En Sıcak Konular

Tehlikeli madde bulunan cihazlara yasak!

30 Mayıs 2008 12:42 tsi
İthal edilerek ya da üretilerek piyasaya sürülen elektronik eşyada kurşun, cıva, artı altı değerlikli krom, polibromürlü bifeniller ve polibromürlü difenil eterler ile kadmiyumun bulunması tümden yasaklandı.

Çevre ve Orman Bakanlığı, elektrikli ve elektronik eşyada, daha önce belirli oranlarda izin verilen kurşun, civa, kadmiyum gibi zararlı maddelerin bulunmasına tümden yasak getirdi.

Bakanlığın elektrikli ve elektronik eşyada zararlı maddelerin sınırlanmasına ilişkin hazırladığı yönetmelik bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

Yönetmelik uyarınca, ithal veya imal yoluyla piyasaya sürülen elektrikli ve elektronik eşyada kurşun (Pb), cıva (Hg), artı altı değerlikli krom (Cr6+), polibromürlü bifeniller (PBB) ve polibromürlü difenil eterler (PBDE) ile kadmiyumun (Cd) bulunması tümden yasaklandı.

-ÜRETİCİLERİN SORUMLULUĞU

Teknik ve ekonomik yapılabilirlik esas olmak üzere, uluslar arası gelişmelere bağlı olarak üreticiler, elektrikli ve elektronik eşyanrın üretim, ürün temini, ürün geliştirme, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinde zararlı maddelerin kullanımından kaçınmak veya yerlerine daha güvenli alternatif maddeleri kullanmak için gerekli çalışmaları yapacak. Bu çalışmaların sonuçları her yıl Bakanlıkça değerlendirilecek.

-BAKANLIK KAYIT DÜZENİ OLUŞTURACAK

Bakanlık, üreticilerden yıllık olarak Uygunluk Beyan Formu toplayacak, gerekli kayıt sistemini oluşturacak ve beyan formunu veren üreticilere "Beyan Kayıt Belgesi" düzenleyecek. Piyasa gözetimi ve denetimi yapmak veya yaptırmakla yükümlü olacak Bakanlık, Yönetmeliğe aykırılık durumunda, ürünün piyasaya arzını yasaklayacak, piyasaya arz edilmiş ürünleri piyasadan toplatacak, Çevre Kanunu’nda öngörülen cezaları uygulayacak.

-İTHALATTA UYGUNLUK BEYANI ARANACAK

İthal edilecek elektrikli ve elektronik eşyanın bu Yönetmeliğe uygunluğunun kontrolü, Dış Ticaret Müsteşarlığının düzenlemelerine göre yapılacak.
Piyasaya sürdükleri ürünlerin bu Yönetmelikte belirtilen teknik kriterleri sağladığını gösteren bilgi ve belgeleri ürünün piyasaya sunuluşundan itibaren beş yıl süreyle muhafaza etmeleri gereken üreticiler, her yıl Şubat ayı sonuna kadar uygunluk beyan formu doldurarak Bakanlığa vermek, ithal edilecek elektrikli ve elektronik eşya için dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ithalatla ilgili düzenlemelerine uymakla yükümlü olacak.

Ürün bilgisi açıklamalarında "EEE Yönetmeliğine Uygundur" ibaresine yer verilecek.
Yönetmelik hükümlerine aykırılık durumunda Çevre Kanunu ile Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamında cezai yaptırım uygulanacak.

rotahaber



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,873 µs