En Sıcak Konular

Babacan'a tepki

31 Mayıs 2008 09:49 tsi
Dışişleri Bakanı Babacan’ın AP toplantısında “Müslüman çoğunluk dini özgürlüklerle ilgili sorun yaşıyor” sözü tepki topladı.

Eski Dışişleri Bakanları “Dünyada kendi ülkesini yurt dışında şikayet eden başka dışişleri bakanı var mıdır?” diye sordu

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Avrupa Parlamentosu’nda katıldığı bir toplantıda “Türkiye’de sadece azınlıkların değil, Müslüman çoğunluğun inançlarına bile baskı yapılıyor” demesi tartışma yarattı. Dışişleri Bakanı sıfatıyla yurt dışına Türkiye’yi şikayet etmesine, eski dışişleri bakanları da tepki gösterdi. Eski bakanların VATAN’a açıklamaları şöyle:


ŞÜKRÜ SİNA GÜREL: Sayın Babacan’ın yaptığı, söyledikleri Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanına yakışmıyor. Hatta bir Türk vatandaşına da yakışmıyor. En başta devleti temsil eden bir kişinin kendi devletini yabancılara şikayet etmesi Türkiye’de görülmüş bir şey değil. Hatta böylesi dünyada görülmüş bir şey midir, onu da bilmiyorum.

İkincisi, Sayın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AKP’nin kapatılması için neden dava açtığı şimdi daha iyi anlaşılıyor. Türkiye’de bırakın azınlıkları, Müslümanım diyenlerin ne gibi hakları kısıtlanıyormuş çok merak ediyorum.


Bunun bir örneğini de Abdullah Gül’ün karısı yapmıştı. Devleti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava etmişti. Devleti AİHM önünde savunma yetkisine sahip olan da kocasıydı. Yine böyle garip bir durumla karşı karşıyayız.

İLTER TÜRKMEN: Şaşırdım doğrusu. Hangi konteks içinde söylediğini tam bilmiyorum, ama söylemese daha iyi olurdu. Dışişleri Bakanları kendi ülkeleri hakkında düşündüklerini zaman zaman söyleyebilirler. Tabii Sayın Babacan bu sözleri Türkiye’de söylese belki başka türlü olurdu, ama dışarıda söylemesi... Bunlar kendi partisinin görüşleridir. Her söyleneni de didik didik etmemek lazım. Herkes zaman zaman maksadını aşan şeyler söyleyebilir. İnsanlık halidir.

MURAT KARAYALÇIN: Bu konunun iki yönü olduğunu düşünüyorum. Birincisi, bir Dışişleri Bakanı’nın, devleti ve hükümeti temsilen katıldığı bir platformda ülkesini eleştirmesi, ülkesinin eleştirisi anlamına gelecek ifadeleri kullanması bu ülke için de vahim, 6 yıldır iktidarda olan bir partinin mensubu için de vahim. Bu sözler karşısında, ’düzeltilmesi gereken bir şey var da, 6 yıldır niye değiştirmediniz’ sorusunu sesli olarak sormasalar bile, içlerinden geçirmişlerdir. Türkiye için de için son derece olumsuz bir referans duymuş oldular.


İkincisi, Sayın Başbakan’ın Yargıtay ve Dayıştay bildirileri için yapmış olduğu eleştiriyle ilgili. O zaman Dışişleri Bakanı, Başbakan’ın eleştirilerinde dile getirdiği olumsuzluğu tekrar etmektedir. Babacan’ın sözlerinin görülmeke olan dava ile ilgili bir yönü olduğu bilinmektedir. Türkiye ile AB arasında arasında başka hiçbir ülkede olmayan özgün bir ilişki var. Türkiye iki ilişki kanalını kullanıyor. Birincisi Gümrük Birliği ve onun platformu Ortaklık Konseyi. İkincisi tam üyelik ilişkisi ve platformu olan Hükümetlerarası Konferans. Türkiye’nin çok sayıda konuyu gündeme getirmesi gereken toplantılarda, Babacan’ın vize konusu, hizmetlerin serbest dolaşımı yerine bu sözleri söylediği görülüyor.

Babacan Rice İle görüŞtü

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Irak Konferansı’na katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, burada ABD Dışişleri Bakanı Condollezze Rice ile bir araya geldi. Babacan ile buluşmadan önce gazetecilerin karşısına gelen Rice, bir soru üzerine “Saddam’ı devirmenin yapılacak en doğru şey olduğunu” savundu. Rice, “Irak’ta kitle imha silahı olduğunu düşünen bir tek biz değildik” dedi.
 
Vatan



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs