En Sıcak Konular

'Dinleme dış güçlerin oyunu'

29 Mayıs 2008 21:31 tsi
'Dinleme dış güçlerin oyunu' Siyasi gündeme damgasını vuran "telekulak" olaylarına bir yorum da Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'ndan geldi. Orakoğlu "dinleme olayları dış güçlerin işi" diyor ve iddiasını bakın nasıl izah ediyor...

Bülent Orakoğlu, İHA muhabirinin CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın bir vali ile yaptığı görüşmelerin dinlendiği iddiaları ve Anayasa Mahkemesi Başkan Osman Paksüt'ün takip edildiği iddialarıyla gündeme gelen 'telekulak' tartışmalarına yönelik sorularını cevapladı. Bu iddialar ortaya atıldığında Türkiye Cumhuriyeti Polis Teşkilatı'nın suçlandığına dikkat çeken Orakoğlu, "Polis teşkilatının kurumsal kimliği, yani tamamen olayın içindeymiş gibi bir algılamayla açıklamalar yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bir ülkenin hukuk devletinde bir kurumu, bir kişiyi suçlarken bir takım belge ve bilgilere dayanmamız gerekir ama Türkiye'de herkes işin kolaycılığına kaçıyor, hemen bir takım devletin kurumlarını suçlayıveriyorlar" dedi.

Ülkenin kritik bir ortamdan geçtiğine dikkat çeken Orakoğlu, Türkiye'nin bir takım cunta grupları tarafından darbe ortamlarına çekilmek istendiğini medyada yer alan haberlerde izlediğini belirterek, "Polis teşkilatının böyle kritik bir dönemde gündeme getirilmesine karşıyım. Bu ülkede yasal olarak dinleme, izleme, ortam dinlemesi üç kurum tarafından yapılır. MİT, polis ve jandarma istihbarat. Bu izlemeler yapılırken cumhuriyet savcılığının bilgisinde mahkemelerden alınan kararlarla yapılır. Bunun dışında başka bir izleme, dinleme, reorganizasyon, çete ve grubun içindeymiş gibi göstermek olmaz" diye konuştu.

Yasadışı dinleme yapacak birkaç kişinin olabileceğine de işaret eden Orakoğlu, "Geçmişte oldu, poliste de olabilir, jandarmada, MİT'te de, olur ama bu kurumsal bir kimlik değildir. Menfaat amaçlı olabilir, daire başkanının haberi olmadan yapabilir" şeklinde konuştu.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın konuyla ilgili araştırma başlattığını hatırlatan Orakoğlu, "Güvenlik güçlerimiz de muhakkak ki bu olayın perde arkasının aydınlatılması için çok ciddi yardımda bulunur. Benim söylemek istediğim burada Sayın Baykal'ın söylediği, bir organizasyon varmış gibi konuşuyor, böyle bir şey yok. Genel çerçevede bakmak lazım. Sadece Önder Sav'ın bulunduğu ortamın dinlediği iddiasıyla bakmamak lazım" dedi.

Orakoğlu, Osman Paksüt'ün yanı sıra bir takım komutanların konuşmalarının "youtube" adlı internet sitesine verildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bunlar kritik davalar bakmış, ciddi görevlerde bulunmuş kişiler. Sanki anayasal kurumlar arasında çatışma çıkarmak, milletin devletin kurumlarına güvenini azaltmaya yönelik psikolojik hareket. Sav'ın odasının izlenmesi kime ne yarar sağlayacak? Önemli olan oradaki konuşmalar değil, önemli olan buranın dinlendiği intibahının verilmesi. Kimseye faydası yok. Polis, MİT niçin dinlesin ki?" Dinleme iddialarının Anayasa Mahkemesi, TSK ve yargı çerçevesinde yoğunlaştığına dikkat çeken Orakoğlu, yargının önemli kararlar imza ettiğini vurgulayarak, "Türkiye'de anayasal kurumlar arasında nifak tohumlarının ekilmesine çalışılıyor. Sayın Baykal, Sayın Bahçeli dinlendiklerini söylüyor, eminim Başbakan da böyle düşünüyor. Geçmişte de böyle oldu, Mesut Yılmaz'dan biliyorum. Hangi makamda olursa olsun bir dinleniyoruz şüphesi var" diye konuştu.

Müslüman coğrafyanın bulunduğu bölgelerin kan gölüne döndüğüne dikkat çeken Orakoğlu, "Türkiye de bir hedef, 32 ülkenin psikolojik savaşı var" dedi.

Orakoğlu, dinlemenin uzman kişiler tarafından yapılabileceği yönündeki iddialara ise, "Bu bilgi çok yanlış, bilgisayar teknolojisini iyi bilen birisi lazer cihazı ile ortamı dinleyebilir. Çeşitli sistemler var, bilgisayarı üst düzey bilen kişilerin yapabileceği işler. Bilgisayar teknolojisi geliştikçe üniversite öğrencisi bile yapabilir, tabii bu kadar basite indirmemek lazım. Teknolojinin Türkiye'de yapacağı erozyonları önlemek için, yabancı istihbaratların kurdukları sistemleri engellemek için önlem alınarak buna karşı birimlerin güçlendirilmesi lazım" ifadesini kullandı.

"İstihbarat birimi takip ediliyorsa bunu anlayamazsınız" diyen Orakoğlu, İçişleri Bakanı Atalay'ın yaptığı açıklamaya dikkat çekerek, "Bakın bakan açıklama yaptı, 'bu bizimle ilgili değil' diye. Devletin bakanına inanmıyoruz" dedi.

Yaşanan olayları "Yabancı ülkelerin gizli servisleri sanki psikolojik hareketler çerçevesinde yapılıyor gibi" diyerek özetleyen Orakoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şunu bilmemiz lazım, polis suç olan konuları dinler, hukuki çerçevelerin içinde, polis teşkilatının elinde bu imkanlar var demek yanlış. Birazda gözünüzü dış unsurlara çevirin. Bizi birbirimize düşürmeye çalışan, Türkiye'nin güç almasını engellemek isteyen güçlere bakmak lazım. Birkaç kişi bunu yaptıysa bunu ortaya çıkarırız, bu önemli değil. Devletin kurumları üzerine çamur atılmaya çalışılıyor. Bu yargı, siyaset iktidar birbirine giriyor, insanlar arsında umutsuzluğa neden oluyor. Türkiye içine kapanıyor, Türkiye'yi idare edenlerin çok akıllı hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum."

haberler.com
 



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    181,785 µs