En Sıcak Konular

Hristiyanlar İslam'ı anlatacak

31 Mayıs 2008 09:23 tsi
LibForAll Vakfı'nın 26 dizilik yeni TV programında, cihat gibi İslam’la ilgili Batı’da yanlış anlaşılan kavramlar anlatılacak. Dizinin yapımcısı ise...

Cihat, Müslümanların diğer dinlere bakışı ve Şer’i cezalar gibi İslam’ın sıklıkla yanlış anlaşılan kavramlarının doğru anlatılması için LibForAll bir TV dizisi için kolları sıvadı.

“Pakistan, Afganistan, Endonezya ve Türkiye’deki gerçek İslam hoşgörü resmini yansıtmak istiyorum”. Bu sözler LibForAll Vakfı Başkanı Holland Taylor’a ait. Taylor, Hıristiyan bir Amerikalı.

Endonezya ve Amerika kaynaklı organizasyon, İslam’ın dünyada daha iyi anlaşılması için 26 bölümlük bir dizi projesine başladı. Taylor projenin amaçlarını şöyle sıralıyor: “Dini hoşgörüsüzlükle savaşmak, şiddeti reddedip hoşgörüyü desteklemek ve İslam’la ilgili gerçekleri ortaya sermek.”

Proje dünya genelinde birçok hükümet ve hükümet dışı kurumla birlikte uyum içinde çalışarak oluşturuldu. Taylor, projenin AB fonlarıyla desteklenmesiyle ilgili anlaştıklarını da belirtiyor.

Taylor, Amerikan yönetimiyle ilişkiyi şiddetle yalanlıyor ve ABD yönetimi hakkında “Onların dünyadaki reformu ve nefretin yayılmasını engellemeyi henüz anlayamadıkları” yorumunda bulunuyor.

LibForAll, 1990 yılında Amerikan telekom patronu Taylor ve önceki Endonezya başkanı Abdurrahman Vahit tarafından ortaklaşa kuruldu. Oluşumun amacı, İslam’ın hoşgörülü ve barışsever olduğunu göstererek, dünyadaki aydınlanmış Müslüman liderleriyle bir sinerji yaratmak.

Efsanelerden kurtulmak

Taylor, TV programının ana temasının, genellikle yanlış anlaşılan konular ve yanlış tanımlanan terminolojiler olduğunu söylüyor. Taylor, “Cihat ve diğer dinlerden insanlarla ilişkiler üzerinde duracağız. Aynı zamanda Batı’da sürekli yanlış tercüme edilen ayetlerin gerçek açıklamalarını vereceğiz” diyor.

Kahire’de çekilen 7. bölümde yer alan el-Ezher İmamı Şeyh Muhammed Seyyit Tantavi, diğer dinlerden insanlarla iyi ilişkiler kurulması ve İslam tebliğinin barışçı yollarla yapılmasıyla ilgili ayetlere işaret ediyor.

Şeyh Tantavi, bu bölümde cihadında anlamını açıklıyor. El-Kaide tarafından sıklıkla kullanılan ve terör-karşıtı uzmanlar ve medya tarafından “kutsal savaş” olarak çevrilen cihat aslında birçok Müslüman için ruhsal bir gayreti simgeliyor. Tantavi, “Cihadın sadece kutsal savaş olarak göstermek büyük bir hatadır” sözüyle bu ayrımı vurguluyor.

Dizilerin çekimi bittiğinde diğer dillere çevrilerek Batı’daki TV kanallarında yayınlanacak. Bu kanalların çoğunun ön anlaşma yaptığı da bildiriliyor.

Vakıf Başkanı Taylor, Almanya’nın bu diziyi yayınlayan ilk ülke olmak istediğini aktararak şöyle konuşuyor: “Her zaman İslam’ın gerçekte ne olduğunu göstermek istemişimdir”.

haber7

 



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,700 µs