En Sıcak Konular

İsveç'te Irak konferansı

29 Mayıs 2008 21:45 tsi
İsveç'te Irak konferansı Irak'ın kalkındırılması ve Birleşmiş Milletler'in rolüne dair uluslararası konferans bugün İsveç'in başkenti Stockholm'de yapıldı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil ettiği konferans, Irak'ta savaş ve diktatörlükle geçen yılların ardından ülkeyi iyileştirmeye yönelik çabalara destek bildirgesiyle sona erdi.
 
Stockholm'deki bir günlük uluslararası konferansın sonunda yayınlanan bildirgede, Irak'ın ödenmemiş borçları konusunda, kredi verenlerden, bu sorununun çözümüyle ilgili olarak yeniden düşünmeleri istendi.
 
Uluslararası konferansa katılan delegeler de 2012'ye kadar her yıl toplantı yapılması konusunda fikir birliğine vardı.
 
Irak hükümeti, gelecek yılki toplantıya evsahipliği yapmayı teklif etti. Bu arada, Irak Başbakanı Nuri El Maliki de konferansta bir konuşma yaparak, yabancı ülkelerden Irak'ın borçlarını ve tazminat ödemelerini affetmelerini istedi.
 
El Maliki, bunların, Irak'ın yeniden toparlanması yolunda engel oluşturduğunu belirtti.
 
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de konferans sırasında AP ajansına yaptığı açıklamada, Irak'ın siyasi ve güvenlik alanındaki kazanımlarla kendi payına düşeni yerine getirdiğini, uluslararası toplumun daha fazla yabancı yatırım ve borçlarla ilgili yardım konularıyla kendilerini takip etmesi gerektiğini söyledi.
 
Dışişleri Bakanı Zebari, "Irak vaatlerini yerine getirdi, dünya da Irak'a verdiği vaatleri yerine getirmeli" dedi.
 
Zebari, ayrıca onlarca ülke ve uluslararası kuruluştan 500'ün üzerinde temsilcinin katıldığı konferansta Arapların temsilinin "çok zayıf" olduğunu kaydetti.
 
Konferansta bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da ülkede güvenlik ile siyasi ve ekonomi alanlarında ilerlemeler kaydedildiğini, geçen yıllara göre şiddeti olaylarının azaldığını söylemişti.
 
Ban, uluslararası topluma, yatırım yapma, borçları silme ve yeniden yapılanmaya katkıda bulunma yoluyla Irak'ın kalkınmasına yardım etme çağrısında bulunmuştu.
 
Irak'ın, çoğu Saddam Hüseyin dönemine ait olmak üzere yaklaşık 67 milyar dolar dış borcu bulunuyor. Irak'ın alacaklıların başında da komşuları Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar geliyor.
 
Buna ek olarak, Cenevre'deki BM Tazminat Komisyonu Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgalinden kaynaklanan 28 milyon doların daha ödenmesi gerektiğini söylüyor.
 
Rice: "Irak ilerleme kaydetti"
 
Condoleezza Rice, Stockholm'e giderken uçakta yaptığı açıklamada Irak'ın ilerleme kaydettiğini, ancak hala dünya ülkelerinin yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
 
Rice, Irak'taki şu anki güvenlik görünümünün ilerleme kaydettiğini ve diğer ülkelerin Irak'ın yeniden yapılandırılmasını desteklemesi gerektiğini belirtti.
 
İlerleme kaydetmiş güvenliği, işleyen parlamentosu ve komşularıyla daha derin işbirliği içinde bulunan Irak'ın, şu an geçen yıla oranla "tamamen farklı" bir durumda olduğunu kaydeden Rice, "Ancak Irak halen dünyanın yardımına ihtiyaç duyuyor" dedi.
 
Rice, "Bu iş bitmedi ve uluslararası toplum, Irak ileriye doğru yol alırken bu ülkenin yanında yer almalıdır. Ancak bu işleyen bir devlettir. Bu bir yıl öncesine göre tamamen farlı bir durum. Bu burada varlığını sürdürmek için bulunan bir devlettir" diye konuştu.
 
"İran'ın Irak'a müdahalesi ile ilgili sorunlar sürüyor"
 
Stockholm'deki konferansın, "bu yıl içinde şiddet olaylarının seviyesinde önemli düşüşlerin yaşandığı, hükümete bağlı güvenlik güçlerinin geçmişte milislerin elinde bulunan önemli güç noktalarını ele geçirdiği" Irak'taki gelişmeyi dikkate alması gerektiğini söyleyen Rice, "Güvenlik güçleri Irak hükümetinin, sadece mezhepler temelinde değil, tüm Irak vatandaşları için kanun hakimiyetini koruyacağını sergiliyor" dedi.
 
Gazetecilere yaptığı açıklamada İran konusuna da değinen Rice, bu ülkenin Irak'a müdahalesi ile ilgili sorunların halen sürdüğüne işaret ederek, ABD'nin, İran'ın, Basra kentindeki Şiiler de dahil olmak üzere milis gruplarını silahlandırdığı yönündeki suçlamalarını tekrarladı.
 
Rice, "Sanırım İranlılar Basra'daki eğittikleri ve silahlandırdıkları milislerin hükümete karşı gelince kaybetmelerinden oldukça acı dersler çıkarmışlardır. Irak'ın içişlerine müdahale etme konusu İran için yanıtlanması gereken bir konudur" diye konuştu.

cnnturk



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs