En Sıcak Konular

FBI, Amerikalı Müslümanları 'tarassut'a aldı

30 Mayıs 2008 16:57 tsi
FBI, Amerikalı Müslümanları 'tarassut'a aldı
FBI'ın cami ve Müslümanları izlediği ile ilgili haberler üzerine Amerikan STK'ları, Kongre'den soruşturma başlatmasını istedi.

Los Angeles ve San Diego'daki camilerin FBI tarafından izlendiği ile ilgili rapor üzerine Müslüman toplum, hükümetin kendilerini izlemesinden tedirgin olduğunu duyurdu.

Önde gelen iki sivil toplum örgütü, ABD Kongresi'nde konunun ele alınması çağrısında bulundu.

Geçen hafta Sand Diego Union-Tribune gazetesi, FBI ve Savunma Departmanı'ndan elde edilen gizli "terörizmle mücadele" dosyalarına dayanarak verdiği haberinde, Güney California'da, camilerin ve Müslümanların gözetim altında bulundurulduğunu yazmıştı.

Amerikan- İslam İlişkileri Konseyi Washington sözcüsü Corey Saylor, "Gazetedeki haber toplumumuzun izlendiği endişelerini tekrar canlandırdı. Bunu geçmişte de duyduk. Ancak gazetenin haberi ile ile izlenme ilk kez doğrulanmış oldu. İnançlar kişisel tercihtir" dedi.

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin Anaheim ve San Diego şubeleri; Amerikan Sivil Özgürlükler ve Güney California İslam Şura Konseyi sivil toplum kuruluşlarına katılarak Amerikan Temsilciler Meclisi ve Senatosu adalet komitelerinden bu konuda bir soruşturma başlatılmasını talep etti.

Sivil toplum örgütleri, soruşturmalarda izlenmenin boyutunun ve insanların sadece Müslüman oldukları için mi izlendiklerinin ortaya çıkarılmasını istediler.

İnsan hakları grupları ayrıca, Kongre duruşmalarında Amerikan ordusunun federal yasayı ihlal ederek yerel izleme yapıp yapmadığının da belirlenmesini istedi.

11 Eylül uçak korsanlarının 2000'li yılların başlarında devam ettikleri ileri sürülen San Diego İslam Merkezi, San Diego Union-Tribune gazetesindeki haberde izlendiğinden bahsedilen tek cami.

Gazete haberinde, Los Angeles ve San Diego'da diğer camilerde benzer izleme yapılıp yapılmadığı konusunda ise bilgi vermedi. Ancak Saylor, Orange County'deki camilerin de izlenmiş olmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

11 Eylül saldırılarından beri, Irvine Islam Merkezi ve diğer yerel camiler, hep FBI ajanlarının sorgulamalarından şikayet ediyor. Ajanların, imamların vaazlarda neler söylediklerini ve cemaatin ne kadar sıklıkla camiye geldiğini sordukları belirtiliyor.

2006'da Los Angeles FBI bölge müdürü yardımcısı Stephen Tidwell, Irvine camisinden 200 kişi ile biraraya geldi. Tidwell'e, hükümetin, kendilerini niçin izlediği, soruldu. Söz konusu toplantı, medya haberlerinde FBI'ın UC Irvine ve USC'de Müslüman öğrencilerin izlendiği yer alması üzerine gerçekleşti. Tidwell, izleme olmadığını iddia ederek hala kurallara göre hareket ettiklerini söyledi.

Güney California Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Direktörü Ramona Ripston, "Kongre'den yapılması istenen duruşmalar, Amerikan hükümetini bu bilgileri neden topladıklarını söylemeye zorlayacak. Müslüman Toplumu hakkında birçok şüphe var." şeklinde konuştu.

Ripston, ACLU avukatlarının düzenli olarak camilere gittiğini ve burada ibadet edenlere haklarını hatırlattıklarını belirterek, "FBI ajanlarının 'Ne zamandan beri ABD'de oldukları, ne kadar sıklıkla namaz kılmaya geldikleri ve vaazlarda neler dinledikleri' ile ilgili sorulara cevap vermek zorunda olmadıklarını söylüyoruz" dedi.

Dünya Bülteni



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs