En Sıcak Konular

Bankaların kartta üst sınır uyaklığı!

30 Mayıs 2008 09:26 tsi
Kredi kartı faizlerini sınırlayan yasa tasarısına 'rekabetle düşsün' diye karşı çıkan bankalar, rekabet bir yana Merkez Bankası'nın ilan ettiği en üst sınırı uyguluyor...

Kredi kartı faizine sınırlama getiren yasa teklifi tartışmaları bütün hızıyla sürüyor. Bankacılar, sınırlamaya karşı bir duruş sergilerken, tüketiciler yasanın bir an önce çıkmasını savunuyorlar. Kredi kartı faizlerine sınırlama getiren yasa tasarısına 'faizler rekabetle düşsün' diyerek karşı çıkan bankaların, faiz oranında rekabet bir yana Merkez Bankası'nın ilan ettiği yüzde 70,4'lük en üst sınırı uygulamaları ise dikkat çekiyor.

BANKALAR UYANIK

AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya'nın hazırladığı ve TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifi, başta tüketici dernekleri olmak üzere vatandaşlardan büyük destek alırken, konuya ilişkin tartışmalar da alevlendi. Önceki gün Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Başkanı Sertaç Özinal'ın, yapılması düşünülen düzenlemenin 'serbest piyasanın işleyişine müdahale olacağı' şeklindeki açıklamasına uzmanlardan tepki geldi.

Ekonomist Uğur Civelek, bankaların işlerine geldiği gibi davrandıklarını belirterek, “Bankalar işlerine geldiğinde seslerini çıkarmıyorlar, işlerine gelmediğinde ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Kredi karti sabit ücretinden dolayı her yıl bir katrilyon gelir elde ediyorlar. Bundan vazgeçmek istemiyorlar. Bireysel kredilerin karşılık oranı yüzde 8, ama uygulamada bu yüzde 80-90'lara çıkıyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok. Bankalar ya kredi oranlarını kendileri düşürsün, ya da yapılmak istenen düzenlemeye ses çıkarmasınlar. Kendileri aşağıya çeksinler” dedi. Devlet Bakanı Nazım Ekren ise, "Ahmet İyimaya ile görüşeceğim. Tercih önceliklerimizi belirlemiş olacağız" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın verilerine göre 21 bankadan 16'sı, kredi kartı alacaklarına yıllık bileşik yüzde 70,4, birinin yüzde 70,2, ikisinin yüzde 69,6, birinin yüzde 55,5 ve birinin de yüzde 38,75 faiz uyguluyor.

Soygunun devamını istiyorlar

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, yasa teklifine bankacılık sektöründen gelen "Serbest piyasada sınır olmaz" şeklindeki eleştirileri anlamanın mümkün olmadığını belirterek, "Kredi kartı pazarındaki 21 bankadan 16'sının çok büyük bir uyumla aynı faiz oranını uyguladığı bir ülkede yüksek faiz sorununun serbest piyasa koşullarında çözülmesi beklenemez. Serbest piyasa değil, serbest pırasa ekonomisi. Tüketiciyi pırasa gibi doğra at” dedi.


Tüketicilerin korunması için çalışıyoruz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, serbest piyasa ekonomisinde sınırlama getirmenin doğru olmadığını kaydederek, ”Bunu özellikle bakan olarak ve serbest piyasanın içinden gelmiş, 27 yıl sanayicilik yapmış biri olarak söylüyorum. Bu konunun dediğim gibi bir sınırlama, kısıtlama ile yapılması noktası pek serbest piyasa kurallarıyla bağdaşmaz. Ancak şunu ifade edeyim, tüketici haklarının da sonuna kadar kullanılması, korunması noktasında çok yönlü gayret içindeyiz” dedi.

Riskli olan müşteriye yüksek faiz

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Sadi Uzunoğlu, kredi kartı faiz oranlarının yüksek olmasının doğal olduğuna dikkat çekerek “Dünyanın her yerinde kredi kartından çekilen nakit paraya 2-3 katı faiz uygulanıyor. Enflasyon yüzde 20'lerde seyrediyor, vatandaşın gelirindeki artış ise yüzde 8'ler düzeyinde ise, bankalar elbette ki riskli müşteriye yüksek faiz uygular” dedi.

yenişafak



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs