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, film yıldızları Colin Farrell, Sienna Miller ve Kirsten Dunst de kefiye ile görüntülenmiş ünlülerden.

Amerika'da kefiye birçok genç tarafından kullanılıyor.

Çanta markası Balenciaga da, kefiyeleri defilelerinde kullanırken, Top Shop kefiyeleri üstüne kuru kafa baskısı yaparak satmıştı. Urban Outfitters firmasının ürettiği kefiyeler ise özellikle gençler arasında son yıllarda çok popüler oldu ve “savaş karşıtlığı”nın sembolü olarak görülmeye başlandı.

TÜRKİYE’DE ‘SUÇLU’ RENKLER
ABD’de yaşanan olayın çok sayıda benzeri sarı-kırmızı-yeşil renklerin biraraya gelmesi halinde “PKK” suçlamasıyla Türkiye’de yaşanıyor ve polise, yargıya yansıyor. En çok bilinen 3 örnek şöyle:

Hakkari’de sahneye konulan bir tiyatro oyununda, dekor olarak kullanılan sinekliğin üzerindeki sarı, kırmızı ve yeşil renkler nedeniyle oyunun yönetmeni Mahir Günşıray, Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade verdi.
Diyarbakır’da tarlayı sürerken, PKK’yı simgeleyen şekiller çizdikleri gerekçesiyle baba ve oğul hakkında, 5’er yıl hapis istemiyle dava açıldı. “Olay”, Diyarbakır’a uçakla gelen yolcunun, havadan durumu fark edip, uçaktan inince güvenlik güçlerine bildirmesi üzerine ortaya çıkmış, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri baba-oğulu gözaltına almış, açılan dava beraat ile sonuçlanmıştı.
Hürriyet yazarı Ercan Saatçi’nin, Galatasaray taraftarlarının kartonlarla yaptığı gösteride, takımın rengi olan sarı-kırmızının yanı sıra yeşil rengin kullanılmasını, “arada biraz da beyaz” olmasına rağmen “manidar” bulduğunu yazınca, “Tribünde PKK renkleri” suçlaması yayıldı.

ntv

 



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,257 µs