En Sıcak Konular

Sezer de Sav'ın özür dilmesini istedi

30 Mayıs 2008 14:40 tsi
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın, Hac ibadeti ve Hz. Muhammed'e karşı sözleri nedeniyle açıklama yapması, özür dilemesini istedi.

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Karayalçın'la, Sav'ın beyanlarına dair aynı paralelde konuşan Zeki Sezer, açıklamaları talihsiz bulduğunu ifade etti.

DSP Genel Başkanı Sezer, telekulak iddialarından Önder Sav'ın Elmadağ'da sarf ettiği sözlere kadar gündemin ön sıralarında yer alan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Parti Genel Merkezi'nde açıklamalar yapan Sezer, telekulakla ilgili tartışmaların ilk olmadığını, daha önce de bu tür vakalarla karşılaşıldığını ifade etti.

Ortada haksız bir dinleme girişiminin bulunduğuna işaret eden DSP Lideri, durumun demokrasiye uygun olmadığını belirtti. Zeki Sezer, devlet ve hükümetin dinleme olaylarının üzerine gitmesini istedi. Sezer, "Dinlemeyle korku kralllığı oluşturma, sen dinleniyorsun kaygısı uyandırmak esastır. Hükümet konuyla ilgili adımlar atmalıdır" dedi.

AK Parti iktidarının ilk olarak dinleme olayına karşı olduğunu dile getirmesini isteyen Sezer, Hükümetin ciddi girişimlerde bulunması, kimin dinlediğinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. DSP Genel Başkanı Sezer, TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmasına dönük öneriyi ve yasal çalışmaları olumlu bulduğunun altını çizdi.Sezer, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "Beni CHP bakan yapmadı" sözlerini doğru bulmadığını kaydederek, Hükümetin konuyla ilgili adım atması gerekliliğine işaret etti.

Kapatma davasının açılmasının ardından Başbakan ve bakanların istifa etmesi gerektiğini yineleyen DSP Lideri, Batı'da suçlamayla yargılanan sorumlu organların başındaki kişilerin görevden çekildiklerini ya da azledildiklerini, mahkeme sürecinde aklandıktan sonra geri döndüklerini söyledi.

"SAV'IN HAC İBADETİNE KARŞI SARF EDİLEN SÖZLERİNİ KABUL EDEMEYİZ"

Konuyu CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Elmadağ'da bir vatandaşla diyaloğunda sarf ettiği "Araplara para kaptırma, bakarsın Muhammet seni geri göndermez" sözlere getiren Sezer, "Talihsiz bir açıklama yapılmıştır. Kabul etmemiz mümkün değildir. İnanca saygıdan söz edip, böyle bir davranış içerisine girmek olmaz. Sav, yaptığı bir açıklamayla özür dilemelidir. İslamiyetin şartlarından biri olan Hac ibadetiyle ilgili sözleri kabul edemeyiz" diye konuştu.

DSP'nin inançlara saygıda kusur göstermeyen bir laikliği benimsediğinin altını çizen Zeki Sezer, Danimarka'da inançlara karşı söz söylendiğinde ayağa toplumca karşı çıkıldığını hatırlattı ve açıklamayı doğru bulmadığını belirtti.

SHP Lideri Karayalçın da dün verdiği mülakatta Önder Sav'ın sözlerinin ciddi bir duyarlılık oluşturduğunu belirtmiş ve Sav'ı doğrudan açıklama yapmaya, özür dilemeye çağırmıştı.

"SAĞLAR, İDDİASIYLA İLGİLİ BİLGİ VE BELGELERİ ORTAYA KOYMALIDIR"

Yargı kurumları ve Hükümet arasındaki bildiri krizine de değinen Sezer, konuyla ilgili iktidara büyük görevlerin düştüğünü kaydetti. Zeki Sezer, yasama ve yürütmenin yanı sıra yargı erkinin bağımsızlığının korunması gerektiğini belirtti. Yargı kurumlarının tehlikelere karşı görüşlerini açıklayabileceğini bildiren DSP Genel Başkanı, "Siz istediğinizi söyleyeceksiniz, yargı konuşunca doğru bulmayacaksınız. Hiçkimsenin beğenmese dahi Anayasa'ya aykırı davranma özgürlüğü yoktur. AK Parti kanadı laikliği ihlalle ilgili odak olmakla suçlanıyor, bunların aksi ispatları ortaya koymalıdır" şeklinde konuştu.

Fikri Sağlar'ın iddialarına temas eden DSP Lideri, Sağlar'dan bilgi ve belgeler ortaya koymasını isteyerek, dayanağı bulunmayan açıklamaların ortaya konulmasını doğru bulmadığını ifade etti.

Sözü Sol'da birlik ve yerel seçimlere getiren DSP Genel Başkanı, Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda gösterdiği performansı başarılı bulduklarını, Murat Karayalçın'ın başkanlık için adaylığının kendilerini mutlu edeceğini aktardı. Sezer, DSP'ye illerde büyük akınlar olduğunu savunurken, "Sol'da birlik için iki partinin biraraya gelişi yetmiyor. Toplumu kucaklayacak yeni projelere ihtiyaç var. İlerleyen dönemde yeni adımlar atılmalı" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın oy oranlarını korudukları DSP'nin kendilerine fazla bir katkısının olmadığı yönündeki açıklamalarının beğenmediklerini kaydeden Sezer, CHP Liderinin beyanlarını haksızlık olarak nitelendirdi. Zeki Sezer, 22 Temmuz öncesinde yapılan anket ve araştırmaların CHP'yi yüzde 12'lerde gösterdiğini, kendilerinin yüzde 8'lik bir bantta olduğunu vurguladı. DSP Genel Başkanı, yüzde 47'lik bir oy oranına sahip olan AK Parti'den Sol'da ancak kendilerinin pay alabileceğini savundu.

Seçimlerde milletvekili adayı olmadığını hatırlatan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, halkın bu davranışından ötürü kendisine olumlu iletiler gönderdiğini ifade etti.

Son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "Başkent 3 haftadır Kızılırmak suyunu kullanıyordu" açıklamasını değerlendiren DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Gökçek'i Ankaralılar'ı kobay olarak kullanmakla suçladı. Konuyla ilgili DSİ ve odaların uyarılarının bulunduğuna dikkat çeken Sezer, suda yer alan ağır metallerin zeka geriliği de dahil çeşitli hastalıklara yol açabileceğini ileri sürdü. Arıtmanın bulunmadığından yakınan DSP Lideri, Işıklı Barajı'nın yapımının engellenmesinden yakındı.

Sezer, Gökçek'in tutumunu Chernobil patlamasının radyasyonun Karadeniz'deki tarım ürünlerine yansımadığını savunarak, kamuoyu önünde çayı yudumlayan dönemin bakanı Cahit Aral'a benzetti. DSP Genel Başkanı, milletten her şeyi gizlendiğini ve cingözlük yapıldığını kaydetti.

cihan



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs