En Sıcak Konular

Bebeğe AIDS'li kan

31 Mayıs 2008 08:51 tsi
Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde yanık tedavisi gören 1 yaşındaki Y.Ç.'ye AIDS'li kan verildi. Minik bebek Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınırken virüslü kanı veren hemşire açığa alındı.

Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde yanık tedavisi gören 1 yaşındaki bebeğe, tedavi sırasında verilen kan yoluyla bağışıklık sistemini yok eden HIV virüsü bulaştı. Urfa'da 12 yıl önce de sezaryenle doğum yapan Müzeyyen Işıkgöz'e virüslü kan verilmişti.
Merkeze bağlı Ulucanlar Köyü'nde 6 çocuklu ailenin en küçüğü olan 1 yaşındaki Y.Ç'nin üzerine 1 ay önce çaydanlıktan kaynar su dökülünce vücudunun bir bölümü yandı. Hastaneye götürülen Y.Ç. yanık ünitesine yatırıldı. Tedavisi sırasında kan gereken minik bebeğe daha önce bir bağışçıdan alınan virüslü kan verildi. Taburcu edilen minik bebeğin plastik cerrahi polikliğindeki ELISA tetkikinde HIV tespit edildi. Bebek önce Gaziantep'e ardından da Adana'daki Çukurova Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Sağlık Müdürlüğü konuyu Sağlık Bakanlığı'na aktarınca Bakan Recep Akdağ devreye girdi ve soruşturma için başmüfettişi görevlendirdi. Tetkiklerde çocuğun virüs taşıdığı kesinlik kazandı ve ailesi ile birlikte Ankara'ya getirilip Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tedaviye alındı.

HEMŞİRE AÇIĞA ALINDI

Müfettişin yaptığı soruşturmanın ardından ihmali görülen bir hemşire ile kimliği açıklanmayan bazı görevliler açığa alındı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada tedavi sürecinin titizlikle takip edildiği belirtilerek, "Bebeğe HIV kan verilmesi ile ilgili ihmali görülen bütün görevli ve ilgililer hakkında gereken idari ve adli işlemler yapılacak" denildi. Bebeğin babası M.Ç. ve ailenin köydeki yakınları bir açıklama yapmak istemediklerini söylediler.


Şanlıurfa'daki 2. skandal

1996'da da Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde sezaryenle doğum yapan Müzeyyen Işıkgöz, Kızılay'dan verilen kan ile AIDS'e yakalanmıştı. Işıkgöz, 2 yıl sonra bebeği Rukiye Işıkgöz'ü kaybetti. 41 yaşındaki Işıkgöz, AIDS'e karşı verdiği 11 yıllık mücadeleyi kaybetti ve 2007 sonunda öldü. Aile 110 bin YTL tazminat kazanmıştı.

Yeni ŞAfak



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,483 µs