En Sıcak Konular

Türkiye 3 yıl sonra buğday ithal etti

30 Mayıs 2008 12:22 tsi
TMO, spekülasyonlara önlem amaçlı 3 yıl aradan sonra ilk kez buğday ithal etti. TMO yetkilileri, çeşitli ülkelerden ithal edilen buğdayın, gemilerle limanlara getirildiğini açıkladı.

TMO yetkililerinden alınan bilgiye göre, çeşitli ülkelerden ithal edilen buğday, gemilerle limanlara getiriliyor. İthal edilen buğdayın silolara getirilmesi işleminin sürdüğünü belirten genel müdürlük yetkilileri, şunları söyledi:

''Türkiye'nin her zaman kendine yetecek buğdayı mutlaka vardır. Olağanüstü durumlarda ithalata yöneliriz. Bu yıl ülkemizin yıllık ihtiyacını eksiksiz karşılayacak miktar olan 18 milyon ton rekolte bekliyoruz. Çukurova, Amik, Ege ve Orta Anadolu bizim üretim sigortamız. Bu yıl da bazı aksaklıkların yaşandığı Güneydoğu dışındaki tüm ovalardan yüksek verim bekliyoruz. Kuraklığın olmadığı zamanlarda 2-3 milyon ton fazlamız da olmaktadır. Bu fazlalık da un, makarna gibi katma değerli ürün olarak ihraç edilmektedir. Artık buğday fiyatlarında spekülasyon yapılması mümkün değil. Çiftçimizi bu konularda bilinçlendiriyoruz. Onlar, ürünlerini ne zaman, nereye satacaklarını iyi biliyorlar. Zaten fiyatlarda spekülasyon girişimi olması halinde buna izin vermeyiz. Vatandaşlarımız bu konuda rahat olsun''

Piyasa şartlarına göre her yıl alım miktarlarında değişiklik olduğunu belirten yetkililer, üreticiden geçen yıl 120 bin ton, önceki yıl 1 milyon 500 bin ton buğday alımı gerçekleştirdiklerini belirttiler. Bu yıl ise hasadın henüz başladığı, durumun netleşmediği ifade edildi.

-2008'DE TÜRKİYE'DE BUĞDAY SIKINTISI YAŞANMAYACAK-.

Bu yıl dünyada buğday fiyatlarının yükseldiği, eski yıllara göre ithal edilen buğdayın da daha ucuz olmadığını ve ithalatın, yurt içindeki aşırı fiyat artışını önlediği kaydeden yetkililer, şu ifadelere yer verdi:

''Yaptığımız analizlerde 2008 yılında Türkiye'nin ihtiyacı olan hububat üretilecektir. Bu önemli bir şey. TMO yine de dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek biraz daha takviyeli gidecek. Bizim elimizde 800 bin ton buğday ithal yetkisi var. Önümüzdeki sürece ilişkin dünya piyasalarını takip ederek, uygun olan dönemde piyasaları regüle etmek amacıyla pozisyon alacağız. 2008'de Türkiye'de buğday sıkıntısı yaşanmayacak. Muhtemelen ileriye dönük spekülasyonlar, dünyadaki gelişmeler çerçevesinde biraz daha tedarikli olmak bakımından ithal yetkisini kullanabiliriz. Buğday üretiminde Türkiye ilk 10'da yer almakta. Türkiye'nin alacağı pozisyon, dünya piyasaları için önemli. Tüketimde de önemli bir ülkeyiz. Ekmek tüketim kültürü yaygın olan bir ülkeyiz. Dünya piyasaları için her yönüyle önemliyiz ve Türkiye'nin ürün kaybı dünya piyasalarını etkiler. Dolayısıyla üreticinin de tatmin olacağı bir piyasa bekliyoruz.''

-İSKENDERUN LİMANINA BOŞALTILIYOR-

Bu arada, AB ülkeleri ile ikili anlaşmalar çerçevesinde TMO tarafından gümrüksüz ithal edilen buğdayın 25 bin tonluk bölümü Hatay'ın İskenderun ilçesi limanına getirildi.

Yetkililer, 3 yıl aradan sonra bazı yörelerdeki kuraklık nedeniyle ilk kez buğday ithal edildiğini vurguladılar.

Almanya'dan ithal edilen ve Panama bandıralı 16 bin 824 gros tonluk Spring Breeze-1 adlı gemiyle getirilen 8 milyon dolar değerindeki ithal ekmeklik buğday, TMO iskelesinde boşaltılıyor.

İthal kararı çerçevesinde gelen gemilerin İzmir, Samsun, Antalya gibi çeşitli limanlara da buğday getirdiği belirtildi. İthalatın bu ay sonunda tamamlanacağı öğrenildi.

-STOKLAR-

TMO'nun İskenderun silosunda halen 6 bin 750 ton kırmızı sert buğday, 276 ton kırmızı yarı sert, bin 174 ton beyaz yarı sert, 960 ton kırmızı buğday, 23 bin 151 ton ithal sert ekmeklik buğday ile 24 ton beyaz yemlik buğday bulunuyor.

TMO'nun Türkiye'nin bir çok yerindeki depolarında da tahıl stoklarının önemli miktarlarda olduğu belirtiliyor.

AA
 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs