En Sıcak Konular

Bankaların GAP savaşı kızışıyor

30 Mayıs 2008 17:46 tsi
Bankalar arasındaki GAP savaşı kızışıyor. Bankalar, GAP'a özel kredi için harekete geçti. GAP'a 14,5 milyar YTL ek kaynak aktarılmasını öngören eylem planının kredi ayağını oluşturacak bankalar hazırlıklara başladı.

1,8 milyon hektarlık alan için kullandırılacak kredinin şartlarının kolaylaştırılması yönünde ilk adım kamu bankalarından geldi. Halkbank, bölge dışı teminatı yasaklarken, Diyarbakır'da iki yeni şube açıyor. Ziraat Bankası ise zirai kredi miktarını 709 milyon YTL'den 1 milyar YTL'ye çıkaracak. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de Güneydoğu'daki kredi paylarının İstanbul'un iki katı olduğunu belirterek, "Ömrümüz GAP bitsin demekle geçti. Kuraklığın olduğu bir dönemde çok önemli bir proje." dedi.

Tarım sektörüne yönelik kapsamlı finansman modeli kapsamında Tarımsal Orta ve Büyük Boy İşletme (TOBİ) kredileri verecek. Kredi verirken bölge dışı teminat aramadıklarını vurgulayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, sağlam teminatı olan her müşteriye kapılarının açık olduğunu söyledi. Arazinin sulanmasıyla birlikte bölge halkının zenginleşeceğini dile getiren Çağlar, "Öncelikli olarak sulama kredisi vereceğiz. Sonrasında ihtiyaca bağlı olarak traktör ve soğuk hava deposu temin edeceğiz." dedi. Bölgedeki 53 noktanın 43'ünde hizmet verdiklerini dile getiren Çağlar, ihtiyaç olması halinde yeni şube açacaklarını kaydetti.

Can Akın Çağlar, Türkiye çapında bugüne kadar 709 milyon yeni lira tarım kredisi kullandırdıklarını, yıl sonunda 1 milyar YTL'yi hedeflediklerini açıkladı. Bankanın açtığı zirai kredilerin miktarının bölgede 2002 yılından bu yana 32 kat arttı. 2002'da 6,9 milyon yeni lira olan kredi miktarı 219 milyon yeni liraya ulaştı. Faizsiz sulama kredilerine özel önem verdiklerini vurgulayan Çağlar, verilen kredilerle bölgede 41 bin dekar arazinin sulamaya kavuştuğunu kaydetti. Çağlar, 5 yıl vadeli, faizsiz olarak verilen sulama kredisinin Türkiye genelinde 1 milyar doları bulduğunu, bunun 230 milyon yeni lirasının bölgede kullandırıldığını açıkladı. Banka 2003-2007 yılları arasında 9,3 milyar YTL tarımsal kredi kullandırdı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, GAP'ın kaynak ve su sorununun çözülmesiyle başarılı olmasının önünde hiçbir engel olmadığını belirterek, "Bütün ömrümüz GAP bitsin demekle geçti. Kuraklığın olduğu bir dönemde çok önemli bir proje. Tarım Türkiye'nin en önemli beş sektöründen biri. Dünya ile rekabet edebilme açısından çok önemli." dedi. Bölgede önemli rol oynayacaklarını vurgulayan Özince, banka olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kredi paylarının İstanbul'un iki katı olduğunu söyledi. Bölgeye yönelik olarak traktör, tohum ve seracılık kredilerine ağırlık vereceklerini vurgulayan Özince, "Daha önce bu yöredeki mevduatı toplayıp büyük şehirlerde kullanıyorduk. Şimdi ise aynı bölgede krediye çeviriyoruz." şeklinde konuştu.

Zaman



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs