Türkiye konusunda görüşüm değişmedi! | " /> Türkiye konusunda görüşüm değişmedi! | "/>

En Sıcak Konular

Sarkozy: Türkiye konusunda görüşüm değişmedi!

30 Mayıs 2008 18:32 tsi
Sarkozy: Türkiye konusunda görüşüm değişmedi! Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ''Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı olduğunu ve bilinen görüşünün değişmediğini'' ifade etti.

Sarkozy, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin AB üyeliği dahil birliğin geleceğine ilişkin birçok konuyu görüştüklerini ifade etti, ama Türkiye hakkında neler konuştuklarını açıklamadı.
 
Fransız lider, Kurier gazetesine verdiği demeçte ise, Türkiye'nin AB üyeliğine değindi.

Sarkozy, "Özel Türkiye olayının yanı sıra AB'nin dış sınırlarının nerede olduğu sorusunu da cevaplamamız gerekir. Ben Avrupa'nın sınırları olması gerektiği kanısındayım, çünkü bu yalnız ekonomik anlamda bir Avrupa değil, gerçek siyasi anlamda bir Avrupa için de şart olan birşey" dedi.
 
"Sınırları olmayan bir Avrupa, ortak bir iradeye ve birliğe sahip olmayan bir ortaklık olmaya mahkum edilmiş olur" diyen Sarkozy, "Bu yüzden kendimize birliğin sınırlarının nerede olduğu sorusunu sormamız gerekir. Kurulmasını önerdiğim, Felipe Gonzalez'in başkanlığındaki akil adamlar meclisinin bu soruyu ve Avrupa'nın geleceği konusunu detaylı araştırmasını umuyorum" diye konuştu.
 
Sarkozy, Türkiye konusundaki görüşünün, kesinlikle Türkiye ile Avrupa'nın müşterek bir geleceği olmayacağına inandığı anlamına gelmediğini ifade etti.
 
Fransız lider, "Avrupa ile Türkiye yalnız komşu olmaktan da öte ortak, müttefik, hatta diyebilirim ki dostturlar. Bu yüzden AB ile Türkiye arasında mümkün olduğu kadar sıkı bir bağlantı oluşturmak için, bu yakınlaşma sürecini devam ettirmek zaruridir, tabii işi entegrasyona vardırmadan" dedi.
 
"Kontrolsüz göçe karşıyım"
 
Sarkozy, Avusturya Başbakanı ile düzenlediği basın toplantısında ise, "ülkesinin ve AB'nin genelde göçmenlere karşı olmadığını, ancak kontrolsüz ve yasadışı göçe karşı olduklarını" söyledi.

Sarkozy, ülkesinin ve AB üyesi birçok ülkenin göçmenlere ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Ben göçmenlere karşı değilim, ancak kontrolsüz ve yasadışı göçe karşıyım. Bu konuda tüm AB üyesi ülkelerin de gereken önlemleri alması gerekir. Üye ülkeler arasında sınır kontrollerini kaldıran Schengen anlaşması var, ancak Schengen yasadışı göçe izin vermek anlamına gelmez" dedi.
 
AB'nin 27 üyesinin Schengen anlaşmasına taraf olduğunu anımsatan Sarkozy, kontrollü göç için AB'nin ortak bir çözüm bulması gerektiğini belirterek, "Tüm üye ülkeler olarak Schengen anlaşmasına tarafız, ancak bence her üye ülke gelecek göçmenlerin başvurularına kendisi karar vermelidir. Yoksa bir mültecinin 27 üye ülkeye ayrı ayrı başvuru dilekçesi vermesi mümkün değildir" dedi.
 
1 Temmuz'da AB Dönem Başkanı

Fransa'nın AB dönem başkanlığını 1 Temmuz'dan itibaren altı aylık süre için üstleneceğini anımsatan Sarkozy, başbakanla yaptıkları bir görev dağılımı sonucu kendisinin özellikle Avusturya'yı ziyaret etmeyi seçtiğini belirterek, "Avusturya ile Fransa arasında tarihten kaynaklanan sorunların artık etkili olmadığını, ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde geliştiğini" söyledi.
 
Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ile de çok iyi dost olduklarını belirten Sarkozy, "O sosyal demokrat ama ben değilim. O aynı zamanda spor bakanlığı görevini de yapıyor ama ben değilim. Buna rağmen çok iyi dostuz ve birçok konuda aynı görüşleri paylaşıyoruz" diye konuştu.
 
Sarkozy, Avusturya ile aralarındaki tek görüş ayrılığı konusunda ise "kendisinin nükleer enerjiyi onayladığını, ancak Avusturya'nın nükleer enerjiye karşı olduğunu" söyledi.
 
Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ise AB'nin son yıllarda kendisiyle çok ilgilenerek zaman kaybettiğini ifade ederek, Fransa'nın dönem başkanlığının başarılı geçeceğine inandığını belirtti.
 
Gusenbauer, "AB'nin bundan sonra tüm olanaklarını kullanarak kendi yurttaşlarının güncel sorunlarına eğilmesi ve çözüm yolları bulması gerektiğini" söyledi.

cnnturk



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,652 µs